Mesterséges korallzátony lesz a víz alatti urnából

2022. április 07.
A londoni Royal College of Art diákjai dolgozták ki a különleges mélytengeri urnát, ami a tengeri élővilág növekedését segíti.

Az egyre pusztuló korallzátonyok a tengerek élővilágának egyik legnagyobb fenyegetését jelentik. Az elmúlt években épp ezért egyre több dizájner tervezett úgynevezett mesterséges korallzátonyokat, ami ideális élőhelyet jelenthet azoknak a tengeri élőlényeknek, akik számára a korallzátonyok jelentik a természetes közeget.

resting-reef-mesterseges-korallzatony-hamvak-urna

A londoni Royal College of Art diákjai egyel tovább mentek: az ő mesterséges korallzátonyaik – amiket Resting Reefs névre kereszteltek – egyszerre segítik a tengerek élővilágát, és szolgálnak végső nyugvóhelyül szeretteinknek.

resting-reef-mesterseges-korallzatony-hamvak-urna

A különleges, dekoratív urnákban a hamvakat úgy szórhatjuk a tengerekbe, hogy közben körforgást is teremtünk: elhunyt szeretteink teste segít, hogy az óceánok élővilága növekedhessen. Az urnák természetes színe és felülete ideális élőhely az osztrigáknak, melyek száma az emberi tevékenység hatására 85 százalékkal csökkent, ezzel a kihalás szélére sodródtak.

Egyelőre még csak prototípusok léteznek, amiket még nem sikerült tesztelni a természetes környezetben, de a diákok bíznak benne, hogy az urnák a valódi korallzátonyokhoz hasonlóan viselkednek majd.

Forrás: Dezeen

Olvass tovább!