Ez az igazság a szódabikarbónával kapcsolatban, amiről senki sem beszél

2023. szeptember 11.
Az elmúlt években hatalmas népszerűségre tett szert a zöld tisztítószerek között a szódabikarbóna. Ez nem meglepő, hiszen olcsó, könnyen beszerezhető és bizonyos dolgokra tényleg roppant hatásos. Viszont rengeteg másra inkább veszélyes vagy káros!
Szódabikarbóna igazság
  • Ideje megtudnunk az igazságot arról, mire jó tényleg a szódabikarbóna, és mire nem.
  • Nagyon sok olyan dolog, amiről azt állítják, szódabikarbónával kezelhető, inkább csak városi legenda.
  • Az biztos, hogy a szódabikarbóna sem csodaszer.

A szódabikarbónát már az ókor óta ismeri és használja az ember. Szinte mindenkinek a háztartásában, konyhájában megtalálható, így nem csoda, ha az utóbbi évek zöld mozgalmában környezetbarát csodaszerként híresült el.

Vannak azonban olyan dolgok ezzel kapcsolatban, amik nem többek városi legendánál vagy összeesküvés-elméletnél. Nézzük, mi igaz és mi nem a szódabikarbónáról!

Igaz a szódabikarbónával kapcsolatban

A szódabikarbóna tényleg segít az emésztésnek. Azért lehet hatásos gyomorégés esetén, mert természetes savsemlegesítő. Az emésztés során keletkező felesleges gyomorsavat is képes megkötni, semlegesíteni, így elmúlnak a kellemetlen panaszok.

Nyákoldó hatású. Ha egy tál meleg vízben feloldunk szódabikarbónát és ezt belélegezzük, az valóban segíti a légutakban lerakódott nyák oldását és felköhögését.

A köröm- és bőrgomba ellen is segíthet a szódabikarbóna. Azt azonban kevesebben tudják, hogy antiszeptikus hatása miatt a különböző rovarcsípések esetén is enyhítheti a panaszokat a szódabikarbónából készített paszta. Keverjük el egy kis vízzel a port, majd tegyük ezt a csípés helyére.

Csak félig igaz a szódabikarbónáról

A szódabikarbóna fehéríti a fogakat. Sokan állítják, hogy a szódabikarbóna megelőzi a plakkok képződését a fogakon, ha fogkrém helyett használjuk. Ezáltal fényesebbek lesznek a fogak, csökkenti a baktériumok mennyiségét a szájban, így jobb lesz a leheletünk. Ez részben igaz is, ám ha mindennap szódabikarbónával súroljuk a fogainkat, az súlyosan károsíthatja a fogzománcot.

A fogmosás nem biztos, hogy jó ötlet szódabikarbónával

A fogmosás nem biztos, hogy jó ötlet szódabikarbónával

Szódabikarbóna mint fogyasztószer?! Tudományosan semmi sem igazolja, hogy valóban hatásos lenne a súlycsökkentésre a szódabikarbóna. Amit eddig bebizonyítottak, hogy a sportteljesítményt növelheti, mert elkerülhető a tejsav felhalmozódása az izmokban, így az izomfáradtság késleltethető. De ne erre alapozzuk a fogyókúránkat.

Szódabikarbóna bőrápolásra. Ahogy a fogak esetében, a bőrnél is tisztításra használják nagyon sokan a szódabikarbónát. Ám ebben az esetben sem árt az óvatosság. Viszont amire tényleg jó: a bőrkeményedések megszüntetésére a sarkunkon. Ennél puhább bőrre viszont nem célszerű kenni.

Szódabikarbóna és a hajunk. Száraz sampon helyett is sokan használják a szódabikarbónát. Azt állítják, hogy ez megtisztítja a fejbőrt a felesleges faggyútól, antibakteriális, így a korpásodás ellen is hatékony. Azért maradjunk inkább a jó öreg samponnál és víznél hajmosáshoz.

Milyen veszélyei lehetnek a szódabikarbónának?

Számos módon használják tehát – különösen a közösségi oldalakon szerzett ötletek alapján – a szódabikarbónát a szépségápolásban. Viszont ez nem veszélytelen, lehetnek mellékhatásai annak, ha túlzásba visszük a használatát:

  • a szódabikarbóna emésztési problémákat okozhat
  • túladagolása görcsöket, hányást, hányingert idézhet elő
  • a szódabikarbóna felboríthatja az anyagcserét
  • magas vérnyomást és szív- és érrendszeri kockázatokat is okozhat a szódabikarbóna.

Forrás: Marie Claire Italy, fotó: Unsplash