Az intermittent fasting volt az év legnépszerűbb diétája

2019. december 14.
Az időszakos böjtölés, angolul intermittent fasting diéta robbant idén a legnagyobbat a Google találatai szerint. De Adele bor és csoki diétája is nagyon népszerű volt, ahogy Jennifer Lopez tíznapos kihívására is rengetegen rákerestek.


Bár a szakemberek időről időre figyelmezetetnek, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott étrendre való áttérés a legjobb taktika, hogy elkerüljük a jojó-effektust, a gyors siker érdekében hajlamosak vagyunk azonnal belevetni magunkat a legújabb diétatrendekbe. Idén a legnépszerűbbnek az intermittent fasting, vagyis az időszakos böjtölés bizonyult. Ám nem ez volt az egyetlen, amire sokan kerestek.


Az idei diétatrendek három különböző mintázatot követtek: egyrészt a cukor és szénhidrát csökkentésére fókuszáltak, másrészt taroltak a növényi alapú ételek, harmadrészt pedig népszerűvé vált az a szigorú diéta, amely csak a nap bizonyos óráiban vagy a hét bizonyos napjain engedélyezi az evést – derült ki a Google átfogó tanulmányából, melyet az idei diétatrendekről készítettek.

Jennifer Lopez dobta le a cukor – és szénhidrátmentes diétabombát
Máris egy új, 10 napos diétakihívással indítottuk az évet Jennifer Lopeznek köszönhetően. Az énekesnő-színésznő Instagramján hirdette meg a cukor- és szénhidrátmentes étrendre való áttérést követői között. A tíz napban J Lo. lecsökkentette a keményítőben gazdag zöldségek (sütőtök, édesburgonya, burognya) menniyégét az étrendjében, emellett nem fogyasztott tejterméket, gyümölcsöket, gabonaféléket, ahogy édességet és süteményeket sem. Ehelyett azt javasolta, együnk inkább leveles zöldségeket, keresztesvirágúakat, például brokkolit, illetve húst, tojást, magvakat, tengeri halakat és rákokat. Emellett Jennifer Lopez egészsége megőrzése érdekében felhagyott a koffein- és alkoholfogyasztással is, a vízfogyasztását ellenben növelte.

Együnk a testalkatunk szerint?!
Már az 1940-es években megpróbálták párosítani az étrendet különböző testalkatokhoz. William Sheldon írta le az endomorf testalkatot: ők azok az emberek, akik testesebbek és magasabb a testzsírszázalékuk. Nekik nehezebb az izomtömeg növelése és a fogyás. Ezt azzal magyarázzák még ma is a testalkat szerinti étkezés hívei, hogy az endomorf alkatú emberek anyagcseréje lassabb, és a bevitt kalóriát könnyebben alakítja zsírrá szervezetük, mint a más testalkatba tartozóké, így ők érzékenyebbek arra, ha több szénhidrátot fogyasztanak. Ezért az javasolják, hogy fogyasszanak kevesebb cukrot és szénhidrátot az ebbe a testalkatba tartozók, kerüljék a finomított ételeket és inkább a fehérjék domináljanak az étrendjükben. Mivel a testalkat szerinti diéta az egészséges étrend alapjait fekteti le, a táplálkozási szakértők egyetértenek abban, hogy ártani nem ártunk magunknak, ha ezeket az elveket követjük, még ha sok tudmományos alapja nincs is annak, ha az emberek testalkatát és anyagcseréjét ilyen formában összefüggésbe hozzuk.

Fogyjunk borral és csokival, Adele után
Adele egy olyan alacsony kalóriabevitelre építő, ám hosszú távon nem fenntartható diétával robbantott, melyben nagyrészt csokit és bort fogyasztott saját bevallása szerint. Nem csoda, hogy felkapták az emberek a Sirtfood-diétát, hiszen az énekesnő jelentősen vékonyabb alakkal mutatkozott a rapper Drake születésnapi partiján, amit saját bevallása szerint ennek a fogyókúrának köszönhet. A Sirtfood igaziból egy olyan ételcsoportot jelent, melybe a zöldtea, citrosfélék, petrezselyem, leveleskel, szeder, alma és a vörösbor tartozik.


A diéta elején csupán ezer kalória lehet a napi energiabevitel, ez a szakasz három napig tart. Ezt hét napig egy 1500 kalóriás időszak követi. Mivel rendkívül korlátozó étrendről van szó, nem lehet hosszú ideig folytatni, hiszen nagyon rövidke a fogyasztható élelmiszerek listája, így a szervezetbe bevitt tápanyagok sem fedik le a szükséges spektrumot.

A high-tech fogyókúrázók ideje is eljött
Miért pont a fogyókúrában ne segítene az okostelefon, ha már az élet minden apró területén jelen van? A Noom és a hozzá hasonló fogyókúrás applikációk már 2018-ban megjelentek, ám csak idén robbant be igazán a népszerűségük. A felhasználók bevihetik az adataikat, elérendő céljaikat a programba, ahol vezethetik mennyit és mit esznek, mennyit alszanak és mennyit mozognak egy nap. Az applikáció pedig mint egy személyi edző látja el tanácsokkal, a céljaihoz kapcsolódó cikkekkel és helyi lehetőségekkel a fogyni vágyókat.
A program rendkívül hasznosnak bizonyult a diabéteszt megelőző állapottal, inzulinrezisztenciával élőknek. Szakemberek által összeállított prevenciós programmal segíti az okotstelefonos app azokat, akik letöltik.

Az intermittent fasting volt a legnépszerűbb idén
Az időszakos böjtölés, amikor a napnak csak bizonyos időszakában ehetünk, a hollywoodi sztároknak, Reese Witherspoonnak és Jennifer Anistonnak köszönhetően vált idén rendkívül ismertté és népszerűvé. A diéta arra a tudományos felfedezésre alapoz, hogy a legfrissebb kutatások szerint jó, ha a bélrendszerünknek hagyunk egy kis szünetet a nap folyamán, így hatékonyabban tud működni. A megfigyelések szerint ez segíthet a magas koleszterinszint, a koncentrációzavarok javításán, nem mellesleg súlyvesztéssel is jár az ilyen étrend még akkor is, ha a bevitt kalória mennyiségét nem csökkentjük. Ám nem mellékhatások nélküli ez az étkezési forma: szédülés, izomfájdalom és ájulás is bekövetkezhet, így biztosan nem ajánlott azoknak, akiknek szükségük van a rendszeres és nagyobb kalóriabevitelre a fizikai erőkifejtés miatt, emellett várandósoknak és 18 év alattiaknak sem javasolják. 

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash