5 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, mielőtt újabb gyereket vállalnál

2024. augusztus 14.
Miért szeretnél még egy gyereket? És miért pont most? A többi között ezekre a kérdésekre is fontos lenne választ adni.
gyerekvállalás kérdések

Van már egy, esetleg két gyereked, és azon gondolkodsz, vajon eljött-e az ideje egy újabb babának? Bár a gyerekvállalás az élet természetes rendje, dr. Nan Wise, okleveles szexterapeuta, párkapcsolati szakember, idegtudományi kutató szerint érdemes lehet néhány fontos kérdést tisztázni, mielőtt belevágnátok.

1. Miért szeretnél még egy gyereket?

Talán nyilvánvalónak tűnik, pedig valójában ez az egyik legfontosabb kérdés, amit fel kell tenned magadnak, mielőtt teherbe esel – függetlenül attól, hogy eddig hány gyereket hoztál a világra. „Ez egy nagyon fontos és kritikus kérdés. Sok szülő a társadalmi elvárások vagy egyéb nyomás miatt vág bele a gyerekvállalásba, és soha nem teszi fel magának őszintén ezt a kérdést” – mondja Dr. Wise.

Más szóval, rengeteg olyan sztereotípia és hiedelem él a köztudatban, amelyek észrevétlenül is befolyásolhatják a családtervezést. Ilyen például az a meggyőződés, ami szerint egy egyke gyerek mindenféleképpen boldogtalan és elkényeztetett lesz, ezért létfontosságú, hogy legyen egy testvére. De rengetegen vállalnak azért (még egy) gyereket, hogy megfeleljenek a partnerük, szüleik vagy akár a társadalom elvárásainak. A szakértő szerint fontos lenne ezeket a rétegeket lehámozni, hogy őszintén el tudj rajta gondolkodni, valójában miért szeretnénk újabb gyereket.

2. Hogyan vélekedik a partnered egy újabb gyerek vállalásáról?

Ha felveted a párodnak egy újabb gyerek vállalásának gondolatát (miután megállapítottad, hogy a saját motivációd megalapozott), és a válaszában ambivalenciát érzel, talán bölcsebb lenne várnod egy kicsit. „Mindkettőjüknek nagyon őszintének kell lenniük” – mondja Dr. Wise, hozzátéve, hogy „ez egy nagyon fontos lehetőség a mély beszélgetésekre”. Valójában az, ahogyan ezek a beszélgetések lezajlanak, azt is megmutathatja, vajon tényleg készen álltok egy újabb jövevény érkezésére. 

3. Miért most szeretnétek még egy gyereket?

Az időzítés az egyik legfontosabb tényező, ezért a szakértő azt javasolja, hogy ezt a kérdést mindenképpen tedd fel magadnak és a partnerednek is, mielőtt bármilyen babavállalási tervbe belevágnátok. Most kezdtél az új munkahelyeden? Nemrég újítottátok fel az otthonokat? Úgy érzed, ketyeg a biológiai órád? Beszélgettetek már a partnereddel arról, szerintetek mi az ideális korkülönbség a testvérek között?

Egy újabb gyerek vállalása hatalmas vállalkozás. Vagy ahogy Dr. Wise fogalmaz: „Ha csak egy gyereked van, és második gyereket szeretnél, fontos tudnod, hogy a terhek is meg fognak duplázódni.” A gyerekek számának növekedésével a munkaterhelés is exponenciálisan nő – ezért is ideális megtalálni az igazán megfelelő időpontot az új kihívás vállalására.

5 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, mielőtt újabb gyereket vállalnál

5 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, mielőtt újabb gyereket vállalnál

4. Megvan hozzá a fizikai állóképességed és az érzelmi energiád?

Sok szülő azért próbál kicsit várni a második gyerek érkezésével, hogy az elsőszülöttük önállóbbá tudjon válni, és elérjen egy olyan korba, amikor már nem igényel 0-24 órás figyelmet. Ha ugyanis az első gyerek kicsit önállóbb, talán a szülőknek sem fogja felemészteni annyi energiáját egy újabb gyerkőcről való gondoskodás.

5. Lesz segítséged?

Van-e például a közelben olyan családtagod, aki hajlandó és képes bébiszitterkedést biztosítani – és ha igen, milyen gyakran? Milyen bölcsődei lehetőségek állnak a rendelkezésedre, és megengedheted ezeket magadnak? Minél több segítséget tudtok kapni, annál több lehetőségetek lesz pihenni, ami elengedhetetlen a nyugodt, kiegyensúlyozott gyerekneveléshez.

Fotó: Getty Images Forrás: Purewow