Megelőzhető a preeklampszia, a koraszülés leggyakoribb felelőse

2023. május 22.
A preeklampszia az összes terhesség akár két százalékában is előfordul, rendkívül súlyos következményekkel az anyánál és a magzatnál egyaránt. Éppen ezért óriási előrelépés, hogy a preeklampszia kialakulásának kockázata már a 12. héten szűrhető, sőt – a legújabb kutatások szerint – kialakulásának esélye is csökkenthető. A legfontosabb: időben kell szűrni és elkezdeni a kezelést, különben az hatástalan.

Dr. Csermely Gyula, szülész-nőgyógyász, auditált ultrahang-specialista, főorvos összegyűjtötte a tudnivalókat, melyekkel minden (leendő) kismamának és apukának tisztában kell lennie.  

 A preeklampszia, korábbi nevén toxémia vagy terhességi mérgezés egy súlyos állapot. A várandósság második felében jöhet létre. Elsődleges tünete az anyai magas vérnyomás és fehérjevizelés. Kezeletlen esetben súlyos anyai, illetve magzati károsodásokat okoz. Gyakran fordul elő. Magyarországon minden ötvenedik terhesség szövődik preeklampsziával. A koraszülések jelentős részéért is ez a kórkép a felelős.  

A preeklampszia veszélye, hogy súlyos és tartós anyai és magzati károsodást, legrosszabb esetben pedig akár halált is okozhat. Az anyánál vese- és májelégtelenség, stroke, rángógörcs léphet fel. „Ha az állapot a 34. terhességi hét előtt jelentkezik, az újszülött koraszüléssel jön világra, ami sok magzati problémával jár: növekedés elmaradása, oxigénhiányos állapot kialakulása, koraszülés miatti komplikációk. A preeklampszia nem minden esetben múlik el a szülés után. Az is előfordul, hogy a szülés után alakul ki” – mondja Dr. Csermely Gyula, szülész-nőgyógyász, auditált ultrahang-specialista.

Az aszpirin megelőzi a kialakulást

Kevesen tudják, hogy a preeklampszia kialakulása megelőzhető, illetve nagy biztonsággal meg tudja mondani az orvostudomány, hogy ki veszélyeztetett.  Egy évekig tartó, a világ több országára kiterjedő, alaposan megtervezett és kivitelezett kutatás óta tudjuk, hogy az alacsony dózisú aszpirin alkalmazása jelentősen csökkenti a preeklampszia kialakulásának esélyét. 

Az is kiderült, hogy az első trimeszteri vizsgálat során végzett preeklampsziaszűrés során nagy biztonsággal kideríthető, hogy kinél érdemes az aszpirinkezelést elkezdeni. Fontos tény, hogy a megelőző kezelést a 16. terhességi hét előtt el kell indítani, különben hatástalan. Ezért lényeges, hogy a 12. heti preeklampsziaszűrés minél több várandósnál megtörténjen. „A szűrés az anyai kórelőzmény felvételén, négyszer ismételt vérnyomásmérésen, ultrahangos, illetve vérvizsgálaton alapul, amely az első trimeszteri ultrahangszűrés keretében szinte minimális többletmunkával kivitelezhető. Ne felejtsük el, hogy az anyai koraterhességi alacsony vérnyomás önmagában egyáltalán nem biztosíték arra, hogy valakinél nem alakul ki a kórkép. Jellemzően a később preeklampsziás betegek normál vérnyomásértékkel kezdték a várandóságot” – avat be Dr. Csermely Gyula.  

Magyarországon jelenleg nincs ingyenes országos preeklampsziaszűrés. „Tekintettel arra, hogy a szűrés és az aszpirinterápia egy nagyon súlyos és gyakori – például a Down-szindrómánál jóval gyakoribb, és nem egyszer súlyosabb magzati következményekkel járó – kórképet előz meg, minden várandós számára erősen ajánlott” – javasolja Dr. Csermely Gyula, szülész-nőgyógyász, auditált ultrahang-specialista.

Fotó: Getty Images, ForrásRMC Magzati Medicina Központ