Így együnk a szebb jövőért: flexitáriánus étrend

2020. október 28.
Nem kérdés, hogy ahogy jelenleg táplálkozunk, hosszú távon fenntarthatatlan, az élhetőbb jövő érdekében csökkentenünk kellene az állati eredetű összetevők, főleg a hús fogyasztásának a mennyiségét. A flexitáriánus étrend azoknak kedvez, akik nem akarnak örökre lemondani a megszokott élvezetekről, de szeretnének ökotudatosabban étkezni.

Dawn Jackson Blatner dietetikus, az új étrend megalkotója nemcsak azt tartotta szem előtt, hogy mi magunk fittebbek legyünk, hanem azt is, hogy tegyünk egy lépést a zöldebb jövő felé. A kutatók többsége egyetért abban, hogy a bolygó túlélésének érdekében növényi alapú ételekre kellene váltanunk, a flexitáriánus diéta viszont azoknak is fenntartható lehetőséget kínál, akik nem szeretnék teljesen kizárni az életükből az állati alapanyagokat. A hatása nem is lenne kicsi: ha Föld teljes lakossága ezt az életmódot követné, felére csökkenthetnénk a mezőgazdasági eredetű üvegházhatású gázok kibocsátását.

flexiterianus-etrend

Nomen est omen

A flexitáriánus étrend neve a flexibilis és a vegetáriánus szavak összeolvadásából jött létre, tehát nem a szigorú szabályok betartásán alapul. Nem zár ki egyetlen összetevőt sem, csupán javaslatot tesz arra, hogy miből érdemes többet, és miből kevesebbet fogyasztanunk, így egyszerűen és lemondások nélkül tehetünk meg mindent – vagy legalábbis elég sokat – a környezetünk védelme érdekében. Blatner három kategóriára bontotta az étrend követőit: kezdőkre, haladókra és profikra. A kezdőknek heti két, a haladóknak három-négy, a profiknak pedig öt húsmentes napot kell tartaniuk.

Az ökológiai lábnyomunk minimalizálásán túl a flexitáriánus étrend kedvezően hat az egészségünkre is: antioxidánsokban és rostban gazdag élelmiszereket tartalmaz, így segít stabilizálni a koleszterinszintünket és a vérnyomásunkat, vagyis hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek valószínűségének csökkentéséhez. A diéta szerint javallott több teljes értékű gabonát, zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, illetve a minimumra csökkenteni a hozzáadott cukrot tartalmazó, feldolgozott élelmiszerek bevitelét, amely – a zöldségek alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt – nemcsak a kettes típusú diabétesz kialakulását előzi meg, de hatására a pluszkilók is leolvadnak rólunk.

Csak semmi koplalás!

A flexitáriánus étrend ideális a gasztronómia szerelmeseinek is, mert a lehető legkülönfélébb alapanyagokat engedi és ajánlja. Blatner átlagosan napi 1500 kalória bevitelét javasolja, de a tényleges kalóriaszám nemtől, életkortól és aktivitástól is függhet. A dietetikus öt fő csoportba osztotta az általa ajánlott élelmiszereket. Az első az állati eredetű fehérjék pótlására szolgál, ide tartoznak a szükséges zsírokat is tartalmazó olajos magvak, amelyekből növényi tejeket is készíthetünk, illetve a tojás, a tofu és a hüvelyesek. A második a rengeteg vitamint tartalmazó zöldségeké és gyümölcsöké, a harmadikba tartoznak a teljes kiőrlésű gabonafélék, a negyedik a tejtermékek kategóriája, az ötödik pedig a cukroké és a fűszereké. Fontos, hogy a finomított helyett mindig a teljes értékű gabonák mellett tegyük le a voksunkat, állati eredetű élelmiszerek esetén pedig a szabad tartású, vagy szabad területről befogott jószágokból készült termékeket helyezzük előtérbe.

Még több infó