Ezért igyál kávé helyett inkább arany tejet

2022. szeptember 27. |

Az aranyló sárga, fűszerekkel főzött tejet régóta használja a hagyományos ájurvédikus gyógyászat, egy ideje azonban már a nyugati világban is népszerű ez a finom, melengető ital. Elmondjuk, miért érdemes fogyasztani, sőt, akár a reggeli kávénkat is lecserélni rá!

1. Gyulladáscsökkentő hatású

Az antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező fűszerek triója – gyömbér, fahéj és kurkuma – az arany tej kulcsfontosságú összetevői közé tartozik. Egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy a kurkumin, a kurkuma aktív összetevője különösen hatékony az oxidatív és gyulladásos állapotok széles körének megelőzésében és kezelésében. Még lenyűgözőbb a Phytotherapy Research egy 1999-es tanulmánya, amely megállapította, hogy a kurkumin gyulladáscsökkentő hatása vetekszik az ugyanerre a célra javasolt gyógyszerkészítményekével. Bár a gyömbérrel és a fahéjjal kapcsolatban nincsenek ilyen erős kutatások, korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy ezek a fűszerek is antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

arany-tej-immunrendszer-ayurveda-szorongas-gyogyito-hatas

2. Kedélyjavító is lehet

Bár ezen a téren még további kutatásokra van szükség, egyes vizsgálatok szerint a kurkuma segíthet a depresszió tüneteinek enyhítésében. Nem azt mondjuk persze, hogy az aranytej varázsszer a hangulatzavarok ellen (ha ilyen problémánk van, mindenképpen konzultáljunk szakemberrel), de az arany tej rendszeres fogyasztása képes lehet új lendületet adni – ami egészen biztosan jól jön a hétköznapokban.

3. Erősíti az immunrendszert

Az arany tejet már az ájurvédikus gyógyászatban is használták megfázás elleni gyógyszerként, azóta pedig modern tanulmányok is kimutatták, hogy a kurkumin vírus- és gombaölő, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Vagyis mindenképpen jól járunk vele, ha ezzel a melengető – és nem mellesleg nagyon finom – itallal próbáljuk felvértezni az immunrendszerünket az őszi–téli időszakban.

4. Élesíti az elmét

Az arany tej még a kognitív hanyatlás ellen is megvédhet, és ez megint csak – kitaláltad – a kurkuminnak köszönhető. A Neuropeptides folyóiratban közzétett 2015-ös klinikai vizsgálat megállapította, hogy a kurkumin növelte az úgynevezett szérum BDNF-et (agyi eredetű neurotróf faktor) nőkben. A BDNF alacsony szintje szorosan összefügg az agyi rendellenességekkel, beleértve az Alzheimer-kórt is, vagyis meglehetősen izgalmas összefüggésről van szó. Könnyen lehet, hogy a rendszeresen fogyasztott arany tej az elménket is élesen tartja!

5. Segíthet, hogy jobban aludjunk

A szorongással és/vagy rossz alvással küszködőknek (vagyis a felnőtt lakosság jelentős százaléka), érdemes lehet megfontolni az arany tej beiktatását a lefekvés előtti rutinjukba. A Frontiers in Psychiatry folyóiratban megjelent kutatás megállapította, hogy a kurkumin, a kurkuma aktív vegyülete az agy szerotoninszintjére hat, így javítja az alvást és csökkenti a szorongást. Készítsünk el este egy bögrével ebből az aranyló, forró italból, és várjuk az édes, pihentető álmokat!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

A nagy ajurvédikus szépségboom

A nagy ajurvédikus szépségboom

Soha ilyen sokrétű, sikkes és modern jelenléttel és megoldásokkal nem kényeztetett bennünket bőrápolás terén több ezer éves ősi tudomány, mint az ajurvéda. Megnéztük, mi mindenért is érdemes az egyre virágzóbb ajurvédikus bőrápolással megismerkednünk.

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód