6 gyakori ok, amiért még azok is megbánják a gyerekvállalást, akik tényleg akartak gyereket

2024. február 23.
Kijelenthetjük, hogy még mindig felkészületlenül éri a legtöbb párt a gyerekvállalás rengeteg szempontból. Nem csoda, ha sokan úgy érzik, bármennyire is szeretik gyereküket és tényleg szívből szerettek volna családot alapítani, mégis megbánták a gyerekvállalást. Mutatjuk a leggyakoribb okokat!
Gyerekvállalás megbánás
  • Egyre több szülő vállalja nyíltan, hogy megbánta a gyerekvállalást.
  • Gyakori oka annak, hogy megbánták a gyerekvállalást a szülők, a függetlenségük elvesztése, a gyereknevelés költségei vagy a szülés utáni depresszió.
  • Még ma is sokakat felkészületlenül ér, milyen sok lemondással és nehézséggel jár a gyerekvállalás a rengeteg öröm mellett, amivel nem számolnak a szülők.

Amilyen csodálatos és egyedülálló dolog a szülőség, olyan nehéz lehet sok ember számára. Ez sokakban hatalmas megbánást ébreszt a gyerekvállalással kapcsolatban. Egy 2021-es több európai országban készült átfogó statisztika szerint 12-ből 1 szülő megbánta, hogy gyereket vállalt. (Az adatokat súlyosbíthatja, hogy egy szülők számára különösen megterhelő időszakban, a koronavírus-járvány alatt készült az adatfelvétel.)

„Nagyon sokan még mindig teljesen naivan vágnak bele a gyerekvállalásba és gyanútlanul, így felkészületlenül válnak szülővé – mondta Suzanne Degges-White, az Észak-Illinois-i Egyetem pszichológia professzora. – Csak akkor szembesülnek a gyereknevelés valóságával, amikor már benne vannak. Ezért villámcsapásként hasít beléjük a gondolat, hogy ez életük legnagyobb hibája volt.”

Fel lehet készülni a gyerekvállalásra?

Lehetetlen előre tudnunk, milyen lesz szülőnek lenni, de felkészülhetünk valamennyire. Őszintén kell beszélnünk a nyers valóságról, amit a kisgyerekes időszak jelent.

  • És arról is, milyen nehézségekkel jár egy nagy gyereket nevelni. 
  • Érdemes huzamosabb időt együtt töltenünk gyerekes barátainkkal, hogy megtapasztaljuk a gyerekkel járó létet.
  • Vigyázzunk ismerőseink, családtagjaink gyerekeire gyakran.
  • De még ekkor sem készülhetünk fel arra, hogy ez mekkora lépés lesz a karrierünkre, hivatásunkra, személyes szabadságunkra nézve. Nem illik még ma sem beszélni arról, hogy bizony gyásszal jár a régi életünk véget érése a gyerekvállalással, ami sokak számára szorongást jelent és úgy érzik, megbánták a gyerekvállalást

A leggyakoribb okok, amiért megbánták a gyerekvállalást

1. A függetlenség elvesztése

A pszichológus tapasztalata szerint a leggyakoribb oka annak, hogy a szülők megbánják a gyerekvállalást, a szabadságuk és az életük irányításának elvesztése. Teljesen normális dolog, ha szörnyen hiányzik a gyerekmentes, spontán életünk, különösen, ha korábban pont ellentétes módon éltünk, mint most a gyerekkel.

2. A gyereknevelés költségei

Elképzelhetetlenül sokba kerül felnevelni egy gyereket. Még akkor is úgy érezhetjük, anyagi csapdába kerültünk, ha a gyerekvállalás előtt alaposan megpróbáltunk felkészülni a helyzetre, megtervezni a befektetéseinket és megtakarításainkat.

3. Nincs jó kapcsolat a másik szülővel

A gyerekvállalás megbánásához hozzájárulhat az is, ha rádöbbenünk – esetleg pont a gyerekvállalás hatására –, hogy nem egészséges a kapcsolatunk a párunkkal. Ez nagyon súlyos felismerés lehet, különösen, ha magunk is olyan családból jövünk, ahol a szülők viszonya megromlott, és pont ezt nem akartuk a gyerekünknek. Szerencsére a felismerés az első lépcsőfok, hogy megtörjük ezt a mérgező kört, és őt már ne egy diszfunkcionális családban neveljük fel.

4. Szülés utáni depresszió

A szülés utáni depresszió is felerősítheti a gyerekvállalás megbánását

A szülés utáni depresszió is felerősítheti a gyerekvállalás megbánását

Egyre inkább elfogadottá válik a tény, hogy a szülés utáni depresszió nem csak múló rosszkedv vagy a kismama hisztije. Évekig, hónapokig tarthat a szülés utáni depresszió, ami ráadásul férfiakat is érinthet. Nem csoda, hogy sokan úgy érzik ebben az állapotban, hogy megbánták a gyerekvállalást, akármennyire is szeretik a gyereküket.

5. Az időzítés

Sokan nem is azt bánják meg, hogy gyereket vállaltak, hanem azt, hogy mikor. Ez különösen azoknál gyakori, akik nagyon korán váltak szülővé, vagy túl későn vállalkoztak rá, hogy először gyermekük szülessen.

6. A jövőtől való félelem

Sokan azért bánják meg a gyerekvállalást, mert féltik gyerekeiket a jövőtől. A klímaszorongás miatt egyre többen aggódnak, hogy gyermekükre mennyi szenvedés és nehézség vár a jövőben. Ők nagyon szeretik a gyerekeiket, de bánják, hogy ilyen világra vállalták őket.

Forrás: Insider, fotó: Getty Images, Unsplash