Tényleg szabad kávét inni időszakos böjtölés közben? Dietetikus oszlatja el a tévhiteket

2024. augusztus 03.
Az időszakos böjt hatékony fogyókúrás stratégia lehet, a megszokott napi rutinunkat azonban mindenképpen megbolygatja. Ha megszoktuk, hogy minden reggelünket egy bögre kávéval indítjuk, biztosan elgondolkodtunk már azon, vajon az időszakos böjtölés közben is kávézhatunk-e? Szakértők válaszolnak.
Időszakos böjtölés kávé
  • Az időszakos böjtölés segíthet a fogyásban.
  • De ahhoz, hogy hatásos legyen, jól kell csinálnunk.
  • Vajon a kávé tiltólistás a böjtölés során?

Az időszakos böjtölés vagy koplalás, angolul intermittent fasting amellett, hogy segíthet a fogyásban, javíthatja a vérnyomást. Az LDL-koleszterinszintet, és az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét is csökkenteni tudja. Az időszakos koplalás pozitív egészségügyi hatásai ma már tudományosan is alá vannak támasztva – ahhoz, azonban, hogy valóban jót tegyünk a szervezetünkkel, a böjtölést is jól kell csinálni.

Rendszeresen felbukkanó kérdés például az időszakos böjtölés iránt érdeklődők körében, hogy vajon a koplalás időszaka alatt szabad-e kávét inni. A következőkben dietetikusok adnak választ. 

Ihatunk-e kávét az időszakos böjtölés alatt?

Mivel egy csésze feketekávé zsírmentes és szinte kalóriamentes, nem fogja megszakítani a böjtöt, mondja Barbie Boules, dietetikus és okleveles egészségtanácsadó. Feketekávét tehát bátran ihatunk a koplalás időszaka alatt is. Ha viszont valamilyen ízesítőt vagy adalékot adunk hozzá – például szirupot, tejet és cukrot –, annak már lesz kalóriaértéke, és így böjtölésünknek is vége. 

Ihatunk-e kávét az időszakos böjtölés alatt?

Ihatunk-e kávét az időszakos böjtölés alatt?

A tej a kávéban megtöri a böjtöt?

Sajnos igen. „A tej hozzáadása – legyen az tehéntej, zabtej, mandulatej vagy tejszín – technikailag megtöri a böjtöt, mivel a tej és a tejszín kalóriát tartalmaznak” – mondja Roxana Ehsani, táplálkozási tanácsadó. Ez azt jelenti, hogy a macchiato, a latte, a flat white, a cappuccino, a mokka vagy a proffee sem kompatibilisek a böjtöléssel.

Ha tejet adunk a kávéhoz, akkor a szervezet a tejben és a kávéban lévő energiát és tápanyagokat használja fel, és kevesebbet használ a szervezet belső energiaraktáraiból” – mondja Scott Keatley, dietetikus. Ekkor a böjt technikailag megszakadt.

Ha szakaszos koplalás időszaka alatt is élvezni szeretnénk egy csésze kávét, akkor válasszunk egy klasszikus eszpresszót vagy americanót (eszpresszó és forró víz), mondja Ehsani. Mindkettőt fogyaszthatjuk forrón vagy akár jegesen is.

„Az általános szabály arra vonatkozóan, hogy mit tehetünk a kávéba, az, hogy alapvetően nulla kalóriát tartalmazzon” – mondja Keri Gans dietetikus. „Más szóval, próbáld meg feketén fogyasztani.” De ha a kávé cukor és tej nélkül nem a mi világunk, próbáljuk meg egy kis fahéjjal, egy csipetnyi szerecsendióval, egy pici kakaóval, cukoralternatívával vagy alacsony kalóriatartalmú édesítőszerrel ízesíteni.

A kávé fokozhatja az időszakos böjt hatását?

Mivel a kávé felpörget, természetes, hogy elgondolkodunk azon, hogy a koffein esetleg fokozhatja-e az anyagcserét böjtölés közben. Az ezzel kapcsolatos kutatások azonban vegyesek – az egyik tanulmány szerint a koffeinfogyasztás elősegítheti a fogyást és a testzsír csökkentését, más kutatások szerint azonban a koffein csak kis mértékben befolyásolja az anyagcserét. „Végső soron, bár a kávé lehet, hogy kissé megnöveli az anyagcserét böjtölés közben, de nem valószínű, sokat, vagy egyáltalán bármit is tesz a fogyás fellendítéséért” – mondja Keatley.

Forrás: Womens Health Fotó: Getty Images