Az otthoni kávéval nem csak sokat lehet spórolni, de lehet olyan finom is, mint a kávézós

2023. március 03.
Ne higgyük, hogy a házi készítésű kávé nem versenyezhet azzal a minőséggel és erősséggel, mint, amit a baristák készítenek. Szakértők elárulták, hogyan készíthetjük el otthon a kedvenc, elvihető kávénkat – mindezt drága eszközök nélkül.
Ugyanolyan finom lehet otthon is a kávé, mint a kávézókban!

Melyik a megfelelő kávé számodra?

A legtöbbünk általában a boltok folyosóin szokott ácsorogni, és azon töpreng, hogy melyik kávéfajta fogja igazán feldobni a napot. „Az ízeknek végtelen a skálája” – mondja Jordon Keen barista. Kit Nisbet, egy kávépörkölő alapítója azt tanácsolja, hogyha nem szeretünk különféle kávékkal kísérletezni, akkor válasszunk hagyományos ízeket, mint például a brazil kávét (mely csokoládés és diós ízjegyekkel rendelkezik).

Válasszunk az általunk kedvelt italtípushoz illő kávét! Például a tejeskávé vagy a fehér kávé íze akkor a legjobb, ha sötétebb pörkölt babból készítik. Az így létrejövő kesernyés íz szépen keveredik a tejjel. Ezzel szemben a feketekávé világosabb pörkölt babból készítve a finom, így kijönnek a gyümölcsös-citrusos ízjegyei.

Ha személyes tanácsot szeretnénk, akkor a helyi kávézóban dolgozó baristákat kérdezzük. Ők segíthetnek kideríteni, hogy melyik típus illik a legjobban hozzánk. A közeli kávézóban lehet, hogy árulnak kávébabot vagy őrölt kávét is. Fontos, hogy a megvásárolt kávét megfelelően tároljuk. Tartsuk száraz helyen, légmentesen záródó edényben, napfénytől védve. A hűtő nem megfelelő a levegő páratartalma miatt, emellett a megfagyott kávé íze állott lesz.

Nem mindenhol ugyanannyi koffeint kapunk

Egy friss kutatás szerint a kávék koffeintartalma a különböző kávézókban eltérő mennyiségű lehet. Két üzletlánc cappuccinóját összehasonlítva kiderült, hogy az egyikben ötször több koffein volt, mint egy másikban. Tehát az, hogy milyen erős kávét iszunk, az sokban függ attól, hogy a nap folyamán hol fogyasztunk. Ha következetességre vágyunk, akkor az egyik megoldás, ha egy kávézóhoz ragaszkodunk. Vagy elkészíthetjük otthon a megfelelő kávét, amivel nem mellesleg pénzt is megtakaríthatunk.

Mindennapos kávéőrlés

Valószínűleg mindenki hallotta már, hogy a legjobb íz elérése érdekében a kávébabot saját magunknak kell ledarálnunk. Ennek oka, hogy az ízekkel kapcsolatos tapasztalataink nagy részét inkább az illatok révén szerezzük. Ha megőröljük előre a babokat, akkor az illatuk idővel gyengülni fog. „Válasszunk őrlőköves kávédarálót a késes helyett” – mondja Kit. A késes daráló esetében nem lehet befolyásolni a méretet, de az őrlőköves darálót be lehet állítani, hogy milyen állagúra őrölje.

A szemek őrlésének mérete a főzési módszertől is függ: az eszpresszó stílusú, erős kávéhoz finom, a filteres kávéhoz közepes, a dugattyús kávéfőzőhöz durva őrlemény kell. Még az előre őrölt kávé vásárlása esetén is választhatunk a különböző őrlemények között – melyeket egy kicsit tovább főzve elérhetjük a kívánt hatást.

A víz kulcsfontosságú

„Ne feledje, hogy a kávé nagy része víz” – mondja Jordon. A forralt, szűrt víz a legjobb, de türelmesnek kell lenni, mert a felforralt víz megégetheti a kávét. A megoldás csak annyi, hogy a forralás után néhány percig hűlni hagyjuk a forró vizet, mielőtt ráöntenénk a kávénkra.

Mennyi kávét kellene használni?

A feketekávé alaparánya 60 gramm kávé/liter víz. Ez 15 gramm kávét jelent egy 250 ml-es csészéhez. Ha túl gyenge a kávé íze, akkor finomabbra kell őrölni a babot. Ha pedig túl erősre sikerült, akkor durvább őrleményt kell készíteni. Egy eszpresszóhoz vagy más erős kávéhoz kétszer-háromszor több forró vízre van szükség, mint egy átlagos kávéhoz.

Nem ugyanaz a kávékészítési mód ideális feketekávéhoz és a tejes verziókhoz.

Nem ugyanaz a kávékészítési mód ideális feketekávéhoz és a tejes verziókhoz

Melyik főzési mód a legjobb nekünk?

Az olcsó és egyben minőségi kávéfőzés kulcsa a megfelelő felszerelés. A dugattyús kávéfőző (French press) a feketekávé egyik legsokoldalúbb elkészítési módját kínálja. A durván ledarált kávét 4 percre forró vízbe kell meríteni, időnként kevergetni, végül egy dugattyú segítségével a kávéfőző aljára kell lenyomni.

Akár Aeropress-kávét is készíthetünk vele: „tedd egy kancsóba az őrleményt és a vizet, majd azt hagyd a hűtőben egy éjszakára vagy legalább 15 órára, aztán kell lenyomni a dugattyúval” – mondja Jordon. Sokféle méret létezik, ezért a család méretéhez képest kell választanunk. Szűrők segítségével fokozhatjuk a feketekávé ízének intenzitását. A főzés menete egyszerű: forró vizet kell öntenünk a kávéőrleményekre, amelyek egy bögre feletti szűrőben helyezkednek el.

„A kávézókban kapható kávék többsége eszpresszó alapú” – mondja Kit. A tejeskávék, a flat white és a cappuccino is eszpresszóból készül, ezekhez speciális gépet használnak, ami kellő nyomást gyakorol az őrleményekre. Az Aeropress kávéfőző gép ideális egy eszpresszó elkészítéséhez. A finom őrleményeket és a vizet bele kell tenni a gépbe, és a kulcs az, hogy nagyon erősen kell nyomni.

A kotyogós kávéfőző is megfelelő választás eszpresszókészítéshez. Ebben a háromkamrás edényben a forrásban lévő víz az alsó részben gőzzé válik, és a középső részen átszűrődik az őrölt kávé. Erős kávét lehet vele készíteni, amely tejeskávé részeként is használható.

Hogyan készítsünk tejhabot gőzölő nélkül?

„Gőzölő nélkül nehezen lehet tejet gőzölni. Azonban a dugattyús kávéfőzővel készíthetünk tejhabot a kávénkhoz” – mondja Jordon. Tejet kell tenni a kávéfőző kancsójába, majd a dugattyúval pumpálni 1 percig – minél több tejet tettünk bele, annál könnyebben habosodik fel.

Hogyan készítsünk ízesített kávét?

Vanília- és mandulakivonattal nagyon finom kávét készíthetünk. Vagy beleolvaszthatunk néhány kocka csokoládét a tejeskávénkba. Kit szerint a jegeskávé ízét fokozhatjuk narancshéjakkal is. Ezek az aromák lágyabbak és kevésbé édesek, mint a boltokban megvásárolható szirupok.

Létezik helyes kávéfőzési módszer?

A leghelyesebb módja a kávéfőzésnek az, ha úgy főzzük, ahogy mi szeretjük. „Régebben nagyon válogatós voltam a kávéval kapcsolatban, de a legfontosabb dolog az, hogy olyat kell készítened, ami szerinted a legfinomabb” – mondja Jordon. A tökéletes kávé megtalálása valószínűleg örökké tart. A megkérdezett szakértők mindegyike máshogy főzte otthon a kávéját. De addig is még rengeteget lehet kísérletezni, amiben sok az újdonság és a móka.

Szerző: Bognár Anna gyakornok, Fotó: Getty Images, Forrás: BBC