A sikeres vállalkozók 10 legfontosabb tulajdonsága a szakértő szerint

2024. április 04.
Most indítanál vállalkozást, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Már egy ideje a magad ura vagy, mégsem pörög úgy az üzleted, ahogyan szeretnéd? Esetleg tudatosabban szeretnéd kezelni a vállalkozásod pénzügyeit? Hofer Noémi jogi szakokleveles közgazdász és okleveles nemzetközi adószakértő rendszeresen jelentkező írásaival segít eligazodni az üzleti élet útvesztőiben.
Vállalkozók fontos tulajdonságai

Mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres vállalkozóvá váljon? Mi volt Steve Jobs titka? Mi a titka Mark Zuckerbergnek? Vagy Oprah Winfrey-nek? Bennem vajon megvannak ezek a tulajdonságok? És kellenek-e egyáltalán, ha nem világcéget akarok építeni, csak tisztességes megélhetést szeretnék teremteni magamnak és a családomnak?

hofer-noemiHofer Noémi közgazdász, adószakértő

Hofer Noémi vagyok, jogi szakokleveles közgazdászként és okleveles nemzetközi adószakértőként, 22 éves gazdasági felsővezetői tapasztalattal a hátam mögött kis és nagy cégeknek kínálok gazdasági, pénzügyi, üzletviteli tanácsadást. Néhány éve a Forbes magazin a 20 legbefolyásosabb nő közé sorolt az üzleti életben.

Ha kezdő vállalkozó vagy, esetleg vállalkozás indításán töröd a fejed, és hasonló kérdésekkel küzdesz, van egy jó hírem: nem kell kivételesen szerencsés csillagzat alatt születned ahhoz, hogy megvalósítsd életed nagy álmát, és hosszú távon is stabilan és nyereségesen működtesd a vállalkozásodat. Bizonyos tulajdonságok ugyanakkor kifejezetten előnyösek, és megkönnyítik majd a vállalkozói lét amúgy elég rögös útját. Újabb jó hír, hogy ezek a tulajdonságok tanulhatók, fejleszthetők.

Ebben a cikkben tíz ilyen tulajdonságot és képességet fogunk áttekinteni.

Vállalkozó szellem és kockázatvállalási képesség 

A sikeres vállalkozók képesek a kockázatok felmérésére és kezelésére. Egyúttal arra is, hogy ügyesen egyensúlyozzanak a biztonságos és a kockázatos döntések között. Továbbá vállalkozóként nem félhetsz a változástól, és nyitottnak kell lenned az új ötletekre is. Az innováció mindig kockázatos. Vajon jó irányba tapogatózol? Jól érzed meg a jövő szelét?

Csak egy példa arra, hogy a kiemelkedően tehetséges vállalkozók is beleszaladhatnak költséges tévedésekbe ezen a téren: Mark Zuckerberg, a Facebook (mai nevén Meta) társalapítója és vezérigazgatója egy-két éve elég jelentős kockázatot vállalt azzal, hogy a cégét a metaverzum felé kormányozta. Annyira erős volt a hite abban, hogy ez jelenti a jövőt, hogy még a cég nevét is megváltoztatta. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy a jóslata bevált volna, és ezen nagyon sok pénzt veszített.

A válságos időkben a Meta részvényének árfolyama is a mélybe zuhant. Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy közben jelentős lépéshátrányba került a mesterséges intelligencia alkalmazása terén – amely az elmúlt hónapokban igencsak felbolygatta a kedélyeket az ágazatban.

Zuckerberg profizmusát jelzi, hogy bármennyire makacsul erőltette is a metaverzumbeli fejlesztéseket, idén már képes volt alkalmazkodni a valósághoz: januárban kijelentette, hogy 2023 a hatékonyság éve lesz a vállalatnál – azaz visszafogják a metaverzummal kapcsolatos, hatalmasra duzzadt kiadásokat.

A tanulság? Kell tudni kockázatot vállalni, mert anélkül lemaradsz a versenytársaidtól, de hideg fejjel kell mérlegelned, és fel kell ismerned, ha rossz lóra tettél.

Vállalkozók fontos tulajdonságai

A sikeres vállalkozók képesek a kockázatok felmérésére és kezelésére

Határozottság 

A sikeres vállalkozók határozottak. Ez a tulajdonság nagyon jól jön, mert a siker érdekében azonnal cselekedned kell, ha úgy érzed, hogy valami nem működik. A gyors reakció és döntéshozatal segítik elkerülni – vagy legalább csökkenteni – a károkat. Az előző példát folytatva: sokak szerint Zuckerbergnek jóval korábban fel kellett volna adnia a nyilvánvalóan túlzó terveit a metaverzummal kapcsolatban.

Gyakran maga a tevékenységi kör vagy a rugalmasabb üzleti modell igényli a gyorsaságot. Például egy közösségimédia-ügynökség nem lehet lassú, mert egy folyton változó területen működnek, ahol az új ötletek tiszavirág-életűek.

Az is előfordulhat, hogy egy fontos iparági vagy makrogazdasági hírre kell gyorsan reagálni. Nincs idő totojázni, százszor megrágni a döntést, mert a konkurencia ugrásra készen vár, és lecsap a lehetőségre, amíg te lamentálsz.

A pénzügyi környezet is roppant gyorsan változik, legyen szó akár az adózási feltételekről, akár a kamatlábakról. Magyarországon az utóbbi években a vállalkozásokat érintő jogszabályok többször is módosultak, ami döntéskényszerbe hozta a vállalkozásokat. Ahhoz, hogy ilyen helyzetekből jól jöhess ki, a határozottságon kívül még egy fontos dologra lesz szükséged: információra.

Ezért is jó, ha van egy megbízható üzleti és gazdasági tanácsadó partnered, akire mindig számíthatsz. Keress fel itt, ha szeretnéd biztonságosabban intézni a céged ügyeit és megfontoltabban tervezni például a várható osztalékot, spórolni az adón, vagy a lehető legtöbbet kihozni a jogszabályi lehetőségekből.

Tervezési és végrehajtási képesség

A sikeres vállalkozók a tervezésre és a megvalósításra egyaránt nagy gondot fordítanak. Tervezés nélkül a cselekvés irányavesztett, kapkodó, céltalan. Cselekvés nélkül a tervezés pedig nem több puszta álmodozásnál. Az asztalfiókban landoló tervek nem termelnek profitot.

A tervezési folyamat segít abban, hogy előre lásd a lehetőségeket és az akadályokat. A végrehajtás során megvalósítod az elképzeléseidet, alkalmazkodva a valóság sokszor váratlan helyzeteihez, emiatt sokszor eltérve a tervtől. De ez így van jól. A jó terv rugalmas, teret ad a manőverezésnek.

A vállalkozások többsége terv nélkül indul, és emiatt rendszerint el is bukik. Ritka az olyan vállalkozófenomén, aki éveken át sikeresen tud improvizálni. Jobban jársz, ha részletes pénzügyi tervet készítesz, amelyben sorra veszed a várható bevételeket és kiadásokat. Az üzleti terv fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni – ezért számos cikkemben foglalkoztam vele. Például ebben is.

Kitartás és elszántság

Az üzleti életben minden vállalkozó szembesül kudarcokkal és akadályokkal. Te sem leszel kivétel, ezért fontos, hogy kitartó és elszánt légy. Ne add fel könnyen! Minél inkább megtalálod a megfelelő megoldásokat a nehéz helyzetekben is, annál biztosabb leszel abban, hogy jó úton jársz. Persze, van az a helyzet, amikor érdemes észrevenni, hogy valószínűleg azért buktál el hatodszorra is, mert nem ez a megfelelő irány.

Valami mást kellene kipróbálnod. Például, ha kiskereskedőként harminc százalékkal növelted az áraidat január elején, de a kutya se vett tőled szinte semmit négy hónapja, akkor nagyon gyorsan vizsgáld felül az árképzési módszeredet. Ha profin szeretnéd csinálni, keress meg. Előtte elolvashatod ezt a cikkemet a témáról. 

Kiváló kommunikáció

Ez a tulajdonság a magánéletben is fontos, de a sikeres vállalkozáshoz egyenesen elengedhetetlen. A kiváló kommunikációs képesség magában foglalja a korrekt közlést írásban és szóban, a tárgyalási és érvelési készséget, a figyelem és megértés képességét is. A kommunikáció kulcsfontosságú az üzleti életben. Lehetővé teszi, hogy hatékonyan működj együtt a partnereiddel, az ügyfeleiddel és a munkatársaiddal. Azaz a lehető legkevesebb félreértés és elfecsérelt idő gátolja a vállalkozásod fejlődését.

Fotó: Getty Images

A további 5 tulajdonságért kattints Hofer Noémi blogjára!