Tényleg nagyobb eséllyel halunk meg a születésnapunkon?!

2023. augusztus 23.
A születésnaphatásnak is nevezik azt a statisztikai tényt, hogy mintegy 14 százalékkal nagyobb esélyünk van a születésnapunkon meghalni, mint más napokon. Senki sem érti pontosan, miért van így, de a tudósoknak vannak meggyőző elméletei.
Születésnap halál
  • William Shakespeare is a születésnapján halt meg. 
  • Statisztikailag kimutathatóan nagyobb eséllyel halunk meg a születésnapunkon, mint bármely más napon.
  • Öngyilkosságot nagyobb eséllyel követ el valaki a születésnapján vagy nagyobb ünnepeken.

Nem William Shakespeare az egyetlen híres ember, aki a születésnapján halt meg. A Casablanca gyönyörű színésznője, Ingrid Bergman is a születésnapján, augusztus 29-én hunyt el. De az átlagemberek között is statisztikailag kimutatható, hogy nagyobb esély van arra, hogy a születésnapunkon haljunk meg, mint az év bármely más napján. Ezt nevezik születésnaphatásnak is.

Mennyivel nagyobb eséllyel halhatunk meg a születésnapunkon?

Még 2012-ben jelent meg az a tanulmány, amiben kimutatták, hogy a halálozás sokkal nagyobb eséllyel következik be az ember születésnapján. A kutatásban azt az elméletet vizsgálták, hogy az ember tudata képes-e kitolni a halál idejét, hogy még egy születésnapot megéljen az ember. 

Ingrid Bergman színésznő is a születésnapján halt meg

Ingrid Bergman színésznő is a születésnapján halt meg

Ezt ugyan nem sikerült bizonyítaniuk, pont az ellenkezőjére derült fény. A közel 2,4 millió, 1969–2008 közötti adatot megvizsgálva megfigyelték, hogy a születésnapján 13,8 százalékkal nagyobb eséllyel hal meg valaki. A 60 év felettieknél ez az arány még nagyobb: 18 százalék.

Miért nagyobb az esély a születésnapunkon meghalni?

Az öngyilkosság esélye sokkal nagyobb az ünnepek, például karácsony környékén vagy a születésnapokon. A születésnapon bekövetkező halál oka azonban leggyakrabban szívroham, végstádiumú rák, sőt, a balesetekre is nagyobb az esély, mint az év más napján. Különösen a férfiaknál kiugróak az adatok. 

A tendencia okát csak találgatják a kutatók. Egyik elméletük szerint sokkal erősebb a fizikai aktivitás a születésnapon: táncolnak, szexelnek vagy egyszerűen nagy családi eseményen vesznek részt. Ez hirtelen nagyobb megterhelés a szív- és érrendszernek, így megnő a szívroham esélye. Természetesen az alkoholfogyasztás megnövekedése is szerepet játszik abban, hogy a születésnapon nagyobb az elhalálozás esélye. 

Forrás: Mental Floss, fotó: Unsplash, Getty Images