Ez történik a testedben, ha leszoksz a kávéról

2022. július 15.
Te is úgy érzed, hogy nem tudnál kávé nélkül élni? Ha egy napon mégis rászánod magad, mutatjuk, mire számíthatsz a koffeinmegvonás következtében!

Kávézás után a véráramba kerülő koffein hat a pulzusodra, a vérnyomásodra, a légzésed ritmusára, sőt akár verejtékezést is előidézhet. Te is érezted már úgy, hogy a kávétól, pontosabban a benne lévő koffeintől a hangulatod is jobb lesz? Ennek oka általában az az energialöket, amelynek köszönhetően hirtelen az a benyomásod támad, hogy jöhet bármilyen kihívás, ha kávé van, minden van. De vajon mi történik akkor, ha inkább nemet mondasz a kávéra?

Rövid hajú nő kávét iszik

Megéri leszokni a kávéról?

Az éremnek ebben az esetben is két oldala van: a koffeinmegvonásnak jó és rossz hatása is van a szervezetre, a nagy kérdés csak az, hogy te hogy döntesz, megéri-e vállalni a kellemetlenségeket a kedvező változásokért!

Tisztában vagyunk vele, hogy azok, akik odavannak a kávéért, szinte képtelenek ellenállni az illatozó koffeinbomba csábításának, és ha egy kicsit nem figyelnek oda, könnyen megszaladhat a koffeinbevitelük. Hogy ezt a pontot ki mennyi kávé elfogyasztása után lépi át, több dologtól is függ, a test túlzott koffeinbevitelre adott válaszai viszont könnyen felismerhetők. Ha te is gyakran tapasztalod ezeket magadon, lehet, hogy ideje csökkentened a kávéfogyasztást, ami a következő változásokat hozhatja magával.

Fogyhatsz tőle

Ha cukorral iszod a kávédat és netán még koffeines üdítőitalokat is fogyasztasz a nap folyamán, az is előfordulhat, hogy a cukorbeviteled 10%-kal meghaladja a normál értéket. Ennek eredményeként nemcsak az elhízástól, hanem a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának emelkedésétől is tartanod kell. Ha csökkented a kávét, vagy elkezded édesítővel inni, sok pluszkalóriát iktathatsz ki az étrendedből, aminek garantáltan meglesz a szemmel látható eredménye!

Jobban alhatsz

Ha felhagysz a kávéfogyasztással, kezdetben valószínűleg fáradtabbnak és fáradékonyabbnak fogod érezni magad, ami a bevitt koffein visszaesésének tudható be. Hiába kellemetlen, érdemes kitartónak lenni, hosszú távon ugyanis jelentősen javítja az alvás minőségét, főleg akkor, ha korábban délutánonként gördítettél le egy-egy csésze feketét. Ha kávézás mellett is jól akarsz aludni éjszakánként, a szakértők azt javasolják, hogy lefekvés előtt 6 órával már soha ne igyál kávét.

Ragyogóbb lesz a mosolyod

Az antioxidánsokban is gazdag kávé kémhatása erősen savas, ami kárt okozhat a fogzománcban és növelheti az elszíneződés kockázatát. Ha sikerül szakítanod a napi többszöri kávéfogyasztással, a mosolyod ragyogóbbá és a fogaid fehérebbé válhatnak.

Frissen készült tejeskávé

Ellen tudsz állni egy ilyennek?

Gyakrabban fájhat a fejed

Ha egy napon úgy döntesz, hogy búcsút intesz a kávénak, készülj fel arra, hogy nemcsak koffeinből jutsz majd a megszokottnál is kevesebbhez, hanem adrenalinból és dopaminból is. Ezek a hormonok természetes stimulálószerként működnek a szervezetben, és sokat segítenek a szellemi frissesség megőrzésében. Amint ezekből hiányt szenved a tested, fejfájással fejezheti ki felháborodását, aminek leginkább a fokozatos leállással szabhatsz határt.

Úgy érezheted, hogy nem vagy önmagad

Ehhez nincs is mindig szükség koffeinmegvonásra, tudni kell azonban, hogy a fejfájás mellett ez is egy nagyon gyakori jelenség. Testi és lelki szinten is érezhetsz magadon gyötrő változásokat: szédülést, ingerlékenységet, hányingert, hangulatingadozást vagy akár depressziót is tapasztalhatsz. Fontos tudnod, hogy ezek a kevésbé szerencsés következmények csak átmenetileg lesznek jelen, a fizikai tünetek körülbelül 3-4 nap alatt enyhülni kezdenek, a lelket érintő panaszok pedig kb. 1-2 hét alatt válnak köddé.

Romolhat a koncentrációd

A kávéra többen haragszanak azért, mert az étkezések záróakkordjaként sok bonyodalmat okozhat. Ezek közé tartoznak például a koncentrációs nehézségek és az ingerlékenység, a jó hír viszont az, hogy a szakértők szerint ezeket áthidalhatod úgy, hogy egy mentolos, cukormentes rágógumit rágcsálsz napközben. Ne ijedj meg, ez a jelenség maximum 6-10 napig áll fenn, azután minden könnyebb lesz!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?