Árt a gyerekeknek Shakira és Piqué sárdobálása

2023. január 21.
A gyerekek nem tehetnek arról, hogy a szüleik a nyilvánosság előtt élik az életüket, és most a szakításuk miatti dühüket, csalódottságukat is az egész világ előtt élik meg, dalban, podcastokban, cikkekben, nyilatkozatokban. Írta nyilatkozatában a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány.
Shakira ás Piqué sárdobálása nem tesz jót a gyerekeknek

Shakira és Gerard Piqué válása egyre inkább elmérgesedik, ráadásul a nyilvánosság előtt. Shakira dalban ócsárolja csalfa exét, Piqué egy gúnyos poszttal szól vissza az énekesnőnek. Úgy tűnik, valahogy megfeledkeztek arról, hogy van két közös gyerekük, akik vélhetően ezekkel a tartalmakkal ugyanúgy találkoznak és akiket nekik kellene óvniuk. Persze érhető, hogy a sértett fél, ez esetben Shakira teljesen összetört, de talán azt kellene szem előtt tartania inkább, hogy vigyázzon a fiaira.

„A gyerekeket nem önmagában a válás, hanem annak minősége traumatizálhatja – hangzik el a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Facebook-posztjában. – A szülők szakítása lehet végleges, de nem a gyerekektől! A gyerekek számára egy párkapcsolat vége, egy válás után is a szülők szülők maradnak. Így kellene működniük. Szülőtársakként. Szem előtt tartva, hogy mi a gyerekeik érdeke.”

Így szól a Hintalovon teljes posztja:
„Lehet viccesnek gondolni, hogy szülők a nyilvánosság előtt szapulják egymást, de valójában nem az. Van két gyerek, akinek a szülei híres emberek, celebek, az egyikük sikeres zenész, a másikuk tehetséges focista. A gyerekek nem tehetnek arról, hogy a szüleik a nyilvánosság előtt élik az életüket, és most a szakításuk miatti dühüket, csalódottságukat is az egész világ előtt élik meg, dalban, podcastokban, cikkekben, nyilatkozatokban.
A szülők szakítása lehet végleges, de nem a gyerekektől! A gyerekek számára egy párkapcsolat vége, egy válás után is a szülők szülők maradnak. Így kellene működniük. Szülőtársakként. Szem előtt tartva, hogy mi a gyerekeik érdeke.
Minden gyereknek szüksége van arra, hogy felnézzen a szüleire, de ahogy itt a szülők viselkednek, az ezt nem biztosítja. Miközben tudjuk, hogy a gyerekeket nem önmagában a válás, hanem annak minősége traumatizálhatja. A sárdobálás, a konfliktusok, amelyek a gyerekeknek fájdalmat, sérülést, teljesen feleslegesen kiprovolált loyalitási konfliktust, stresszt okoznak.
Milyen példát mutat az ilyen celeb-válás más szülőknek, gyerekeknek a saját gyerekeiknek konfliktus megoldásból, a másik ember méltóságának tiszteletéről? Tényleg vicces, ahogy az egyik szülő a nyilvánosság (tehát a gyerekeik, a gyerekeik barátai, és mivel az internet nem felejt, a gyerekek jövőbeni barátai előtt is) minősítgetik egymást? Szerintünk nem. Nagyon nem. Nem szabadna bátorítani az ilyen magatartásokat, mert tudjuk, hogy gyerekek sérülhetnek benne. Többet között sérül a magánélethez, a biztonsághoz, és az erőszakmentes gyermekkorhoz való joguk.
Jó lenne, ha a bulvár is tiszteletben tartaná a gyerekek jogait. De addig is, amíg a bulvár megváltozik, mi magunk is tehetünk a változásért. Ne kattintsátok le ezeket a cikkeket. Ne tápláljátok ezt a nyilvánosságot. Foglaljatok állást a gyerekek érdekei mellett.
Tudjatok meg többet a gyermekközpontú válásról szakmai anyagainkból: https://hintalovon.hu/termek/valni-gyerekkel/ https://hintalovon.hu/termek/kommunikacio-valaskor/
Minden gyereknek joga van az egészséges gyermekkorhoz (akkor is, ha a szülei celebek vagy válnak).
A gyerekjog világnézet.

Forrás: Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Fotó: Getty Images