Pöfögés a dugóban: szűrjük meg a levegőt!

2019. augusztus 22.
Számos tanulmány bizonyította, hogy a kipufogógázban található szennyező összetevők milyen káros hatással vannak a forgalmas utak mentén élők egészségére. Ugyanez a hatás érvényesül akkor is, ha sokat ülünk a dugóban. Mit tehetünk, hogy enyhítsük a károsodás mértékét, és kevesebb mérgező gázt lélegezzünk be?

A legegyszerűbb és legjobb módja annak, hogy kikerüljük a dugóban araszolást, ha tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalog kelünk útra, így nem csak magunknak, de a környezetünknek is nagy szívességet teszünk. Ám ha elkerülhetetlen az autózás, és pechünkre dugóban kötünk ki, enyhíthetjük a kipufogógázok belélegzésével a szervezetünkbe jutó mérgező gázok káros hatásait.


Nem mindegy, milyen a szűrő
A kipufogógáz által terhelt levegőt nagyrészt kizárhatjuk az utasfülkéből, ha felhúzzuk az ablakokat, és a gépkocsi levegőztetőjének szűrőjén és a légkondicionálón keresztül engedjük be a levegőt a járműbe. Az utasfülke szűrője általában a kesztyűtartó mögött található, ám nem minden típusú és évjáratú gépjármű szűrője egyforma. Ahhoz, hogy hatékonyan szűrje ki a szennyező elemeket az utasfülkébe jutó levegőből, aktív szénszűrőre van szükségünk. Ezzel a nitrogén-dioxid és a szénhidrogének nagy részét ki lehet szűrni a gépjárműbe jutó levegőből. Az aktív szénszűrő mellett a szakemberek javasolják a HEPA-filter használatát is, ami nagy eséllyel nem gyári tartozék az autónkban.

Tudatos légkondizás
A szűrőnél is hatékonyabb lehet a mérgező kipufogógázok kívül tartásában a légkondicionáló. Ezzel ugyanis a belső levegőt keringteti a rendszer, nem kívülről szívja be a gépjárműbe. Ezzel a szennyező anyagok kilencven százalékát ki is zárhatjuk az utasfülkéből. Ám fontos, hogy ne folyamatosan járassuk a légkondicionálót. A Kalifornia Egyetem tanulmánya szerint tizenöt perces időtartamokra érdemes bekapcsolni a rendszert, hogy az utasok által kilélegzett szén-dioxidot kiszellőztessük az autóból, mivel ennyi idő alatt a koncentrációja már olyan szintre emelkedik a fülkében, ami befolyásolhatja a koncentrációs képességünket, fejfájást, hányingert okozhat. Ha tizenöt percnél hosszabb időre ragadtunk dugóban, egy-két percre állítsuk le negyed óránként a légkondicionálót. A kutatások szerint ez még nem befolyásolja jelentősen a káros kipufogógázok bejutását az autóba, viszont így oxigénhez juthat a szervezetünk.

Forrás: Time
Fotó: Unsplash