Feminin fiúk nyara – itt vannak a fruity boyok, és simán letarolják a macsókat

2024. július 17.
Sokáig alapvetésnek számított, hogy a nők férfias, macsó partnerekre vágynak, most azonban úgy tűnik, a fruity boyoknak, vagyis az érzékeny, feminin – sőt, egyenesen melegnek tűnő – fiúknak lejt a pálya. De pontosan kik azok a fruity boyok és miért szeretjük őket?

„Imádom, amikor ezek a gyönyörű fiatal lányok egy helyes kis meleg sráccal járnak. Ott van mellettük egy ilyen kis feminin, vintage Levis-nadrágba bújtatott, vászonszatyros, bajszos kisfiú. A srác tele van mindenféle random tetkókkal. A kollégái teljesen lesokkolódnak, amikor megjelenik a gyönyörű, fantasztikus barátnőjével és azt kérdezik tőle: Ez az unokatestvéred? Mire ő elmondja, hogy: Dehogy, ezzel a lánnyal szoktam szerelmeskedni és istennőként tisztelem őt. Szerintem ez fantasztikus. Odáig vagyok az ilyen párokért.”

A fenti sorok a Teen Vogue szerzőjétől, Ashleigh Cartertől származnak, de a legtöbben valószínűleg az elmúlt hetek népszerű TikTok-videóiból ismerik a monológot. A közösségi médiás felületre már több tucat videó került fel, melyekben gyakorlatilag megelevenednek Carter szavai: csoda szép fiatal nők állnak büszkén a feminin, szatyros-sortos fiújuk mellett, miközben a rövid felvétel alatt lepörög az idézett szöveg. Az ilyen videók alatt sorakozó kommentekben általában kétféle álláspont jelenik meg: a férfiak értetlenkedve, kicsit talán iszonyodva fogadják az új trendet, míg a nők közül sokan sajgó szívvel ácsingóznak egy ilyen fiú, vagyis egy fruity boy után. 

@br88kee

♬ original sound - Ashleigh Carter

A „fruity” jelző eredetileg meleg férfiakat jelölő szleng kifejezés, modern átértelmezésében azonban már nem igazán szexuális orientációra, hanem sokkal inkább egy karakterre utal. A fruity boy ennek értelmében olyan fiatal férfi, aki szembefordul a klasszikus maszkulinitás elvárásaival és inkább a meleg férfiak által képviselt (sztereotip) értékeket vallja. Finom, érzékeny, beszél az érzéseiről, odafigyel az öltözködésre és odaadóan támogatja a barátnőjét – vagyis olyan heteroszexuális férfi, akit első blikkre akár melegnek is nézhetnénk.

A macsóság halála

Mindez természetesen – a heteroszexuális és a meleg férfiakra nézve egyaránt – meglehetősen leegyszerűsítő és sztereotip gondolkodás terméke. De mégis érdemes lehet megnézni, hogy milyen fontos és alapvető kulturális-társadalmi forradalom húzódik mögötte. Alig néhány évvel korábban még teljesen egyértelmű volt, hogy az univerzális férfiideál a klasszikus maszkulinitást képviseli. A film noirok hallgatag, önpusztító, macsó férfihőse hosszú évtizedeken keresztül uralta a tömegkultúrát és a randizás világát is. A külső és a belső értékek terén is a maszkulinitás dominált: izmos, szőrös test, szögletes, prominens állkapocs és ebbe a jól meghatározott csomagba rejtve a fojtott agresszió, csendesség, elnézendő kommunikációképtelenség és a határozott, uralkodó jellem. Néhány éve azonban elkezdett radikálisan átformálódni a férfiideál. Megjelentek az érzékeny lelkű soft boyok (vagyis puha fiúk) és megérkezett a TikTokra a „sassy men apocalypse” (amikor férfiak nyíltan kifejezik nőies attitűdjeiket). Ahogyan Alice Cappelle írja Collapse Feminism című kötetében: „egyre több férfi híresség, influenszer és fikciós férfikarakter utasítja el a heteroszexuális macsó maszkulinitás dogmáit, amit láthatóan a nők és a queer közösség tagjai is lelkesen üdvözölnek.”

Timothee Chalamet

Ez a fordulat különösen látványossá válik, ha ránézünk korunk legnépszerűbb hollywoodi hírességeire. A finom arcú, kisfiúsan szép Timothée Chalamet rendszeresen vonul a vörös szőnyegen feminin szettekben – gondoljunk ikonikus vörös, nyitott hátú felsőjére, amit a 2022-es Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon viselt. De hosszan lehetne folytatni a névsort: a szintén merész, nőies ruhatáráról ismert Harry Stylestól Josh O’Connoron, Jaden Smithen és Omar Apollón keresztül egészen Paul Mescalig elárasztották Hollywoodot a fruity boyok. Ők gyakran a vásznon is kifejezetten szenzitív, akár queer karaktereket alakítanak – mint például Paul Mescal az All of Us Strangersben – de a magánéletükben is van valamiféle vélt vagy valós közelségük a queerséghez. Ez az eltolódás a skálán nem feltétlenül jelent valódi elmozdulást a szexualitás terén, megnyilvánulhat a stílusban, az önkifejezés módjaiban vagy akár a szakmai döntéseken keresztül. Ez a „trend” egyértelműen a toxikus maszkulinitással szemben határozza meg magát – noha fontos hozzátenni, hogy a fruity boyok meghatározása leginkább külsőségek és felszínes viselkedésminták mentén történik, miközben jóval kevesebb fogalmunk van arról, hogyan viselkednek ezek a férfiak a kapcsolatukon belül. De miért lettek ennyire népszerűek a nőies fiúk és miért vágynak rájuk a nők?

Biztonságos partnerek

A Dazednek nyilatkozó 24 éves Beth szerint a válasz egyszerű. A heteroszexuális nők azért keresik a fruity boyokat, mert az ilyen férfiak saját feminin karakterük által jobban is tisztelik a nőket. „Vagyis végeredményben sokkal biztonságosabb a nőknek ilyen partnert választani.”

Mindez egybecsenghet azzal, hogy a közelmúltban egyre nagyobb teret nyert a nők elleni erőszakkal szemben folytatott küzdelem, a #MeToo mozgalommal pedig a nőket érintő szexuális zaklatás és kizsákmányolás is reflektorfénybe került. Szép lassan felolvadt a hallgatás a férfiak által, a nők kárára elkövetett erőszakos bűncselekmények körül, mindez azonban jó eséllyel fokozta a nők bizalmatlanságát – ami óhatatlanul is a „melegnek tűnő”, femininebb férfiak felé tolhatja őket a párválasztás terén is.

A gond az, hogy a fogalom még mindig picit túl homályos. Az „egészséges maszkulinitás” mellett ugyanúgy takar esztétikai választásokat (például, hogy a heteroszexuális férfiak is hordhatnak szoknyát, körömlakkot vagy ékszereket), de bizonyos értelemben a fruity boyok jelölik az Andrew Tate nevével fémjelzett toxikus maszkulinitás ellenpontját is. Vagyis a már említett tulajdonságok mellett szintén a fontos karakterjegyek közé tartozik az ilyen férfiak elfogadása és nagyobb hajlandósága az inklúzióra. A gond az, hogy ezek mind összekapcsolódnak, így a külsődleges, esztétikai jegyek képviselésével egy férfi az ezekhez asszociált belső tulajdonságokat is birtokolhatja – legalábbis első ránézésre.

Harry Styles fekete csipkés felsőben a 2019-es MET-gálán

Félrevezető stílusjegyek

Csakhogy fontos hangsúlyozni, hogy a „meleg beütés” még nem jelenti azt, hogy az illető inherensen jó ember. A fruity boyok köré épített karakterrel az a baj, hogy túlságosan is kiterjed és túl sok morális tartalommal tölti fel a felszínes stílusjegyeket. Pedig a soft boyok, a queer férfiak és a fruity boyok is ugyanúgy képesek lehetnek az agresszióra vagy az abúzusra.

Nem is csoda, hogy a meleg és queer férfiak közül sokan sértőnek találják az új trendet. Egy 24 éves queer művész a Dazednek nyilatkozva elmondta, bár „Nagyon üdítő látni, hogy megjelent az igény a maszkulinitás újradefiniálására, nagyon bosszantó, hogy heteroszexuális nők, akik gyakran maguk is hozzájárulnak a heteronormativitás és a kártékony, tradicionális értékrendek fenntartásához, azt állítják, hogy »fruity« vagyis meleg barátot akarnak. Ez elég sértő, ráadásul nyilvánvalóan nem akarnak meleg fiúval járni. Egyszerűen olyan heteró fiút akarnak, akinek van stílusa.” Sokak szerint fontos lenne látni, hogy egy férfi még nem lesz „kicsit meleg” attól, hogy ridikült visel vagy elsírja magát egy megható filmjeleneten. Még ha bókolni is akarunk ezzel, valójában ilyenkor nőkhöz asszociált viselkedésmintákat kötünk a homoszexualitáshoz, amivel továbbra sem igazán tudjuk tágítani a heteroszexuális férfiak viselkedésének kereteit.

Ahogyan a Dazed szerzője is hangsúlyozza, manapság nincsenek könnyű helyzetben azok a fiatalok, akik még nem találták meg partnerüket és sok szempontból különösen nehéz helyzetben vannak a heteroszexuális nők. Érthető, ha olyan férfit keresnek, aki képes kifejezni az érzelmeit, jól kommunikál és tisztelettel viszonyul feléjük. Ezzel a nők tulajdonképpen a biztonságot keresik egy alapvetően veszélyes terepen. Ugyanakkor fontos lenne látni, hogy a párkeresés túlmutat az esztétikai szempontokon, amik önmagukban még nem feltétlenül helyettesítik a klasszikus maszkulinitás értékeit. 

Ahhoz, hogy a nők biztonságban érezzük magukat egy heteroszexuális párkapcsolaton belül, nem elég, ha a fiújuk szereti az ezüstgyűrűket és a vászontáskákat. Valódi változásra van szükség, amit nem címkék, hanem tettek jelölnek és ahol az egyenlőségre való törekvés kerül a középpontba. És hogy ne csak a férfiak felelősségéről beszéljünk: fontos, hogy a nők is feladják a klasszikus maszkulinitás által formált elvárásaikat – például, hogy mindig a férfi legyen az erős, irányító fél, a családfenntartó vagy a védelmező. Akkor fognak jól működni a kapcsolataink, ha képesek vagyunk kölcsönösen felszabadítani egymást a társadalmi elvárások alól, és szerepek helyett személyiségekben gondolkodni. És akkor teljesen mindegy lesz, hogyan akarunk kinézni – függetlenül attól, hogy férfiak vagyunk, vagy nők.

Forrás: DazedDigital Fotó: Getty Images