Vegán kontra húsevő: az egypetéjű ikreken jól látszik a különbség

2020. június 04.
A Turner-testvérek vállalták, hogy élő kísérleti nyúlként szemléltetik, milyen hatással van az ember testére az étrend. Az egypetéjű ikrek egyike a vizsgálat ideje alatt vegán étrendet folytatott, míg testvére húst is evett. Kiderült, hogy a növényi alapú étrenddel nemcsak fogyhatunk, de több energiánk is lehet.

A Turner-ikrek hegyeket másztak meg, és a világ legnehezebben elérhető pontjait fedezték már fel a tudomány nevében vagy egy jó ügy érdekében, esetleg pusztán kalandvágyból. Legutóbbi kalandjukban pedig Hugo és Ross Turner vállalta, hogy élő kísérleti nyúl lesz egy olyan vizsgálatban, amelyben a vegán és a húsevő étrend hatásait kutatják. Azért őket kérték fel vizsgálati alanynak, mert egypetéjű ikrekként teljesen egyforma génkészlettel rendelkeznek, így jól kirajzolódik, hogyan hat az emberre az étrendje. 12 héten át követték ugyanazt az edzéstervet – idén januártól márciusig –, miközben egyikük vegán, másikuk húsevő étrendet követett.

A testvérpárt a londoni King’s College kutatói követték végig a vizsgálat alatt, mérték a súlyukat és monitorozták egészségüket, koleszterinszintjüket és izomtömegüket. Mindkét iker ugyanazt az edzéstervet követte. Hetente hatszor edzőteremben tréningeztek. Ugyanannyi kalóriát fogyasztottak mindketten, ám egyikük növényi alapú ételekből, míg másikuk húst és tejtermékeket is tartalmazó fogásokból vitte be ugyanazt a mennyiségű energiát. A kísérlet végén szemmel látható volt a különbség a két iker teste között, amit a mérések is igazoltak.

A vegán étrenddel olvadt a zsír és nőtt az energia

Mielőtt a kísérlet kedvéért Hugo felhagyott volna az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásával, 83,9 kilogramm volt a testsúlya és 13 a testzsírszázaléka. Ugyan már egy hónappal a vegán étrendre való áttérés után közel 4 kilogrammtól szabadult meg, a kísérlet végére 82 kilogrammon stabilizálódott a testsúlya. Az elveszített testsúly szinte teljes egészében a zsírtömegből történt, három hónap alatt 12 százalékra csökkent ugyanis a testzsíraránya, a koleszterinszintje pedig csökkent.

Az egyetlen terület, ahol Hugo nem tapasztalta a megnövekedett energiaszintet, a libidója volt. „Egyszerűen elvesztettem a libidómat. Nem tudom, mi történt” – számolt be róla, hozzá téve, hogy közel sem biztos, hogy ezt mindenki megtapasztalja. Az ikreknél a tesztoszteronszintet nem vizsgálták, ami magyarázatot adhatott volna a jelenségre.

Az igazán nagy különbség azonban a férfi energiaszintjében volt érzékelhető. Hugo saját elmondása szerint jelentősen jobban tudott teljesíteni az edzéseken napközben, összehasonlítva a korábbi rutinjával. „A vegán étrenddel a koncentrációkészségem sokkal jobb volt, nem volt szükségem a délutáni pihenésre, elmaradtak a nagy zuhanások a lendületemben, energikusabbnak éreztem magam” – mondta Hugo Turner. Ez megmutatkozott abban is, hogy megváltoztak a nassolási szokásai is. Korábban kekszet és chipset rágcsált szívesen, most főleg gyümölcsöt és olajos magvakat fogyasztott, és nem is kívánta a korábban szívesen fogyasztott édességeket. 

Húsevéssel minden nőtt

A másik iker, Ross mindig egy kicsivel nagyobb volt testvérénél, és ez a különbség csak még tovább nőtt a kísérlettel. Szintén 13 százalék körüli testzsírral vágott bele a tanulmányba, ám a három hónap alatt ehhez még 4,5 kilogramm izmot és közel két kilogramm zsírt szedett magára. Ezzel az átlagos testzsírszázaléka 15-re növekedett, és 85,7 kilogramm volt a végső testsúlya. A koleszterinszintje végig ugyanannyi maradt a tizenkét hét során.

A férfi étrendje kissé eltért attól, ahogy a kísérlet előtt táplálkozott. Sokkal kiegyensúlyozottabb volt, ami a tápanyagokat és az alapanyagokat illeti. Csirkét, halat, vörös húst, zöldséget, tejterméket és gabonaféléket egyaránt tartalmaztak az általa fogyasztott ételek. A kutatás előtt az ikrek ugyanazt fogyasztották: reggelire pirítóst vagy zabkását, szendvicset ebédre és valamilyen csirkét, zöldséget vagy tésztát vacsorára.

Az igazán nagy különbség kívülről nem látható

Hugo vegán étrendje az izomtömegnél és a testzsírszázaléknál sokkal fontosabb változásokat is előidézett. Az emésztőrendszerében található mikrobiom, azaz a különböző jó baktériumokat és mikroorganizmusokat tartalmazó rendszer szintén jelentősen megváltozott a vegán étrend hatására. „Növényi alapú étrendet követve az ember szinte túlkompenzál, hogy minél változatosabb legyen. Így rengeteg olyan ételt ettem, amit korábban nem” – mondta Hugo Turner. A változások a kutatók szerint határozottan jó irányba történtek, így csökkentve a kettes típusú diabétesz és az elhízás kialakulásának veszélyét a férfinél.

Ami viszont meglepte a kutatókat is, hogy a mikrobiom rendszer változatossága viszont csökkent mindkét ikernél, kevesebb fajta baktérium alkotta, mint a kísérlet megkezdése előtt. A kutatók egyelőre ennek nem tudják az okát biztosan, ám feltételezésük szerint közre játszott ebben a hirtelen áttérés a vegán étrendre és a kísérlet relatíve rövid időtartama is.

Az ikrek számára végül a vegyes étrend tűnik optimálisnak az eredmények alapján. „Megvan az előnye a csupán növényi alapanyagokat tartalmazó étrendnek és a húsevésnek is. Nem hiszem, hogy egyiknek vagy a másiknak kizárólagosnak kellene lennie – vonta le a következtetést a kísérletből Hugo Turner. – Biztos, hogy bevezetünk húsmentes napokat az étrendünkbe, és sokkal több növényi ételt fogyasztunk, emellett arra is jobban ügyelünk a jövőben, hogy inkább kevesebb, de jobb minőségű húst választunk. Mindkét étrendből a javát kiválogatva igyekszünk megteremteni a számunkra kiegyenesúlyozott étrendet.”

Forrás: Insider
Fotó: Instagram, Unsplash