Borbély Alexandra a vietnámi módszer szerint fürdeti a babákat

2023. április 28.
Borbély Alexandra az Instagramon, egy pelenkareklám keretében mesélt az ikerlányai esti rutinjáról. Azt is elmondta, miért nem fürdetik már minden este a lányokat.

A történetből kiderült, hogy a színésznőnek volt egy vietnámi szobatársa a szülészeten, aki nagyon ritkán, négynaponta fürdette csak a babáját. A koraszülöttosztályon Szandráék az osztály nővérének tanácsára minden este fürdették a kicsiket, azonban ahogy hazatértek a kórházból, váltottak a „vietnámi módszerre”, azaz a ritkább fürdetésre. 

„Mi is áttértünk a vietnámi módszerre”

„A koraszülöttosztályon volt egy vietnámi szobatársam, aki csak négynaponta fürdette a babáját. Megkérdeztem Erikától, a csecsemős nővértől, hogy vajon miért nem fürdet minden este, mire ő azt válaszolta: »Mert szerintük, ha gyakrabban teszik, az árt, és túl érzékeny lesz a baba bőre.«

Az ikreket mindennap fürdettük. Erika tanított meg pelenkázni is, fürdetni és etetni is. Fürdetőkrémet használtunk, hogy hidratáljuk a picik bőrét. Aztán a hajlatoknál szépen bekentük őket, minden pelenkázásnál, hogy ne legyen piros a bőrük, és kiszedtük a pelus fodros részét a széleken, hogy ne folyjon ki a pisi. Mindezt nagyon gyorsan csinálta Erika, én meg csak álltam ott, mint egy tanuló, aki fél, hogy egyest kap, ha nem pont úgy csinálja a dolgokat, ahogy azt megmutatták, és mi van, ha még a gyerekben is kárt teszek. 

Aztán hazamentünk, és ott mindenkinél jobban tudtam, hogyan kell etetni, pelenkázni, sőt, mi is áttértünk a vietnámi módszerre” – írta az Instán Szandra. (A teljes posztot ITT lehet megtekinteni.)

Mit mond a szakirodalom? 

Az esti fürdés valóban hozzátartozik a baba lefekvés előtti rutinjához, de az újszülött csecsemőknek napi fürdésre nincs szükségük, mert csak nagyon ritkán izzadnak vagy piszkolódnak össze ekkor még.

Ráadásul az újszülöttek bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, éppen ezért a túl gyakori fürdetés csak ártalmakat okozhat. Ha túl gyakran van kitéve a víznek az újszülött bőre, az zavarhatja a bőr nedvességtartalmát és súlyosbíthatja az ekcémát. Ugyanakkor a nagyon ritka fürdetés is előidézheti az ekcéma súlyosbodását, sőt más fertőzésekhez is vezethet. 

A szakirodalom szerint az újszülötteknek az első három hónapjukban heti 1-2 alkalommal való teljes fürdés elegendő. Amíg a köldökcsonk nem esik le (általában 1-2 hét), a hagyományos fürdetés helyett elegendő a baba törölközővel és mosdókendővel történő tisztán tartása. 

Forrás: Instagram, Fotó: Archívum