170 kilométer hosszú fekvő felhőkarcolót építenének a szaúdi sivatagba

2022. augusztus 01.
A Mohammed Bin Szalmán szaúdi herceg megrendelésére készült terv óriási, tükörfelületű fekvő felhőkarcolóval szelné ketté a sivatagot.

Megérkeztek a Mirror Line-nak keresztelt nagyszabású szaúdi projekt látványtervei, amelyek Mohammed bin Szalmán koronaherceg megrendelésére készültek, aki azzal bízta meg a hatóságokat, hogy az egyiptomi piramisokhoz hasonló konstrukciót tervezzenek.

mirror-line-fekvo-felhokarcolo-szaud-arabia

A két 500 méter magas, 170 kilométer hosszú fekvő felhőkarcolóból álló komplex célja, hogy lakhatóvá tegyék az alapvetően kihasználatlan sivatagos területeket. A félelmetesen drágának ígérkező beruházással összesen ötmillió embernek tudnának szállást adni, de még az optimista tervek szerint is csak 2030-ra készülne el. Az épületek alatt csúcssebességű vonat is futna, ami segítené a közlekedést az épületkomplexen belül. A konstrukcióhoz az épületbe épített vertikális mezőgazdasági területeket is terveztek, amik segítenének a lakók élelmiszerellátásában, de még egy sportstadion is épülne bele.

Egyelőre még vannak megoldásra váró kérdések a projekt körül – például, hogy hogyan fogják lehetővé venni, hogy a több millió vándormadár megtehesse útját, amit a Mirror Line ketté szelne.

mirror-line-fekvo-felhokarcolo-szaud-arabia

Forrás: Wall Street Journal

Olvass tovább!