Ezért nem baj, ha a gyerekek veszekedni látják a szüleiket

2023. január 31.
„Ne a gyerek előtt” – mondják egymásnak gyakran a szülők, amikor vitás helyzetről van szó. Pedig sok szakértő szerint nem feltétlenül baj, ha a gyerekek szemtanúi lesznek egy-egy veszekedésnek.
gyerekneveles-vita-gyerek-elott

A szülők általában igyekeznek titokban tartani a gyerekek előtt, ha valamilyen konfliktus zajlik közöttük, hiszen abból indulnak ki, hogy a kicsiknek nem jó, ha látják, hogy valamilyen nézeteltérés van a szüleik között. A modern gyereknevelési szakértők szerint azonban ideje egy kicsit árnyaltabban tekinteni erre a kérdésre.

Természetesen nem jó a gyerekeknek, ha azt látják, hogy a szülők bántják, sértegetik egymást, hogy kiabálnak és agresszívak egymás felé. De valljuk be, ez számukra sem a konfliktuskezelés legmegfelelőbb módja. Ha azonban egy vita felfokozott, de alapvetően kulturált és a kommunikáció is asszertív, nem bántó, az kifejezetten jó példát mutathat a gyerekeknek. Ezzel ugyanis kapnak egy modellt arra, hogy miként lehet a szeretetkapcsolatokon belül rendezni a nézeteltéréseket. Ha azt látják, hogy a vitás helyzet nem ingatja meg az alapvető szeretetet és bizalmat, hogy a felek meghallgatják egymást és őszintén, megfelelő keretek között kifejezik az érzéseiket, akkor úgy érzik majd, hogy a konfliktusoknak is megvan a helyük az életben, és egy-egy vita önmagában még nem fenyegeti a kapcsolat alapvető stabilitását. Azt is megtanulják így, hogy a megfelelő kommunikációs eszközökkel megoldhatóak a konfliktusok, és hogy egy összezörrenés végén is van lehetőség a reparációra, a béke visszaállítására.

Fontos persze mérlegelni, hogy mennyire tudjuk egészséges keretek között tartani a beszélgetést, és hogy vannak-e esetleg olyasmik, amik valóban nem valóak a gyerekek füleinek. De egy „kisebb”, hétköznapi vita esetében nem kell feltétlenül elbújni a gyerekek elől – már csak azért sem, mert a kicsik mindig megérzik a feszültséget és a titkolózást, ez pedig sokkal rosszabb hatással lehet rájuk, mintha szemtanúi lennének egy happy enddel végződő konfliktusnak.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images