Régi gyereknevelési szokások, amik ma már teljesen kiborítanák a szülőket

2023. április 25.
Óriásit változott a világ a '80-as, '90-es évek óta, így ma már a legtöbb korabeli nevelési elv is elavultnak, sőt, gyakran egyenesen botrányosnak számít. Mutatjuk a legmegdöbbentőbb gyereknevelési szokásokat a közelmúltból.

1. Dohányzás a gyerekek mellett

A ’80-as, ’90-es években sokkal elterjedtebb volt a dohányzás, ráadásul az átlagember egyáltalán nem volt vele tisztában, mennyire káros szokásról van szó. Épp ezért gyakran előfordult, hogy a gyerekek mellett is rágyújtottak, akár olyan szűkös, zárt terekben, mint egy lakás vagy autó. Ma már szerencsére a legtöbb helyen szigorú szabályok korlátozzák a dohányzást, de a legtöbb embernek amúgy sem jutna eszébe egy gyerek mellett cigizni.

2. „Egészséges” gyümölcslé

Míg régebben a szülők lelkesen adták a gyümölcsleveket a gyerekeiknek, ma már tudjuk, hogy a legtöbb gyümölcslé rengeteg cukrot és adalékanyagot tartalmaz. Nincs azzal persze semmi gond, ha néha-néha kapnak a kicsik egy pohár (lehetőleg 100%-os, természetes) gyümölcslevet, de ha víz helyett is azzal itatjuk őket, azzal biztosan nem teszünk jót a szervezetüknek.

3. Hason altatás

A babák altatása kínos téma, már csak azért is, mert nem minden gyereket lehet rávenni, hogy az ajánlásoknak megfelelő pózban aludjanak. A ’80-as, ’90-es években még a hason altatást javasolták a friss szülőknek, mivel úgy jobban, mélyebben alszanak a kicsik. Ez ugyan igaz, kiderült azonban, hogy ez a testhelyzet igazoltan fokozza a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) kockázatát, így ma már mindenhol arra kérik a szülőket, hogy háton altassák az újszülötteket.

4. Autózás ülés nélkül

Ma már nagyon furcsa belegondolni, de nagyon sokáig nem volt kötelező a gyerekülés használata az autókban. Szerencsére egy ideje már szigorú szabályok határozzák meg, hogyan utazhatnak a gyerekek az autókban – ezeket az előírásokat mindenképpen tartsuk be, hiszen mára sok helyen az autók teljesítménye és a megengedett sebességhatár is sokat nőtt…

Forrás: Romper, Fotó: Getty Images