Mellékhatás: a fogyasztószerként használt diabéteszgyógyszer súlyos problémát okozhat

2024. július 19.
Egy friss kutatás szerint komoly mellékhatása lehet a fogysztószerként használt cukorbetegség-gyógyszernek. A szemaglutid hatóanyagú szer bizonyos esetekben vakságot okozhat.
Fogyasztószerként használt diabéteszgyógyszer mellékhatása vakság
  • Ritkán ugyan, de a fogyasztószerként használt cukorbetegség-gyógyszer vakságot okozhat.
  • A mellékhatás fájdalommal nem jár, viszont a károsodás visszafordíthatatlan.
  • A szemaglutid hatóanyagú gyógyszer a látóideg vérellátására lehet hatással, ami miatt mellékhatásként vakság alakulhat ki.

A bostoni szemorvosok a cukorbetegség-gyógyszert fogyasztószerként használó betegek körében a hirtelen vakság egy ritka típusának kismértékű, ám így is aggasztó növekedését észlelték. Számos kérdést felvet a szemaglutid hatóanyagú szer használatával kapcsolatban az újabb mellékhatás, mivel a vakság visszafordíthatatlan, bár fájdalommal nem jár a probléma.

Miért alakulhat ki mellékhatásként vakság a fogyasztószerként használt cukorbetegség-gyógyszer használatakor?

A nem artériás elülső iszkémiás optikai neuropátia (az angol névből származó mozaikszóval NAION) ritka állapot. Ilyenkor nem áramlik vér a látóidegbe, ezzel zavar keletkezik a szem és az agy közötti ingerületátvitelben, megszakad a kapcsolat. A probléma jellemzően hirtelen, fájdalom nélkül jelentkezik, és azt eredményezi, hogy például az emberek reggel felébredve nem látnak az egyik szemükkel.

A JAMA Ophthalmology című szaklapban szerdán közzétett új vizsgálat megállapította, hogy a szemaglutidot szedő embereknél valamivel nagyobb valószínűséggel jelent meg a NAION, mint más elhízott vagy cukorbeteg betegeknél. (A szemaglutid a Novo Nordisk két gyógyszerének hatóanyaga, melyet cukorbetegségre és/vagy elhízásra írnak fel a pácienseknek).

Ritka mellékhatás, de statisztikailag is értelmezhető számú

A szemaglutidot szedő betegek száma, akiknél NAION alakult ki, szerencsére nem volt magas. A hatéves retrospektív vizsgálatba bevont több mint 16 000 massachusettsi szemészeti beteg közül mindössze 37 szemaglutidot szedő betegnél alakult ki a vakságnak ez a típusa. 

Ez azonban még mindig több mint négyszer annyi szemprobléma volt, mint azoknál a hasonló betegeknél, akik nem kapták a gyógyszert ugyanebben az időszakban. A kutatók szerint csak kilenc olyan cukorbeteg vagy elhízott embernél alakult ki NAION, akik nem kaptak szemaglutid hatóanyagú gyógyszert.

„Ez olyan információ, amellyel korábban nem rendelkeztünk, és ezt be kell vonni a betegek és orvosaik közötti megbeszélésekbe. Különösen akkor, ha a betegeknek más ismert látóidegproblémájuk van, például glaukóma, vagy ha más okból már korábban is jelentős látásvesztés állt fenn – mondta Dr. Joseph Rizzo, a tanulmány vezető szerzője, a Harvard Medical School szemészprofesszora.

– Ezeknek a gyógyszereknek a használata robbanásszerűen elterjedt az utóbbi időben fogyasztószerként is, nem csak cukorbetegek kezelésére. Sok szempontból nagyon jelentős előnyökkel jár a szemaglutid alkalmazása, de a beteg és orvosa közötti jövőbeli megbeszéléseknek a vakságot mint lehetséges kockázatot is tartalmazniuk kell” – tette hozzá.

A szemaglutid hatóanyagú gyógyszer használói között sokkal nagyobb arányban fordult elő a vakság speciális típusa

A szemaglutid hatóanyagú gyógyszer használói között sokkal nagyobb arányban fordult elő a vakság speciális típusa

Mi a gyógyszergyár válasza?

A gyógyszergyártó aggályokat fogalmazott meg a mellékhatással kapcsolatos vizsgálat lefolytatásának módjával kapcsolatban, mondván, hogy túl kevés eset volt a tanulmányban ahhoz, hogy érdemi következtetéseket lehessen levonni. Emellett a gyógyszergyár szerint az ilyen típusú visszamenőleges vizsgálat soha nem tud választ adni a szemaglutid és a vakság ezen típusa közötti ok-okozati összefüggésre vonatkozó kérdésekre. „A NAION nem mellékhatás a szemaglutid forgalomba hozott formuláinak esetében” – mondta a vállalat.

A cukorbetegségben és magas vérnyomásban szenvedő betegeknél egyébként is magas a látásproblémák kialakulásának kockázata. A krónikusan magas vércukorszint például eltorzíthatja a szemlencsét, ami hozzájárulhat a homályos látáshoz. (A Novo Nordisk egy másik, különálló vizsgálaton dolgozik, amelyben azt tesztelik, hogy a szemaglutid hasznos lehet-e a diabéteszes retinopátia kezelésében.) A NAION általában maradandó károsodás, és nincs rá kezelés.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images, Unsplash