Alkalmazottból vállalkozó lennél? Ezeket kell mindenképpen átgondolnod

2023. május 25.
Most indítanál vállalkozást, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Már egy ideje a magad ura vagy, mégsem pörög úgy az üzleted, ahogyan szeretnéd? Esetleg tudatosabban szeretnéd kezelni a vállalkozásod pénzügyeit? Hofer Noémi jogi szakokleveles közgazdász és okleveles nemzetközi adószakértő rendszeresen jelentkező írásaival segít eligazodni az üzleti élet útvesztőiben.
Alkalmazottból vállalkozó lennél? Ezeket kell mindenképpen átgondolnod

A vállalkozóvá válás az egyik legmeghatározóbb döntés a legtöbb ember életében. Van, aki irtózik tőle. Van, aki folyton csak kacérkodik vele. És van, aki bátran beleugrik a mély vízbe.

hofer-noemiHofer Noémi közgazdász, adószakértő

Hofer Noémi vagyok, jogi szakokleveles közgazdászként és okleveles nemzetközi adószakértőként, 22 éves gazdasági felsővezetői tapasztalattal a hátam mögött kis és nagy cégeknek kínálok gazdasági, pénzügyi, üzletviteli tanácsadást. Néhány éve a Forbes magazin a 20 legbefolyásosabb nő közé sorolt az üzleti életben.

Ez a cikk elsősorban a második vagy a harmadik csoportnak szól, akik épp életük nagy döntését szeretnék meghozni. De akkor is tanulhatsz belőle, ha te nem tartozol közéjük. A folytatásban megismerheted a vállalkozói és a munkavállalói lét előnyeit és hátrányait, illetve megosztok néhány hasznos tudnivalót azokkal, akik a váltáson gondolkodnak.

5 ok, amiért jobb vállalkozónak lenni, mint munkavállalónak 
 

1. Nagyobb szabadság

Vállalkozóként magad dönthetsz arról, hogy mikor, hol, kivel és mennyit dolgozol. Nem kell alkalmazkodnod a munkaadódhoz, a főnöködhöz. Nem kell olyan munkatársakkal dolgoznod, akik nem szimpatikusak. Ha akarod, szerdán nem dolgozol, hanem uszodába mégy, és majd bepótolod a munkát vasárnap.

2. Több pénz

Vállalkozóként általában nagyobb bevételre számíthatsz, mint munkavállalóként. Az ok egyszerű: ha alkalmazott vagy, a munkaadód nyereséget szeretne elérni a munkádon. Azaz drágábban adja el, mint amennyit neked fizet. Ha vállalkozó vagy, ez a profitrész is nálad marad. Persze ehhez az kell, hogy pénzügyileg tudatosan vezesd a vállalkozásodat. Legalább olyan jól, mint a korábbi munkaadód vezette az övét.

3. Innovatív és kreatív lehetőségek

Ha saját vállalkozásod van, sokkal könnyebben valósíthatod meg ötleteidet, próbálhatsz ki új megoldásokat és stratégiákat. Nem áll az utadban egy bürokratikus rendszer, amelyben mindenki attól fél, hogy ha az ötleted mögé áll, ami elbukik, akkor ők is bukhatnak vele. Arról nem is beszélve, hogy az újítások hasznát magadnak termeled, nem a munkaadódnak.

4. Döntési pozíció

Ha szeretsz és tudsz másokat irányítani, ha van víziód, amit meg szeretnél valósítani, akkor döntéshozói pozícióban érzed igazán jól magad. Bár alkalmazottként is lehetsz vezető beosztásban, semmi nem ér fel azzal a döntési szabadsággal, amivel a saját vállalkozásodat vezetve rendelkezel. Te határozhatod meg, mivel foglalkozol és mivel nem. Te választhatod meg, merre menjen a vállalkozásod. Te hozod meg a végső döntést szinte minden kérdésben. Nem kell többé fognod a fejed, amiért a főnökeid rossz irányba viszik a céget. Nem kell magadban dohognod, hogy te sokkal jobban tudnád csinálni.

5. Magad irányítod a sorsodat

Nemcsak a vállalkozásod irányítása van a kezedben, hanem rajta keresztül a személyes életedé, jövődé is. A saját vállalkozásodból sosem fognak elbocsátani azért, mert a cég megszorításokra kényszerül vagy mert kivonul az országból. Olyan irányba fejlesztheted a vállalkozásodat, amely összhangban van a privát céljaiddal, értékeiddel, terveiddel. Például ha ötvenéves korodra szeretnél a tengerparton élni, akkor már évekkel azelőtt elkezdheted a vállalkozásod tevékenységét ennek megfelelően alakítani.

A vállalkozói létforma 5 hátránya

Mielőtt azt hinnéd, hogy a vállalkozói lét csupa napsütés, hadd mutassam meg az árnyoldalt is. Ha eddig csak munkavállalóként dolgoztál, és a családodban, közvetlen környezetedben sem láttad, milyen egy vállalkozó élete, hétköznapjai, akkor számíthatsz egy-két kellemetlen meglepetésre.

1. Nem mindenki alkalmas vállalkozónak

Sokan csak a kezdeti lépések megtétele után jönnek rá, hogy a vállalkozással járó szabadság mellé egy nagy adag felelősség is társul. A döntéshozatal szabadsága a döntéshozatal kötelezettségével is jár. Nap mint nap olyan választások elé állít az élet, amelyeken a saját és az alkalmazottjaid megélhetése múlik. Nincs mögötted egy bejáratott gépezet, amelynek te csak egy kicsi fogaskereke vagy, és amely akkor is eldöcög, ha te éppen nem a csúcsformádat hozod.

Mivel a legtöbb vállalkozás csak néhány év elteltével válik stabilan nyereségessé – ha egyáltalán kihúzza addig –, kitartónak kell lenned, tántoríthatatlanul követve az eredeti célodat. Ha csak bele-belekapsz dolgokba, ha csapongó az érdeklődésed, ha nem tudsz éveken át szenvedélyesen küzdeni valamiért, vállalkozóként nem lesz könnyű dolgod.

2. Nagyobb kockázat

Munkavállalóként a havi fizetésed többé-kevésbé garantált és kiszámítható. Elbocsáthatnak, csökkenthetik a fizetésedet, késhet a fizetéssel a munkaadód – de ezek nem mindennapos félelmek. Vállalkozóként sokkal nagyobb kockázatot vállalsz. A saját pénzedet fekteted be, amelyet akár el is bukhatsz. A jövedelem – különösen kezdetben – egyáltalán nem garantált. Sőt, gyakori, hogy a kezdeti tőkebefektetés után további összegeket kell beleölnöd a működésbe. Vagyis a vállalkozás nemhogy hozza a pénzt, hanem egyenesen viszi. Ha korábban jól kereső munkavállaló voltál, ez akár komoly átmeneti életszínvonal-esést is jelenthet. Készen állsz lemondani akár egy-két éven át is a megszokott „luxusról”?

Azt sem árt tudnod, hogy a bevétel és a nyereség bizonytalansága a legjobban működő cégeknél is adottság. Ezért vállalkozóként sokkal nagyobb tartalékot kell képezned a vállalkozásodon belül és a személyes megtakarításaid tekintetében is.

3. Magasabb költségek

„Költség? Milyen költség?” Ha alkalmazott vagy, a munkaadód kiadásai miatt nem kell fájjon a fejed. Ha azonban saját vállalkozásba vágsz, egyszerre megtapasztalod, milyen feneketlen bendője van, amely csak úgy nyeli a pénzt. Erre is kell költeni, arra is kell költeni. Könyvelő, ügyvéd, rengeteg adó és járulék, biztosítások, elszálló rezsiszámlák, gépek és eszközök, szoftver-előfizetések, honlapfejlesztés, marketing, szinte észrevétlenül elszivárgó pénzek és még sorolhatnám.

Egyszeriben – és nagyon gyorsan – meg kell tanulnod a pénzügyi és az üzleti tervezést. Hónapokra, sőt akár az egész évre előre, a lehető legnagyobb precizitással meg kell becsülnöd a kiadásaidat, nyomon kell őket követned, és a terveidet időről időre a valósághoz igazítanod. Ez az, ami a legtöbb – akár már tapasztalt – vállalkozó számára is nehéz és idegen terep. Mégsem lehet elbliccelni.

4. Több stressz

Úgy érzed, hogy sok stressz ér a munkahelyeden? Vállalkozóként valószínűleg még több fog. Pénzügyi gondok; jogi útvesztők; bírósági ügyek; problémás ügyfelek; hibásan, késve vagy egyáltalán nem teljesítő beszállítók; késve vagy egyáltalán nem fizető vevők; lyukra futott marketingkampány; motiválatlan alkalmazottak; nem teljesülő tervszámok; veszteséges működés; a folytonos döntéshozatallal járó felelősség – mind-mind a nyakadba szakadhat. Nem állítom, hogy a vállalkozók élete merő stressz, de azért számíts rá, hogy kijut majd belőle bőven.

5. Több munka

Az előnyök között elsőként említettem a nagyobb szabadságot. Ami azonban véletlenül sem tévesztendő össze a több szabadidővel. Lehet, hogy megválaszthatod, hogy mikor és mennyit dolgozol, de ha sikeresen akarsz működni, akkor valószínűleg sokkal többet fogsz dolgozni napi nyolc óránál. És bizony sem az estéid, sem a hétvégéid nem lesznek szabadok. Mert a napi rohanás mellett csak ilyenkor jut majd időd számlázni, adminisztrálni, tervezni. És mert a saját vállalkozásod jó ideig lekötik majd minden gondolatodat – még nyáron, a vízparton is.

Milyen vállalkozást indíthatsz nulla forintból? Hány évig legyél munkavállaló vállalkozásindítás előtt? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz, ha elolvasod a cikk folytatását Hofer Noémi blogján!

Fotó: Getty Images