Terhesorr, amiről senki sem szólt előre a várandóssággal kapcsolatban

2023. március 06.
A TikTokon kerültek a figyelem középpontjába azok a videók, amiket várandós nők mutatják meg a terhesség alatt megváltozott orrukat. Tényleg normális, ha megduzzad, megnő az orr a terhesség alatt? Elmúlik, ha megszületett a baba? A szakértő mindent elmagyarázott.
A terhesorr a várandós nők közel 40 százalékánál kialakul
  • Egyre többen mutatják meg a TikTok felületén, hogyan változott meg az orruk a terhesség alatt.
  • Leginkább az látszik az előtte-alatta-utána fotókon, mennyit duzzadt, mennyire piros a várandós nők orra. 
  • A szakember megnyugtat mindenkit, aki babát vár és a terhesorr jelenség kialakult nála, az orr duzzadása önmagában nem ad okot az aggodalomra. Viszont érdemes néhány vizsgálatot elvégeztetni.

Ha végigpörgetjük a TikTok várandóssággal kapcsolatos videóit, szembetűnhet, hogy mostanában egyre több nő teszi ki a terhesorral kapcsolatos képeit. Ezeken egymás mellett mutatják meg a terhesség előtti, alatti és utáni orrukról készült fotókat. A különbség pedig az orr méretében tényleg szembeötlő bizonyos esetekben. Leggyakrabban az látszik, hogy a várandós nők orra megnőtt és/vagy gyulladtnak tűnik.

„Az arcom teljesen feldagadt a terhesség végére – mondta az egyik TikTok-felhasználó a videójában, amiben megmutatta, milyen volt az orra a harmadik trimeszterben. Az orrom majdnem 2,5 centivel szélesebb lett, mint a várandósság előtt. Feszült az egész arcom.”

@ct_mota

It was worth it ❤️ #fyp #foryoupage #pregnancynose #pregnancy #pregnant

♬ Devil Eyes – There I Ruined It

Több mint 42 millióan nézték meg a terhesorral kapcsolatos videókat. A kérdés tehát nagyon sok embert érint, a válasz pedig mindenkit érdekel: miért nő meg egyes nők orra a terhesség alatt? Kell aggódni miatta? Visszaváltozik a szülés után? Dr. TikTok nem biztos, hogy hiteles választ ad a kérdésekre, ezért inkább egy szülész-nőgyógyász és egy bőrgyógyász tanácsait érdemes meghallgatni.

Mi okozza a terhesorrot?

A terhesorr természetesen nem egy orvosi szakkifejezés vagy diagnózis. Bár orvosi okai vannak, hogy sok nő arca változik meg a várandósság alatt. „A terhesség alatt megemelkedik bizonyos hormonok, az ösztrogén és a progeszteron szintje. Emiatt a vérerek kitágulnak és a kötőszövetek visszatartják a folyadékot” – magyarázta Dr. Stephanie Hack szülész-nőgyógyász. „Emiatt alakulhat ki a terhességi rinitisz (nátha), vagy begyulladhat az orrüreg” – tette hozzá Dr. Nava Greenfield bőrgyógyász.

Az Advances in Experimental Medicine and Biology című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint a terhesorr nagyon gyakori jelenség. „A várandósság bármelyik szakaszában megjelenhet, és a szülés után megszűnik az állapot. A fő tünetek közé a tüsszögés, orrfolyás és orrdugulás tartozik” – áll a cikkben, melyben azt is leírták, hogy a várandósok 39 százaléka tapasztalja a terhesorr kialakulását. 

„A már említett hormonok növelik az egész testben a véráramlást, mondta Dr. Mary L. Rosser szülész-nőgyógyász is, ami nagyon fontos a magzat fejlődéséhez. A megnövekedett vérnyomás azonban dagadást okozhat, leggyakrabban a kézen és a lábon, de az arcon és az orron is.”

Ez az az eset, amit bemutatnak a TikTok-ra feltöltött terhesorr-videók is. „Azt is fontos megjegyezni, hogy a várandósság alatt szinte minden nő súlya gyarapszik, ami teljesen normális. Ez érinti az arcot is, így változik az orr aránya is a terhesség előtti állapothoz képest” – tette hozzá Dr. Greenfield magyarázatképpen.

Kell aggódni a terhesorr miatt?

A legtöbb esetben egy enyhe orrdagadás miatt nem kell aggódnia a várandós nőknek. Ugyanakkor az orvosok arra is figyelmeztettek, hogy az orr duzzanata komolyabb probléma, például terhességi preeklampszia (terhességi toxémia vagy terhességi magas vérnyomás) tünete is lehet, ami életveszélyes állapot. „Ha fejfájást, látászavarokat, gyomorégést, vagy bármilyen addig nem tapasztalt tünetet észlelünk az orrdagadás megjelenésével egyidejűleg, ami a vérnyomás megnövekedésének jele lehet, mindenképp keressük fel a kezelőorvosunkat – javasolta Dr. Ross. – Ha a tünetek hirtelen jelentkeznek, azonnal menjünk orvoshoz.”

Általános szabály a várandósság alatt, ha valami furát érzünk – akár a begyulladt orrhoz hasonlatos dolgot –, mindenképp kérjük az orvosunk tanácsát.

Meddig marad meg a terhesorr?

Minden terhesség más. „A terhesorr tünetei vagy a terhességi nátha tipikusan a 20-30. hét körül jelentkezik a várandósság alatt – mondta Dr. Greenfield. – Az orr és a kezek általában a szülés utáni 6-8. héten nyerik vissza a várandósság előtti méretüket. Vannak nők, akiknél ez tovább tart, akár több hónap is kellhet hozzá. Egyénfüggő.”

Tehetünk valamit a megelőzésért?

Mielőtt még nekiesnénk a jade görgővel az orrunknak, jó, ha tudjuk: nem az orr mérete vagy alakja határozza meg, mennyit érünk vagy milyen szépek vagyunk. Az interneten számtalan megoldást javasolnak a nemkívánatos várandósság alatti tünetek megoldására. Ezeket azonban nem kell megoldani, természetes velejárói az állapotnak. 

A társadalmi nyomás hatalmas a nők külsejével kapcsolatban. Különösen egy olyan állapotban, amikor a test annyi változáson megy keresztül.

A társadalmi nyomás hatalmas a nők külsejével kapcsolatban, különösen egy olyan állapotban, amikor a test annyi változáson megy keresztül

Sokkal fontosabb, hogy segítsük és támogassuk a testünket a baba kihordásában. „Inkább arra kellene figyelnünk, hogyan tegyünk jót a testünknek, hogyan gondoskodjunk magunkról – javasolta a szülész-nőgyógyász Dr. Rosser. – Együnk tápláló, egészséges ételeket, mozogjunk rendszeresen, legyünk aktívak, igyunk elegendő vizet és aludjunk, amennyit csak tudunk és szükséges.”

„Ha orrdugulást, bármilyen kényelmetlen érzetet tapasztalunk az orrunkban, nagyon fontos a nyálkahártya nedvességtartalmának helyreállítása. Így működik csak megfelelően a kórokozókkal szembeni védőréteg – magyarázta a bőrgyógyász. Sokszor az antihisztaminok, orrcseppek szárítják az orr nyálkahártyáját, így épp ellenkező hatást érünk el. Hidratálnunk kell. Használjunk párásítót és sóoldatos orrspray-t inkább.”

„A társadalmi nyomás hatalmas a nők külsejével kapcsolatban. Különösen egy olyan állapotban, amikor a test annyi változáson megy keresztül. Az arccal kapcsolatban ezt még nehezebb feldolgozni – mondta Dr. Greenfield. – De a várandósság nem az az időszak, amikor új arcápolási módszerekkel és rutinnal kell kísérleteznünk. Maradjunk a jól bevált alapoknál.”

Mindenkinek máshogy reagál a teste a várandósságra. Van, akinek striái alakulnak ki, másnak anyajegyek jönnek elő a bőrén vagy foltok. Nincs kristálygömbünk, nem látunk a jövőbe, nem tudhatjuk, nekünk mit dob a gép. Lehet, hogy épp megnő az orrunk. 

Ha a terhesorr jelensége nálunk is kialakul, tudjuk, nincs velünk semmi baj, bármit is sugalljanak a közösségi oldalak. A legfontosabb az egészség és a biztonság. Ezért is forduljunk az orvosunkhoz, ha bármi aggaszt minket a terhességgel kapcsolatban.

Forrás: Allure Fotó: Getty Images, Unsplash