Kreatív kurzusok az online térben – hobbialkotóknak és profi művészeknek

2022. március 23.
Mindegy, hogy művészeti pályára váltanál, vagy csak kreatív hobbit keresel, ezek az izgalmas és könnyen elérhető online kurzusok egyszerre hoznak új készségeket és valódi kikapcsolódási lehetőséget az életedbe.

A digitális világ túlzott térnyerése miatt egyre többen vágynak az érzésre, hogy a fizikai valóságban, a saját kezükkel alkothassanak, akár saját kisvállalkozást indítva, akár csak kikapcsolódásként. Az utóbbi években ráadásul nemcsak az alkotási vágy, de a kézműves tárgyak iránti kereslet is megnőtt, szóval ha érzünk magunkban vágyat és tehetséget, kifejezetten jó ötlet lehet elindítani márkánkat, legyen szó művészi nyomatokról, egyedi kerámiákról vagy kézzel készített szőnyegekről.

Nem számít, hogy totális kezdőként keresünk új hobbit, vagy profi művészként szeretnénk szélesíteni az eszköztárunkat, hasznos online kurzusok tömkelegéből válogathatunk a neten. Nyugodtan vállaljunk be még néhány gép előtt töltött órát, hogy utána már a képernyő bámulása helyett kreatív alkotáson keresztül töltődhessünk!

online-muveszeti-kurzusok-domestika-skillshare

1. Skillshare

A legnagyobb kreatív kurzusokat áruló oldal modelljének lényege a nyitosság, itt ugyanis nemcsak tanulóként, de oktatóként is regisztrálhatunk saját kurzusunkkal. A Skillshare-en valódi kreatívoktól tanulhatunk rengeteg témában: a technikákra fókuszáló kurzusokon elsajátíthatjuk a vízfestés, az animálás vagy az absztrakt festészet fogásait, de elméleti képzéseken is részt vehetünk, például kreatív írást vagy művészetmenedzsmentet is hallgathatunk. A Skillshare-en egy hónapig ingyen kipróbálhatjuk a kurzusokat, utána havi 2,5 dollárért férhetünk hozzá az oldalon található összes tanfolyamhoz.

2. Domestika

A Domestikán talán még izgalmasabb és válogatottabb kurzusokat próbálhatunk ki – ráadásul rengeteg szuper spanyol ajkú művész van az oktatók között. A Domestika oldalán sok klasszikus kézműves technikával is megismerkedhetünk: a néhány éve divatossá vált punch needle alapjait vagy a szintén népszerűvé vált kerámiázást is kipróbálhatjuk. További előnye, hogy itt nem teljes hozzáférést, hanem egyes kurzusokat vásárolunk meg (ezek 10-50 dollár között mozognak), így nagyobb eséllyel kitartunk egy-egy tanfolyam mellett ahelyett, hogy mindenbe bele-belekapnánk egy kicsit.

3. Visual Arts Passage

Az előző oldalakokhoz képes valamivel szűkebb területre fókuszál a Visual Arts Passage, ahol elsősorban festéssel, grafikával foglalkozhatunk – ezekkel viszont kifejezetten részletekbe menően. Két programjuk (illustration és concept art) gondosan felépítve, mélyre hatóan kalauzol bennünket a művészetek világában, kitérve a vizuális történetmesélés, a karakteralkotás vagy a portfólióépítés alapjaira is.

4. Művészet magyarul

Természetesen hazai kurzusokat is választhatunk, ha valamiért nem szeretnénk idegen nyelven tanulni. A Budai Rajziskolánál online rajztanfolyamon vehetünk részt, a Hollóka Grafikai műhelynél pedig egészen széles körű, egyéves képzéseken tanulhatunk. Kakukktojásként még muszáj megemlítenünk a Mome Image Prót, ami ugyan nem online, de mindenképpen érdemes megjegyezni, hiszen a legnagyobb hazai alkotóktól tanulhatunk. A két féléves tanfolyamhoz felvételi szükséges, művészeti előképzettség viszont nem.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!