Hasít a reiki a közösségi oldalakon – De tényleg működik?

2022. március 02.
A Z generáció a telefonján keresztül próbálja küldeni az energiát, és egy ősi, energiával gyógyító módszer határait feszegeti. A szórakoztatás fekete lyukjaként is működő TikTokon jó eséllyel belefutott már mindenki számos wellness trendbe a szemet gyönyörködtető reggeli arcápolási rutintól az egészséges receptekig. Az egyik legújabb ilyen őrület ezeknél sokkal nagyobb spirituális utazásra viszi a rá kattintókat: egyenesen a reiki művészetének középpontjába.

Ha beírjuk a #reiki-t a TikTokon, több mint 646 millió taget találunk a név alatt. A videókra kattintva végtelen mennyiségű olyan felvételt láthatunk, melyeken emberek kristályokkal végeznek auratisztítást, gyorsan eltávolítva azt a negatív energiákat onnan, mindezt hipnotikus kézmozdulatokkal, ide-oda a kamera előtt. Vannak, akik nyugtató aláfestő zenével teszik még hatásosabbá a videójukat, míg mások ASMR-szerű élményt igyekeznek létrehozni. Bár a szemnek és fülnek kétségtelenül kifejezetten kellemes némelyik felvétel, az energiagyógyítás ősi gyakorlatához, a reikihez nem sok közük van.

reiki-kozossegi-oldal-tiktok

Mi a reiki pontosan?

Ha valaki nem ismerné a reiki történetét, röviden úgy foglalhatjuk össze, hogy ezt az energiagyógyító módszert egy japán természetgyógyász, Mikao Usui fejlesztette ki 1922-ben. „A kezelés során a gyógyító az univerzum energiáit a test gyógyításának szolgálatába állítja – magyarázta Serena Poon reikimester. – A reiki gyógyítók segítenek megfelelő mederbe terelni az energiákat, hogy a páciens teste egyensúlyba és harmóniába kerüljön.”

Az energia kétségtelenül létezik az univerzum – és a tudomány – szintjén, ám ahogy arra sok tudós rámutatott már, nehéz megfogni pontosan. Nem lehet létrehozni vagy elpusztítani, lehet viszont átalakítani vagy továbbítani. 

De hogyan fest egy átlagos reiki terápiás foglalkozás? „A páciens lefekszik egy elsötétített, megnyugtató atmoszférájú szobában – mondta Poon. – A gyógyító csatlakozik az univerzum energiaáramlásához, és a foglalkozás nagyjából egy órája alatt segít, hogy ez az energia helyreállítsa az egészséges áramlást a páciens testében finom érintéssel vagy a kéz ráhelyezésével.” A racionális és praktikusan gondolkodó emberek számára ez valószínűleg túl ezoterikusan hangzik, pedig egy 2017-es kutatás szerint a reiki meglepően erős hatással van a paraszimpatikus idegrendszerre, biztonságos és gyengéd kiegészítő terápia lehet a test és a lélek gyógyítására.

@healing_sirena

Negativity Extractions Big Mama #healing #foryoupage #MAKEYOURMOVE #motivation #distancereiki #fyp #reiki #asmr

♬ original sound – Danette

Segíthet a reiki a szorongáson?

Még a szkeptikusoknak is azt mondja a klinikai szakpszichológus, hogy ártani biztosan nem fog, ha kipróbálják. „Ha valakit érdekel, miért ne adna egy esélyt?” – mondta dr. Chloe Carmichael pszichológus. – Ismerek olyan embereket, akiknek segített, és olyanokat is, akiknek nem. Mivel a kutatás nem döntő bizonyíték, valószínűleg mindenkinek magának kell megtennie a saját kis vizsgálatát, az ő esetében működik-e a reiki. Ebbe bele tartozik az is, hogy megtalálja a neki megfelelő reiki gyógyítót.”

Lehetséges távgyógyítani reikivel?

A távreiki egyre népszerűbbé vált a járvány alatt, a virtuális világ pedig egyre jobban beszippantja az embereket. „A távreiki létjogosultáságát azzal indokolják, hogy az energia nincs térhez és időhöz kötve, így bárhova el lehet küldeni – mondta Poon. – Ellentétben egy masszázzsal, könnyedén dolgozhatsz valakinek az energiaközpontján távolról is.” Tehát a reikimester szerint sem kell ugyanabban a helyiségben lennünk valakivel ahhoz, hogy energiát adjunk vagy fogadjunk, sőt, még csak nem is kell ugyanabban az időpillanatban lennünk.

Ennek megértéséhez szükséges néhány dolgot tisztázni az energiagyógyítás működésével kacsolatban. „Ahogy a diákjaimnak is mondani szoktam, az energiagyógyítás 90 százalékban szándék, 10 százalékban erőfeszítés – mondta Song Atthajaroon reikimester. – Mindaddig, míg a szándék megvan, a reiki magától működik.” Ez tehát kulcsfontosságú az energiát küldő személy nézőpontjából. De mi a helyzet azzal, aki fogadja az energiát? „Azok, akikben erősebben megvan a szándék, és úgy állnak hozzá, hogy igen, befogadom az érkező energiát, sokkal hatásosabb lesz” – mondta a reikimester. 

Emiatt lehet tehát, hogy a TikTokon az ajánlott videók között feltűnő reiki felvétel nem lesz semmilyen hatással ránk: bár a reiki energiáit küldő személy erős és tiszta szándékkal indítja útjára – jól aludjon, aki fogadja vagy megszabaduljon a negatív érzéseitől, gondolataitól –, annak esélye, hogy nem vagyunk elég nyitottak és nincs meg bennünk a hasonlóan erős szándék az energia fogadására, amikor a közösségi oldalon felbukkan előttünk, elég nagy. Ha online szeretnénk a reikit használni, inkább a személyre szabott virtuális terápiának van értelme.

@adrithereiki

♬ Let Me Hold You (feat. Omarion) – Bow Wow

A sikeres reiki – és különösen távreiki – másik kulcsfontosságú tényezője a hozzájárulás. Ezt a TikTok egy legsikeresebb, 1,3 millió követővel rendelkező reikimestere, Mystique Awakening is elmagyarázta egyik videójában még 2021 júliusában. Ebben a szabad akarat fontosságáról beszél a reikiben: ha valaki nem akarja fogadni az energiát, amit ő küld, az egyszerűen nem ér célba. „A gyógyítás csak akkor történik meg, ha valaki képes a befogadó gondolkodásra” – mondta a reikimester. 

Megtanulható a reiki saját magunktól is?

Nemcsak hivatalosan képzett reiki mesterek tevékenykednek a közösségi oldalakon, hanem amatőrök is. Aki reikimester szeretne lenni, részt kell vennie a megfelelő tanfolyamokon, ahol megtanulja az alapokat. „Három szintű képzésen kell végighaladnia annak, aki reiki mester. „Ezek során tanulunk a módszer történelméről, az elméletéről, szimbólumokról és a gyakorlatról.” Csak az hívhatja magát reikimesternek, aki a háromszintes képzést teljesíti, az első két lépcsőfok után még csak reiki gyakorlónak nevezik a tanulókat. „Különböző mértékű gyógyító képességgel bírnak a különböző tapasztalati szintű gyakorlók és mesterek – mondta Attahajaroon arra is rámutatva, hogy az energiagyógyítás különösen kimerítő lehet azoknak, akik nem megfelelően képzettek. – A reiki segítségével csatlakozunk egy rendszerhez, az univerzum energiahálózatához, aminek az energiáját használjuk a saját energiánk helyett. Ahhoz, hogy ez működjön, fontos a tiszta szándék, különben magunknak ártunk.”

És a TikTok ilyen tiszta, önzetlen segítségnek számít-e? A reikimesterek és gyakorlók szerint akár az is lehet. „Alapvetően jó érzéseim vannak ezzel kapcsolatban – mondta Nadia Irshaid reikimester. – Az energia működik, egyszerű módja annak, hogy az univerzum energiáival összekössük saját magunkat és más embereket. Valamennyire hasonlóan a virtuális világhoz.”

Forrás: Allure Fotó: Unsplash

Olvass tovább!