3 meglepő gyereknevelési elv Franciaországból

2023. május 23.
A franciák híresek sajátos gyereknevelési szokásaikról, amik más kultúrákban kifejezetten meglepőnek vagy akár megbotránkoztatónak számítanak. Most megosztunk hármat a francia szülők elveiből.

Természetesen ahány ház, annyi szokás, nem lehet országokra vagy kultúrákra általánosítani, hiszen minden család, minden gyerek másmilyen. De tény, hogy vannak markáns kulturális különbségek, amik meghatározzák egy adott ország domináns gyereknevelési elveit – a franciák ilyen szempontból kifejezetten híresnek számítanak, nem véletlenül lett bestseller a francia gyereknevelésről szóló Nem harap a spenót. Hogy miben áll a franciák sajátos látásmódja, azt talán az alábbi három jellemző szülői elv is segít megérteni.

1. Önállóság a kezdetektől

A francia gyerekek nagyon hamar önállóak lesznek: egyedül esznek, egyedül öltöznek és a közlekedésben is hamarabb önállósodnak. Ezekből a készségekből sokat már óvodában magukra szednek, így iskolás korukra a legtöbb dolgot egyedül is képesek megoldani. Az önállóság kapóra jön a szülőknek, hogy nekik is több terük legyen, hiszen a francia szülők gyakran élesebb határokat szabnak, hogy a gyerekvállalás után is megkaphassák az „énidőt” – ez a gyereknevelési módszer ebben segíti őket.

2. Nincs képernyő az étkezéshez

A francia gyerekek általában hamar magukba szívják az éttermi kultúrát, aminek fontos része az is, hogy az asztal mellett nincsen képernyőidő. Nagyon sok szülő próbálja egy kis mesével lekötni a gyereket, hogy nyugodtan ehessen kicsit, ami persze érthető, de a franciáknál ilyesmi szóba sem jöhet. A gyerekek hamar megszokják, hogy elmenjenek a felnőttes programokra, így alkalmazkodnak a helyzethez és jobban feltalálják magukat – és azzal sincs semmi gond, ha egy vacsorapartin elalszanak a kanapén. 

3. Csak semmi nassolás

A francia gyerekek nem szoktak csak úgy nassolni az étkezések között, viszont az óvodából vagy az iskolából hazaérve olyan fél öt körül még van egy nagyobb köztes étkezésük – ez a goûter. Ez lehet egy tartalmasabb, édes vagy sós szendvics, de semmiképp sem csoki vagy más ropogtatnivaló. Ebből a gyereknevelési szokásból egyúttal az is következik, hogy a vacsora kicsit későbbre csúszik, így a francia gyerekek valamivel később is bújnak ágyba, mint sok más országban.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images