A böjt mindenkinek tartást ad

2024. március 07.
Több mint tizenöt éve, hogy a Carbonában kialakított bázis rendszeresen fogadja böjtölő vendégeit. A böjti bázis vezetőjét, háziasszonyát, Csabai Gabriellát kérdeztük a tapasztalatairól, és a laikusokat, illetve a böjtre kész vállalkozó kedvűeket foglalkoztató kérdésekről.

Kik jönnek böjtölni a Carbonába?

Mára vendégeinknek közel 80 százaléka visszatérő, és az új böjtölőink nagy része is az ők ismeretségi köréből kerülnek ki. Általánosságban igaz, hogy a böjtölők a helyszín kiválasztása előtt ismerőseiknél, barátaiknál érdeklődnek, így számukra a szájhagyomány igen fontos. Szerencsére kitűnő adottságainknak, kiváló szakembereinknek és a rendkívül jó eredményeinknek köszönhetően az emberek szívesen jönnek hozzánk.

Jól gondolom, hogy a hölgyek szívesebben vállalkoznak a böjtre, mint a férfiak?

Igen, valóban több a nő a böjtölőink között, nagyjából kétszer annyian vannak, mint a férfiak.

Jellemző a böjtölők korosztálya is?

Bár voltak már nálunk egészen fiatal felnőttek is, a böjtölők többsége mégis az érettebb korosztály képviselői közül érkezik.

A böjtöléshez milyen testi-lelki előkészület szükséges?

Inkább lelki, mégpedig az elhatározás. Ennél több nem szükséges, mert a Carbonában a Buchinger-féle léböjt bevezető szakasza gondoskodik a testi felkészülésről. A megérkezés napján este már nem fogyasztunk húst, és a második napon is csak könnyű zöldséges ételeket fogyasztunk. A harmadik napon kitisztítjuk a bélrendszerünket és ekkortól már semmilyen szilárd ételt nem veszünk magunkhoz öt napon keresztül. A böjtöt ünnepi hangulatban törjük meg, grillezett vagy párolt almával, és ezt követően fokozatosan térünk vissza a szilárd ételek fogyasztásához.

A böjtölés közben fellépő nehézségeken hogyan tudnak túljutni a résztvevők?

Többek között a holtpontok miatt tanácsos csoportban böjtölni. Nálunk a Carbonában mindvégig együtt van a csoport egymást erősítve, és természetesen szakembereink segítségére is számíthatnak. Nagy megnyugvást jelenthet az orvosi jelenlét is, különösen az első alkalommal böjtölők számára. Fontos, hogy naponta három alkalommal, az étkezések idején mindenképpen együtt legyünk. Ilyenkor lehetőségünk nyílik a gondjainkat is megosztani a többiekkel, illetve a kúravezető – ha szükségét látja – egyéni beszélgetéseket is kezdeményezhet.

Mi a tapasztalata, miért jönnek a vendégek böjtölni? Mit várnak a kúrától?

Bár mindig hangsúlyozzuk, hogy a Buchinger-féle léböjt nem fogyókúra – ez a test méregtelenítése egy alacsony kalóriatartalmú ivókúrával –, és a vendégek nagy része nem is ezért érkezik, de azért mindenki számára örömöt jelent a testtömegének csökkenése is. Ám a legtöbben a kihívás, az akaraterő próbája miatt érkeznek és természetesen sokan tisztában vannak azzal is, hogy az évszakváltozások idején a szervezetük igényli a megtisztulást. És olyanok is akadnak szép számmal a vendégeink között, akik a rengeteg munkától megszabadulva az ezzel járó szellemi rekreációt is keresik. Örömmel veszik a sportolási lehetőségeket, örülnek a fürdő és a szauna nyújtotta lehetőségeknek, és kihasználják a kúrával együtt járó méregtelenítő kezeléseket is.

Mit üzen azoknak, akik még csak most barátkoznak a böjtölés gondolatával?

A böjtölés nem csak testi, legalább annyira lelki folyamat is, hiszen a böjt során mindenkinek magával kell törődni, önmagára kell figyelnie, érezve teste és lelke minden rezdülését. A böjt végén mindannyian megtapasztaljuk az akaraterő győzelemét. A böjtöt követő életünk más lesz, mint előtte, de fontos, hogy ne állítsunk magunk elé túlzott elvárásokat. Én azt szoktam mondani minden böjtölőnek, hogy csak egy dolgot fogadjon meg az egészségesebb életvitelével kapcsolatban, és elég, ha ezt igyekszik megtartani. Hatásosabb, ha lépésről lépésre haladunk.

Bővebb információ a Buchinger-féle léböjtről ITT,  a böjtkúra ajánlatról Hévízen a NaturMed Hotel Carbonában ITT olvashatsz.

Promóció