5 napos étrend, ami újraindítja az anyagcseréd és lebontja a hasi zsírt

2024. március 18.
A leginkább böjthöz hasonlítható 5 napos villámdiéta beindítja és újrahangolja az anyagcserénket, hogy hatékonyabban működjön. Ez segít, hogy beinduljon a hasi zsír égetése. Mutatunk egy mintaétrendet!
5 napos diéta böjt
  • Túl szép, hogy igaz legyen? Az 5 napos étrend nem csak a fogyásban segít. Gyulladáscsökkentő hatású és a szívünk egészségét is megőrizhetjük vele, így tovább élhetünk.
  • A böjthöz hasonlatos 5 napos diéta lényege, hogy alacsony kalóriatartalmú, ellenben tápanyagban gazdag, főként növényi ételeket eszünk.
  • Valter Longo, a Dél-Kaliforniai Egyetem Élettani Intézetének biogerontológia professzora dolgozta ki az anyagcserét újraindító 5 napos villámdiéta elveit.

Az 5 napos villámdiéta mindent tud, amit egy böjt. Beindítja a hasi zsírt lebontó folyamatokat, kisöpri a rossz koleszterint a szervezetünkből. Ugyanakkor ehetünk, nem kell éheznünk az 5 nap alatt.

Dr. Valter Longo egy 100 fős, önkéntesek bevonásával végzett tudományos vizsgálat során megfigyelte, hogy akik a négy hónap alatt havonta 5 napot a diétának megfelelően étkeztek, a maradék 25 napon a szokásos módon, azoknál a sejtek és az immunrendszerük biológiai kora fiatalabb volt, mint a valódi életkoruk. A vérvizsgálatok azt mutatták, hogy a biológiai életkoruk 2 és fél évvel mutatkozott kevesebbnek, mint az életkoruk. 

Miért fiatalít a böjt?

Amikor a szervezet böjtölni kezd, az segíti a sejtmegújulást és tovább élhetünk. „Az emberi testet a böjtölésre optimalizálta az evolúció, ezért is van rajtunk testzsír – magyarázta Dr. Jason Fung nefrológus, böjtkutató. – Az emberiség évezredek óta gyakorolja a böjtölést – nem feltétlenül önszántából –, de a legtöbb ember nem tud tartósan böjtölni, mást bevinni a szervezetébe, csak vizet, és mindeközben élni a normális életét.”

Ezért lehetnek hasznosak a böjtszerű étrendek, például az 5 napos diéta. Ez idő alatt nagyjából 800-1100 kcal-nak megfelelő ételt eszünk. Ezek növényi alapú, alacsony cukor- és fehérjetartalmú élelmiszerek legyenek, melyek sok tápanyagot tartalmaznak.

A szervezetünk az 5 napos diéta hatására böjt üzemmódra kapcsol, ami azt jelenti, hogy elkezdi felélni a zsírsejteket, hogy energiát nyerjünk. 

Hogyan támadja a böjt a hasi zsírt?

Az 5 napos étrend hatása a derékvonalunkra látványos. Mivel tápanyagban gazdag ételeket fogyasztunk, így a szervezet nem az izmokat kezdi lebontani, ahogy más fogyókúráknál, „hanem a hasi zsírt éli fel először”, magyarázta Dr. Longo. 

De más hasznos mellékhatásai is vannak az 5 napos diétának azon túl, hogy a szervezetünk a hasi zsír lebontását aktívan végzi:

  • Csökken a rossz koleszterin szintje a szervezetben.
  • Csökken a vérnyomás, ha három-négy hónapon át havonta egyszer 5 napot villámböjtölünk.
  • Növekszik az őssejttermelés a szervezetünkben.
  • Csökken a különböző rákbetegségek kockázatát növelő IGF-1 (inzulinszerű növekedési faktor-1) hormon szintje.

Mintaétrend az 5 napos diétához

Az 5 napos diéta alatt főleg növényi alapú, tápanyagban gazdag ételeket eszünk

Az 5 napos diéta alatt főleg növényi alapú, tápanyagban gazdag ételeket eszünk

Naponta háromszor nyugodtan ehetünk az 5 napos villámdiéta alatt is, ám a lényeg az, hogy ezek az élelmiszerek főként növényi alapúak, alacsony cukor- és fehérjetartalmúak legyenek. Mutatunk egy mintaétrendet, ami 800 kalóriát tartalmaz:

  1. Reggeli: krémes bogyós gyümölcs turmix szárzellerrel és uborkával, amit datolyával édesíthetünk és egy fél avokádóval egészséges növényi zsírokhoz juthat belőle a szervezetünk.
  2. Ebéd: tofurántotta avokádóval és spenóttal.
  3. Vacsora: serpenyőben megsütött gomba gyömbéres-mogyorós szósszal.

Hogyan tehetjük könnyebbé a böjtölést?

A tudat, hogy most nem azt eszünk, amit csak akarunk és bizonyos szabályokat azért be kell tartanunk az 5 nap alatt az étkezésünkben, sokak számára nehéz lehet. Vannak azonban olyan trükkök, amikkel egyszerűbbé és könnyebbé tehetjük a böjtölést.

  • Pucoljuk ki a kamrát – Ne legyenek csábító nassolnivalók a közelünkben, csak azok az alapanyagok, amiket az 5 napos diéta során fel akarunk használni.
  • Ne egyedül böjtöljünk – az 5 napos diétában is jó, ha van egy partnerünk, egy barát, családtag, akivel átsegítjük egymást a mélypontokon.
  • Ügyeljünk a sóbevitelre – Amikor böjtölünk, elektrolitokat veszít a szervezetünk, ami fejfájást, fáradtságot és hangulatingadozást okozhat. Mindig ügyeljünk rá, hogy megsózzuk az ételeinket, és elektrolitos italokat is fogyaszthatunk, ha nem cukrozottak.
  • Ne mondjunk le a koffeinről – A sima kávé vagy tea abszolút belefér az étrendbe, hiszen sokkal többet ártana a koffeinelvonás tünete, mint amennyit napi egy csésze üres kávé az 5 napos diéta alatt.
  • Pihenjünk többet – Nem a böjtölés alatt kell magas intenzitású testmozgást végeznünk vagy erősítő edzést. Maradjunk inkább a pihentető, regeneráló testmozgás-típusoknál, mint a jóga vagy séta, amik segítenek a stresszhormon szintjének csökkentésében.

Forrás: The Telegraph Fotó: Unsplash