A hűtő ajtaján tartod a tojást? Nagy baj lehet belőle az orvos szerint!

2022. november 20.
Valóban a hűtő ajtaján alakított ki helyet a tojás és a tejesdobozok tárolására a legtöbb hűtőgyártó cég, ám jó, ha tudod, hogy a szakemberek egyáltalán nem javasolják, hogy a fridzsider ezen részére rakjuk a tojást és a tejtermékeket.
  • A tojástartó általában a hűtőajtó tetején van, ami a hűtőszekrény legmelegebb része.
  • A tojást és a tejterméket a szalmonella szaporodása miatt célszerű a hűtő leghidegebb polcán, a legfelső rekesz hátuljában tárolni.
  • Az a legbiztosabb, ha a tojást az eredeti dobozában tesszük a hűtőbe.

Annyi polc és fiók van a hűtőben, mégis a legegyszerűbb az erre kialakított rekeszekben tárolni a tojást és tejterméket a hűtő ajtaján. Mégsem lenne szabad ezt használnunk a szakértők szerint, több okból sem: baktériumok és más szennyező anyagok kerülhetnek az élelmiszereinkbe, ráadásul sokkal több élelmiszer-hulladékot termelünk.

tojas-tarolas-hutoszekreny

A hűtőszekrény legmelegebb része az ajtó teteje, ezért nem célszerű itt tárolni a tojást

„A tojástartó részt általában a hűtőajtó tetején alakították ki, ami azért vezethet betegséghez, mivel ez a hűtő legmelegebb része” – mondta Christine Kingsley a Lung Intézet egészségkoordinátora. Ezzel szemben a felső polc hátulsó része a leghidegebb, így itt kellene elhelyeznünk a hűtőben a tojást és a tejtermékeket, így megakadályozhatjuk a betegséget okozó baktériumok elszaporodását ezekben az élelmiszerekben. „A hideg megakadályozza a szalmonella szaporodását és terjedését, ezért lenne fontos, hogy a hűtő leghidegebb részén tároljuk a tojást és a tejtermékeket, amikben ez a baktérium a legnagyobb eséllyel elszaporodhat.”

A másik érv amellett, hogy ne az ajtón tároljuk a tojást, hogy így sokkal kisebb eséllyel törik el és megúszhatjuk a hűtőtakarítást. „Gyakran nem is vesszük észre a repedést a tojáshéjon, míg nem döntünk úgy, hogy megfőzzük – mondta Brian Nagele szakács. – Minél tovább áll a hűtőben a repedt héjú tojás, annál nagyobb a bakteriális szennyeződés esélye. Az egyébként teljesen jónak tűnő tojás is lehet meglepően záp emiatt, mikor kivesszük a hűtőből.”

A tejtermékeknél, mint a tej és a sajt, Kingsley azt javasolja, tároljuk a tojással együtt a felső polcon. A sajtot zsírpapírba vagy sütőpapírba csomagoljuk. A szakember szerint célszerű a tojást az eredeti dobozában tárolni, hogy kerüljük az érintkezését más élelmiszerekkel.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images

Olvass tovább!