5 étel, aminek pont olyan hatása van, mint az elhíresült fogyasztó cukorbeteggyógyszernek

2024. április 22.
Egyre több híresség vállalja nyíltan – Katy Perrytől Oprah Winfrey-ig –, hogy a látványos fogyáshoz segítségül hívta az elhíresült diabéteszgyógyszert. Jó hír, hogy a gyógyszer mellékhatásai nélkül is elérhetjük az ideális testsúlyt. Vannak ugyanis olyan ételek, amik hasonló módon szabadítják fel a hormonokat a szervezetünkben, mint a fogyasztószerként használt diabéteszgyógyszer.
Fogyasztó cukorbeteg gyógyszer helyett azonos hatású étel
  • Valószínűleg mindenki hallott mára a kettes típusú diabétesz kezelésére használt gyógyszerről, amit sokan a fogyáshoz használnak.
  • A gyógyszer hatóanyaga a szemaglutid, ami a teltségérzetet kiváltó hormon termelődésére van hatással a szervezetünkben.
  • Milyen ételek serkentik a hormon termelését a szervezetünkben?

Amikor rájöttek, hogy a kettes típusú diabétesz kezelésére használt gyógyszer egyik mellékhatása a fogyás, nem volt visszaút. Azóta számos híresség vallotta be, hogy a testsúlyuk jelentős csökkentéséhez igénybe vették a szemaglutid hatóanyagú szert.

A szemaglutid az étkezés utáni teltségérzetet jelző hormont utánozza, ezáltal az agy azt a jelzést kapja, hogy már tele vagyunk, így kevesebbet eszünk a gyógyszer hatására. Azonban nincsen gyógyszer mellékhatás nélkül. Ha mégis túl sokat eszünk a gyógyszer mellett, hányinger, hasi fájdalom, gyomorégés, székrekedés léphet fel. 

Szerencsére gyógyszer nélkül is elérhetjük, hogy a teltségérzethormon termelődjön a szervezetünkben. Bizonyos ételek ugyanis hasonló hatást váltanak ki a szervezetünkben, mint a szemaglutid. Mutatjuk, mit együnk, ha fogyni akarunk!

Ételek, amik hasonlóan hatnak, mint a fogyasztószerként elhíresült diabéteszgyógyszer

1. Zabpehely

A TikTokon is felkapták már a zabpelyhet, mint a diabéteszgyógyszer természetes alternatíváját. Nem is alaptalanul. Egy 2016-os kutatás szerint a zabban (és más teljes értékű gabonafélékben) található vízben oldódó rost segíthet a teltségérzethormon termelésében. Ugyanis amikor az emésztés során fermentálódik, a gyomor úgynevezett rövid láncú zsírsavakat termel, melyek serkentik a teltségérzethormon termelődését.

2. Tojás

Nem csak gazdag fehérjeforrás a tojás. Tartalmaz olyan peptideket is a tojásfehérje, melyek szintén serkentik a teltségérzet hormon termelődését. A sárgájára is szükségünk van. Ebben ugyanis rengeteg vitamin és ásványi anyag található (B2-, B12-, D-vitamin, kolin, szelén, jód), melyek a kutatások szerint még jót is tesznek a koleszterinszintünknek, ellentétben a régi városi legendával.

3. Olajos magvak

Kevés olyan jó tápanyagforrás létezik, mint az olajos magvak. Fehérje és rost egyaránt megtalálható bennük, és mindkettő nagyon fontos a teltségérzethormon termelődésének kiváltásához. Arról nem is beszélve, hogy az egészséges zsírok javítják a szervezetünk inzulinválaszát, ami hozzájárul a megfelelő mennyiségű teltségérzethormon termelődéséhez.

4. Avokádó

Nem csak remek egészséges növényi zsírforrást jelent az avokádó. Egy 2019-es kutatás szerint az étvágyszabályozó hormon termelődését is segíti a teltségérzetet jelző hormon mellett. Ez hozzájárul az inzulinszint csökkenéséhez a szervezetünkben.

5. Zöldség étkezés előtt

Egy 2022-es kutatás szerint, ha zöldséget eszünk egy étkezés előtt, az segíti a vércukorszint szinten tartását és növeli a teltségérzethormon szintjét. Így még 60 perccel az étkezés után sem tör ránk az éhség.

Forrás: The Telegraph, Fotó: Unsplash