Még több boldog születésnapot! Kiderült, hogy az ember akár 141 éves koráig is élhet

2023. április 17.
A jövőben még többen ünnepelhetik meg 100. születésnapjukat, mint ma? Talán igen! Egy friss kutatás eredményei szerint ugyanis a következő generációk akár 141 éves korukig is élhetnek.
A jövőben még többen ünnepelhetik meg 100. születésnapjukat, mint ma? Talán igen!
  • A férfiak akár 141 éves korukig is élhetnek a jövőben. 
  • A nőknek valamivel kevesebb évet jósolnak a tudósok, ők nagyjából 130 éves korukig élhetnek az elkövetkező generációkban.
  • Az orvostudománynak és a táplálóbb ételeknek köszönhető, hogy tovább élhetnek majd az emberek.

Valószínűleg a klímaválság közepén elég lehetetlennek hangzik, ám ha minden marad úgy, mint most, sokkal tovább élhetünk a jövőben, mint most. Ez derült ki a Georgia Egyetem professzorának, Dr. David McCarthynak kutatásaiból. 

Eszerint a férfiak akár 141 éves korukig is élhetnek, a nők pedig a 130. születésnapjukat is ünnepelhetik még. Egészen mostanáig a tudósok azt hitték, hogy a legidősebb életkor, amit az ember megérhet, valahol 120 év körül van.

Miért élhetnek tovább az emberek, mint eddig?

Amikor ez a kép készült Késmárkon 1900-ban, az átlagos várható élettartam nagyjából 40 év körül volt

Amikor ez a kép készült Késmárkon 1900-ban, az átlagos várható élettartam nagyjából 40 év körül volt

Száz évvel ezelőtt sokkal rövidebb éltek az emberek, mint ma. Ám az egészségügyi ellátás és az étrend javulásával jelentősen kitolódott az életkor ebben a században. 2010-re a világátlag várható élettartam nagyjából 82 év a nőknek és 78 év a férfiaknak. 

Az amerikai kutatás szerint a gyógyszereknek és annak köszönhetően, hogy egyre több ember tud egyre jobb minőségű élelmiszereket enni, az emberek ennél valószínűleg sokkal tovább is élhetnek majd. 

Ki volt eddig a legidősebb ember, aki valaha élt?

A legtöbben már azzal nagyon boldogok lennénk, ha alapvetően egészségben megérnénk a 100 éves kort. A világ legidősebb embere viszont 122 éves koráig élt. 

A francia Jeanne Louise Calment szerint a hosszú élet titka az, hogy a lehető legkevésbé stresszelt. „Ha nem tudsz tenni ellene semmit, kár aggódni is rajta” – mondta egyszer egy interjúban. Emellett nagyon szerette az édességet, és még 119 éves korában is szívesen evett süteményt.

Milyen lesz a világ, ha 141 évig élünk?

Valószínűleg most elgondolkodunk rajta, vajon milyen lesz a világ akkor, amikor 141 évesek leszünk. Futurisztikus városokban élünk majd, lebegő autókkal közlekedünk és úszó épületekben lakunk, mint a sci-fikben? Vagy már teljesen más bolygón lesz csak élet, felfedezzük a csillagokat, a legjobb barátaink robotok és mesterséges intelligencia lesz? Ki tudja, de reméljük, megtapasztalhatjuk még.

Forrás: BBC News, fotó: Getty Images, Fortepan/Kőszegi Anna