Ezek a tünetek a diabétesz korai jelei lehetnek

2023. február 24.
A 2-es típusú cukorbetegség diagnózisa gyakran több évig is eltarthat. Vannak, akik egyáltalán nem észlelnek semmilyen tünetet, pedig a vercukorértékük a normál tartománytól jócskán eltér. A 2-es típusú cukorbetegség általában felnőtt korban kezdődik, bár egyre több gyermeknél és tinédzsernél is kialakul. Mivel a tüneteket nehéz észrevenni, nagyon fontos ismerni a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezőit.
A diabétesz korai felismerése a komoly szövődmények elkerülésének kulcsa.

A KSH 2019-es felmérése alapján Magyarországon 1,1 millió felnőtt és 5 ezer gyermek él cukorbetegséggel. Sokszor a diagnózisig hosszú út vezet, pedig a korai felismerés a kulcsa a súlyos szövődmények elkerülésének. Éppen ezért az alábbi, korán jelentkező tünetek tapasztalása esetén mindenképpen érdemes felkeresni a háziorvosunkat!

Gyakori vizelési inger 

Ha a testünk vércukra az átlagosnál magasabb, akkor a test megpróbál megszabadulni tőle – például vizelet formájában. Ezért a magasabb vércukorértékhez gyakran gyakori vizelési inger társul. Különösen akkor gyanakodhatunk emelkedett vércukorszintre, ha éjszaka a szokásosnál sokkal többször megyünk ki mosdóba.

Folyamatos szomjúság- és éhségérzet

A fokozott vizelési inger miatt a test több folyadékot veszít, így sokan folyamatos szomjúságérzésről számolnak be diabétesz esetén. Gyakori az is, hogy hiába eszik a cukorbeteg egyén, mégis folyamatosan éhesnek érzi magát, mert a glükóz nem jut a véráramból a test különböző sejtjeihez, azaz nincs energia, ami fenntartaná a szervezetet.

A diabétesz korai felismerése a komoly szövődmények elkerülésének kulcsa.

A diabétesz korai felismerése a komoly szövődmények elkerülésének kulcsa

Nem szűnő fáradtságérzés

Ha nem kap energiát a szervezet, az tartós kimerültséghez vezet. Tartós fáradtságot persze számos életkörülmény vagy más betegség, akár vitaminhiány is okozhat, de különösen a többi korai tünettel együtt tapasztalva árulkodó lehet.

A szokásosnál hosszabb ideig gyógyuló sebek

A romló vérkeringés és az idegek, illetve az erek károsodása vezethet ahhoz, hogy a diabéteszesek sebeinek feltűnően hosszabb idő kell a gyógyuláshoz. 

Sötét foltok a testen

Elsősorban túlsúlyos betegeken figyelték meg, hogy cukorbetegség esetén sötét foltok jelennek meg a testen, különösen a nyaki terület, a vállak és a lágyékterület foltjai jelezhetnek diabéteszt. 

Fotó: Getty Images, Forrás: CDC, Cukorbetegközpont