Ez az étrend 8 hét alatt visszafordítja a biológiai korunkat egy friss kutatás szerint

2024. augusztus 20.
Úgy tűnik, a vegán étrend nem csak a bolygónknak jó. Egy friss kutatás szerint a növényi alapú étrend már 8 hét alatt visszafordítja a biológiai korunkat. Hogyan és miért?
Vegán étrend fiatalító hatás
  • Ennél egyértelműbb eredményre eddig egyetlen kutatás sem jutott: kevesebb hús, több zöldség, és fiatalabbak leszünk.
  • A friss kutatás eredményei szerint 8 hét alatt visszafordítja a biolgóiai korunkat a vegán étrend.
  • Miért ilyen hatásos fiatalító a növényi ételekben gazdag étrend?

Csupán 8 hét alatt visszafordítotja a biológiai korunkat a vegán étrend, derült ki egy friss kutatás eredményéből. A vizsgálat azért is roppant izgalmas, mert egypetéjű ikreken nézték meg a különböző étrendek hatásait. 

Miért fiatalít a vegán étrend?

A kutatók 21 felnőtt egypetéjű ikerpárt vontak be a vizsgálatba. Egyiküknek vegán étrendet kellett folytatnia a tanulmány ideje alatt, míg a másikuk húst is evett. Egy korábbi egypetéjű ikerpárokkal végzett kutatás esetében is szemmel látható volt a különbség a két iker teste között.

Ezúttal viszont azt figyelték meg a tudósok, hogy „a vegán étrendet folytató iker esetében csupán nyolc hét alatt visszafelé indult el a biológiai órája, azaz lelassult az öregedés folyamata” – magyarázta Dr. Lucia Aronica, a Stanford Egyetem kutatója, a tanulmány egyik vezetője. 

Ezt a tudósok a DNS egyik biomarkerének méréséből tudják. „Azt néztük meg, hogyan hatnak a különböző étrendek a genetika által meghatározott biológiai folyamatokra, az öregedésre” – tette hozzá a kutató.

Nem önmagában a vegán étrend fiatalít

Azt ebben a mostani tanulmányban nem vizsgálták meg, milyen hatása lenne annak, ha nem teljesen zárnák ki az állati eredetű ételeket az étrendből, hanem tejterméket, tojást azért fogyasztana valaki. 

Ami tény, hogy azok az ikrek, akik a vegán étrendet követték, átlagosan 2 kg-ot fogytak is a 8 hét alatt. Ennek oka, hogy alapvetően 200 kalóriával kevesebbet ettek, mintha hús is került volna a tányérjukra.

A biológiai életkor visszafordítása a vegán étrenddel annak tudható be, hogy a vérvizsgálat szerint a krónikus gyulladás szintje csökkent a szervezetükben, és javult az anyagcseréjük. 

Hosszú távon is fiatalít a vegán étrend?

A tanulmány egyértelműen bizonyítja, hogy rövid távon milyen jótékony hatással lehet a biológiai korunkra a vegán étrend. A hosszú távú egészségre gyakorolt hatásokat azonban tovább kell vizsgálni a tudósok szerint.

Ez azért is fontos, mert a vegán étrendben olyan létfontosságú tápanyagok hiányoznak az ételekből, melyek az állati eredetű táplálékkal könnyedén bevihetők (konkrétan például a B12-vitamin és a vas). 

Viszont ami tény, hogy akár vegánok vagyunk, akár csak kíváncsiak a növényi étrend lehetséges jótékony, netán fiatalító hatásaira, a kutatásból is jól látszik, milyen nagy hatása van a megfelelő ételek kiválasztásának. Nem csak az egészségünk, de az öregedés miatt is!

Forrás: Women’s Health, fotó: Getty Images