Víz helyett homokkal működik a takarékos vécé

2022. augusztus 12.
A Sandi egy különleges, víz nélkül működő vécé, amivel az alacsony jövedelmű országok is megfelelő higiéniát biztosíthatnak a lakosságnak.

Archie Read dizájner korábban praktikus, szállítható vécék tervezésén dolgozott, munkája során azonban rájött, milyen sok helyen nem engedhetik meg magukkal a folyó vízzel működő vécék üzemeltetését. Sandi névre keresztelt innovációja víz helyett homokkal „tisztítja” a vécékagylót – ez különösen jól jöhet például olyan területeken, mint Afrika szubszaharai része, ahol sok szegény faluban nem tudnak megfelelő higiéniás körülményeket biztosítani a lakosságnak.

sandi-homok-vece-higienia-takarekossag

A Sandi legnagyobb előnye, hogy olcsón és egyszerűen legyártható és üzemeltethető, így olyan helyeken is be tudják vezetni, ahol szűkösek a vízkészletek. A szerkezet egy mechanikai lehúzórendszerrel működik: a dolgunk elvégzése után a kart meghúzva a végtermék lejjebb esik, majd ráereszthetjük a homokot, ami nemcsak fertőtleníti, de szagtalanítja is a szerkezetet. Ezt a „keveréket” aztán egy újabb karhúzással a vécé alatt futó aknába ereszthetjük.

A vécéből egyelőre még csak prototípus működik, de az irány nagyon ígéretes, szóval lehetséges, hogy beindulhat az ipari gyártás is.

sandi-homok-vece-higienia-takarekossag

Forrás: DesignBoom

Olvass tovább!