Vegán étrend és étkezési rendellenességek: van összefüggés?

2020. augusztus 17.
A minden állati eredetű táplálékot kizáró vegán étrend egyre népszerűbb, ki etikai megfontolásból, ki az egészsége, ki a környezet védelme miatt választja. Ennek ellenére azonban még mindig sok a félreértés a vegán étrenddel kapcsolatban. Az egyik leggyakoribb tévhit az, hogy ez a kétségkívül sokféle alapanyagot kizáró étrend egyet jelent az étkezési rendellenességekkel. A helyzet nem ennyire egyszerű.

“Rengetegszer találkozom a munkám során azzal a sztereotípiával, hogy a vegán étrendet követőknél gyakrabban fordulnak elő étkezési rendellensségek” – mondta Taylor Wolfram chicagói dietetikus, aki nem mellesleg maga is vegán. Ez a tévhit régóta gátolta a valóban étkezési rendellenességekkel küzdő, ám állati eredetű táplálékot nem fogyasztó betegek kezelését.

A legtöbb helyen ugyanis egészen addig nem tudtak mit kezdeni a vegán betegekkel, míg nem kezdtek el állati eredetű élemiszert is enni. “Ez hatalmas gond, mivel ha valakit emiatt elutasítanak a kezelésről, átlagosan két év telik el addig, míg az illető ismét segítséget próbál kérni újra” – mutatott rá Tammy Beasley tápanyagszakértő, egy étkezési rendellenességeket kezelő központ vezetője, akik maguk is úgy döntöttek, hogy anélkül fogadnak vegán pácienseket, hogy a kezelés során húst és állati eredetű táplálékot is tartalmazó diétára kellene áttérniük.

“Az emberek gyakran azt gondolják, hogy a vegán étrend és a vegánok sokkal extrémebbek, mint amilyenek valójában”

– mondta Gunger Hultin dietetikus, a Dietetikusok és Tápanyagszakértők Szövetségének szóvivője. “A vegánok és vegetáriánusok többsége egészséges, kiegyensúlyozott étrendet követ, amely megfelel a szükségleteiknek.”

Kusza viszonyok

Amikor Beasley informálisan megkérdezett más, étkezési rendellenességekre specializálódott dietetikusokat, kilencvennyolc százalékuk mondta azt, hogy van olyan páciensük, aki vegán. Ám ezeknek a betegeknek a kilencven százaléka azután tért át a vegán étrendre, hogy korábban már felismerték betegségüket. “Tudjuk, hogy van átfedés az étkezési rendellenességek és a vegánizmus között, ám ez nem általános” – mondta Beasley.

Olvastad már?

Wolfram szerint az tekinthető intő jelnek, ha egy növényi alapú étrendet követő ember nem akar olyan ételeket sem megenni, melyket ő vegán jutalomfalatoknak hív. Ilyenek például a vegán hús, vegán sajt és a vegán fagylalt. “Ahogy a nem vegánok esetében, ugyanúgy fontos a vegánok esetében is, hogy megengedjék maguknak ezeknek az ételeknek a fogyasztását is” – mondta a dietetikus. “Emellett sokan próbálnak tökéletesen vegánok lenni, ami általában kivitelezhetetlen. Azok, akik ezt az utat követik, gyakrabban tapasztalnak szorongást és bűntudatot. A pácienseimnek abban próbálok segíteni, hogy megtalálják, hol húzódik az a realisztikus vonal, ami segít az állatok és a bolygónk megmentésében, ugyanakkor felismerik, hogy a saját mentális egészségük sokkal fontosabb. Ez mindenkinél máshol van.”

A vegán étrend védtelenebbé tesz

Két tanulmány is készült nemrég a vegán étrend és az ortorexia (az egészséges étkezésre való beteges törekvés) kapcsolatáról, melyek eredményei azonban ellentmondanak egymásnak. A lengyel Nemzeti Tudományos Központ kutatása szerint van összefüggés a vegán diéta és az ortorexia között, ám török kutatók tanulmánya szerint viszont azért torzíthatnak az ilyen eredményre jutó kutatások, mivel a vegán étrendre áttérők általában nem diétás, hanem etikai okokból választják azt, hogy nem fogyasztanak állati eredetű táplálékot. A dietetikus szerint azonban attól, hogy valaki etikai megfontolásból választja a vegán életmódot, akár hosszú idővel azelőtt, hogy megjelent volna étkezési rendellenessége, nem jelenti azt, hogy nem lehet összefüggés a kettő között.

“Sajnos a vegán étrend védtelenebbé teszi a fogyókúrák és diéták kultuszával szemben az embert. A lehetséges összefüggés azonban nem egyenes, az átfedések ennél sokkal árnyaltabbak.”

Beasley szerint is az a legfontosabb, hogy az étkezési rendellenességben szenvedők képesek legyenek beszélni arról, vegán étrendjük hatással van-e vagy sem az étkezéssel kapcsolatos egészségtelen viszonyukra. Ehhez biztonságos, támogató környezetre lenne szükség. A terápiának pedig fontos része kell, hogy legyen a betegek felkészítése a kezelés utáni életre. “Egy nem vegán világban élünk. Meg kell tanulniuk előre gondolkodni és tervezni, hogy az étkezési rendellenességek ne kerekedhessenek felül.”

Minden diéta lehet veszélyes

A dietetikusok abban teljesen egyetértenek, hogy bizonyos ételcsoportok kizárása az étrendből (nem csak a vegán étrend esetében, bármilyen diétánál), növeli az étkezési rendellenességek kialakulásának kockázatát, különösen ha valaki a genetikai hajlam és a társadalmi közeg miatt fokozottan veszélyeztetett. Ez vonatkozik a ketogén, a paleo és bármilyen divatos diétára. 

“Ha valaki szigorú korlátozó étrendet folytat, nem egészségügyi indokból, könnyen úgy érezheti, hogy kilóg a társadalomból, egyedül van, nem ehet a barátaival vagy életében túl nagy teret kap az ételek előkészítése, az ételekről való gondolkodás. Könnyen az étkezés rabjává válhatnak. Bármilyen diéta válhat egészségtelenné, ha az túlzottan befolyásolja, meghatározza az életünk minőségét.”

Olvastad már?

Forrás: Washington Post
Fotó: Unsplash