Olaszországban mindkét szülő családnevét megkapják az újszülöttek

2022. április 29.
A legfelsőbb bíróság döntése értelmében Olaszországban a kisbabák már nem csak az apa nevét kapják meg születésük után. Az a változat lesz az alapértelmezett, hogy mindkét szülő családnevét viszik tovább.

Az olasz bíróság indoklása szerint, mivel egy személy identitásához ugyanúgy és egyenlő mértékben hozzájárul az apa és az anya is, ezért az újszülöttek mostantól Olaszországban mindkét szülő családnevét öröklik. Azt, hogy az apa vagy az anya neve legyen elöl és hátul, a szülők döntik el. 

Természetesen az is lehetséges, hogy továbbra is csak egyik szülő családnevét kapja meg egy gyermek, ám ez lesz az, amit mostantól külön kérvényezni kell, az alapértelmezett a két családnév lesz. Ezzel a döntéssel most először válik a szélesebb társadalomban is lehetségessé, hogy az anya nevét is továbbvigye egy gyermek.

olaszorszag-nevadas-ujszulott-torveny

A szabály azoknál a gyerekeknél is érvényes, ahol házasok, nem házasok a szülők, illetve örökbefogadás esetén is így kell eljárni.

Olaszországban az az alaphelyzet, hogy a nők házasságkötés után is megtartják leánykori nevüket, ezért tipikus eset, hogy a gyerekeknek és édesanyjuknak eltérő a családneve. A mostani szabályozás most Olaszországban is azt a gyakorlatot vezeti be, ami például Mexikóban is működik, ahol a gyerekek családneve gyakran az apa és az anya nevéből áll össze. 

„A nőknek is megadni azt a méltóságot, ami a férfiaknak is jár, a civilizáltság jele – írta Cecilia D’Elia olasz képviselő, feminista az új jogszabályt üdvözölve. – Ez egy újabb alapvető lépés, hogy a nőknek és férfiaknak egyenlő jogai legyenek az országunkban” – üzente Elena Bonetti család- és esélyegyenlőségi miniszter, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy a nőkkel és gyerekekkel szembeni diszkrimináció, hogy az újszülöttek automatikusan csak az apa nevét kapják szültésük után. 

Olaszország az egyik legrosszabb helyen áll a nyugat-európai országok között a nemek közötti egyenlőséget tekintve, jóval az Európai Unió átlaga alatt helyezkedik el, bár Magyarországot – ami az utolsó előtti, csak Görögország van mögöttünk – még így is tizenkét hellyel előzi.

Forrás: Washington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!