Ezért igyál kávé helyett inkább arany tejet

2022. szeptember 27.
Az aranyló sárga, fűszerekkel főzött tejet régóta használja a hagyományos ájurvédikus gyógyászat, egy ideje azonban már a nyugati világban is népszerű ez a finom, melengető ital. Elmondjuk, miért érdemes fogyasztani, sőt, akár a reggeli kávénkat is lecserélni rá!

1. Gyulladáscsökkentő hatású

Az antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező fűszerek triója – gyömbér, fahéj és kurkuma – az arany tej kulcsfontosságú összetevői közé tartozik. Egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy a kurkumin, a kurkuma aktív összetevője különösen hatékony az oxidatív és gyulladásos állapotok széles körének megelőzésében és kezelésében. Még lenyűgözőbb a Phytotherapy Research egy 1999-es tanulmánya, amely megállapította, hogy a kurkumin gyulladáscsökkentő hatása vetekszik az ugyanerre a célra javasolt gyógyszerkészítményekével. Bár a gyömbérrel és a fahéjjal kapcsolatban nincsenek ilyen erős kutatások, korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy ezek a fűszerek is antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

arany-tej-immunrendszer-ayurveda-szorongas-gyogyito-hatas

2. Kedélyjavító is lehet

Bár ezen a téren még további kutatásokra van szükség, egyes vizsgálatok szerint a kurkuma segíthet a depresszió tüneteinek enyhítésében. Nem azt mondjuk persze, hogy az aranytej varázsszer a hangulatzavarok ellen (ha ilyen problémánk van, mindenképpen konzultáljunk szakemberrel), de az arany tej rendszeres fogyasztása képes lehet új lendületet adni – ami egészen biztosan jól jön a hétköznapokban.

3. Erősíti az immunrendszert

Az arany tejet már az ájurvédikus gyógyászatban is használták megfázás elleni gyógyszerként, azóta pedig modern tanulmányok is kimutatták, hogy a kurkumin vírus- és gombaölő, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Vagyis mindenképpen jól járunk vele, ha ezzel a melengető – és nem mellesleg nagyon finom – itallal próbáljuk felvértezni az immunrendszerünket az őszi–téli időszakban.

4. Élesíti az elmét

Az arany tej még a kognitív hanyatlás ellen is megvédhet, és ez megint csak – kitaláltad – a kurkuminnak köszönhető. A Neuropeptides folyóiratban közzétett 2015-ös klinikai vizsgálat megállapította, hogy a kurkumin növelte az úgynevezett szérum BDNF-et (agyi eredetű neurotróf faktor) nőkben. A BDNF alacsony szintje szorosan összefügg az agyi rendellenességekkel, beleértve az Alzheimer-kórt is, vagyis meglehetősen izgalmas összefüggésről van szó. Könnyen lehet, hogy a rendszeresen fogyasztott arany tej az elménket is élesen tartja!

5. Segíthet, hogy jobban aludjunk

A szorongással és/vagy rossz alvással küszködőknek (vagyis a felnőtt lakosság jelentős százaléka), érdemes lehet megfontolni az arany tej beiktatását a lefekvés előtti rutinjukba. A Frontiers in Psychiatry folyóiratban megjelent kutatás megállapította, hogy a kurkumin, a kurkuma aktív vegyülete az agy szerotoninszintjére hat, így javítja az alvást és csökkenti a szorongást. Készítsünk el este egy bögrével ebből az aranyló, forró italból, és várjuk az édes, pihentető álmokat!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images

Olvass tovább!