Ezzel a szemüveggel megelőzhető az utazás közbeni hányinger

2022. június 19.
Elég furcsán néz ki, ám annál hatásosabb a különös szemüveg, ami segít megelőzni, hogy hányingerünk legyen az autóban, buszon vagy éppen hajókázás közben. A jó benne, hogy gyógyszer nélkül sem kell attól tartanunk, hogy egész úton a zacskóba kell kapaszkodnunk.

Akinél gyakran jelentkezik a probléma, szinte bármit megtenne azért, hogy az utazás közben, a mozgó jármű miatt fellépő hányinger ne keserítse meg a busz- vagy autóutat. Általában gyógyszerekkel enyhítik a hányingert, ám a TikTok-on egyre többen emlegetnek egy csodálatos szemüveget, ami ugyan különösen néz ki, ám mégis megelőzhető vele a hányinger, ha elindulunk vakációzni.

utazas-hanyinger-szemuveg

A mozgó járművön azért lesz sok embernek hányingere, mert a szem és a fül különböző ingereket kap. A fülben található egyensúlyszerv érzékeli a mozgást, ám a szemünk a képernyőre vagy egy könyvre tapad. Ezt az eltérést küszöböli ki az alapvetően lencse nélküli szemüveg, mely üveg helyett négy folyadékkal töltött keretet tartalmaz, melyek egy mozgó horizontot hoznak létre, hogy igazodjunk például az autó mozgásához a látásunkkal is.

Nem a hasukra ütöttek a kitalálói, és nem véletlenül ilyen különös a szemüveg kinézete. A gyűrűkben található folyadék ugyanis együtt mozog a járművel, így arra készteti a szemet, hogy az agy számára nyugtázza, a látószervünk is ugyanazt érzékeli, mint a fül, így nem alakul ki ellentmondás az érzékszervek között. A szemüvegnek ráadásul nem csak elöl, hanem oldalt is van lencséje, hogy a perifériás látás is ugyanazt érzékelje.

Forrás: Insider Fotó: Hion

Olvass tovább!