3 kérdés, amit egy vállalkozás indítása előtt mindenképpen át kell gondolni

2023. március 31.
Most indítanál vállalkozást, de nem tudod hogyan kezdj neki? Már egy ideje a magad ura vagy, mégsem pörög úgy az üzleted, ahogyan szeretnéd? Esetleg tudatosabban szeretnéd kezelni a vállalkozásod pénzügyeit? Hofer Noémi jogi szakokleveles közgazdász és okleveles nemzetközi adószakértő rendszeresen jelentkező írásaival segít eligazodni az üzleti élet útvesztőiben.
3 kérdés, amit egy vállalkozás indítása előtt mindenképpen át kell gondolni

Egy vállalkozás elindítása komoly, felelősségteljes elhatározás. Az életedet hosszú távra meghatározó döntés lehet. Mielőtt belevágnál, az üzleti szempontok mellett érdemes megfontolnod a következő 3 személyes, magánéleti kérdést is.

hofer-noemiHofer Noémi közgazdász, adószakértő

Hofer Noémi vagyok, jogi szakokleveles közgazdászként és okleveles nemzetközi adószakértőként, 22 éves gazdasági felsővezetői tapasztalattal a hátam mögött kis és nagy cégeknek kínálok gazdasági, pénzügyi, üzletviteli tanácsadást. Néhány éve a Forbes magazin a 20 legbefolyásosabb nő közé sorolt az üzleti életben.

Hogyan kezeled a saját pénzügyeidet?

Még mielőtt vállalkozást alapítanál, tanácsos átnézni a saját pénzügyeidet. Ha nem tudod jól kezelni őket, miből gondolod, hogy egy vállalkozásban ez a feladat könnyedén fog menni? A pénzügyek menedzselése gyakran okoz gondot ügyfeleimnek. De a jó hír, hogy a dolog tanulható. Néhány konzultációval olyan módszereket sajátíthatsz el, amelyekkel jelentős változást érhetsz el a gondolkodásmódodban.

Ha neked is vannak problémáid a pénzkezeléssel, fontos tisztáznod magadban, mennyire vagy tudatos a személyes kiadásaid terén. Átgondoltad, mi fontos neked a jóléthez? Tudod, mennyi pénzre van szükséged a mindennapi életedhez? Figyeled, miből lehetne még bevételed? Óvatosabban gondolsz a jövődre? Képeztél már 6-9 hónapra elegendő vésztartalékot? Ügyesen kezeled a hosszú távú megtakarításaidat? Nem veszel felesleges dolgokat? Amit megveszel, annak örülsz és rendszeresen használod? És hogy egy aktuális témát is hozzak: hogyan hatott a vásárlási szokásaidra a koronavírus-járvány?

A saját pénzügyeid tudatos intézése nem jelenti azt, hogy szigorúan meg kell tervezned mindent és nem hagyhatsz teret a spontaneitásnak. Az okos pénzügyi tervezést az élet adta lehetőségekkel célszerű kombinálni. Ha ismered a pénzügyi személyiségedet, könnyebben megtalálod, mi az, ami neked jól működik, milyen módszerek, praktikák teszik jobbá az életedet.

Ha a személyes pénzügyeidet megtanulod kézben tartani, magabiztosabban indíthatsz vállalkozást. A cash flow hatékony kezelése minden vállalkozás menedzselése, fennmaradása és növekedése szempontjából megkerülhetetlen feladat. A tudatos vállalkozásindítást segítő programomban az első kérdések között szerepel az is, hogy mennyi pénzt szeretnél a vállalkozásodból kitermelni különböző időtávokon. Közelebb juthatsz a jó válaszhoz, ha a fentieket alaposan átgondolod.

Mennyire állsz helyt az életed menedzselésében?

Ha nehezen tudod megszervezni a saját életedet, megoldani az ügyes-bajos problémáidat vagy csak időben befizetni a számláidat, egy vállalkozás bonyolultabb ügyleteivel még nehezebben fogsz boldogulni. Ha mindig is idegenkedtél egy hosszabb szerződés alapos végigolvasásától, a jogszabályok értelmezésétől, akkor jobb, ha mihamarabb megbarátkozol ezekkel a terhes, de szükséges teendőkkel. A vállalkozásodban mindennel foglalkoznod kell, különösen, amíg kicsi. Ha a komplex ügyletek kezelése eddig nem volt az életed része, de szeretnél vállalkozást indítani, akkor az alapok megtanulása elkerülhetetlen. Módszeresen ez is elsajátítható, fejleszthető.

Feltételezem, nagyon szeretnéd megvalósítani a vállalkozási ötletedet, lelkes vagy, és a kezdeti nehézségek nem tántorítanak el. Légy szorgalmas, tanulj! A vállalkozásodban egyszerre kell kialakítanod az üzleti működési modelledet és a stratégiádat, beleértve a marketing- és gazdasági kérdéseket is. Fejlesztened kell a szolgáltatásaidat és a termékeidet, hatékony árazást kell kialakítanod, piacot kell találnod, egyeztetned kell a szállítókkal és a partnereiddel… Hosszasan lehetne sorolni, mi mindennel kell egyszerre foglalkoznod. Képes leszel rá?

Azt is gondold át, elég kitartó vagy-e. Vannak, akik csak belekapnak dolgokba. Hatalmas erőbedobással futnak neki, azonban néhány hónap után egyszer csak elfogy a lendület, az erő. Ha ez egy hobbival történik, semmi gond, könnyen lehet választani másikat. De egy vállalkozással kevésbé egyszerű felhagyni. Megoldható, de minimum költséges lesz. Ha te is ilyen csapongó típus vagy, őszintén nézz magadba, és olyan témát, ügyet válassz, ami tényleg érdekel, és amihez hű maradsz a nehezebb időszakokban is.

Ha tudod magadról, hogy sosem leszel eléggé szervezett, összeszedett, kitartó és alapos, akkor azt javaslom, keress egy társat, akivel egymás segítségére lehettek a vállalkozás ügyeinek intézésében.

Hogy melyik a harmadik kérdés, amelyet egy vállalkozás indítása előtt érdemes megfontolni?

A cikk folytatását Hofer Noémi blogján olvashatod el!

Fotó: Getty Images