10 legjobb lánynév I betűvel, és az 5 legrosszabb

2024. szeptember 03.
Csoda szép lánynevek kezdődnek I betűvel, ráadásul remekül illenek a keményebb hangzású mássalhangzóval végződő családnevekhez. Mutatjuk a legszebb I betűs lányneveket!
Lánynév i betűvel
  • Az I betűvel kezdődő lánynevek nem tartoznak a legnépszerűbb keresztnevek közé.
  • Melyik I betűs lánynév a kedvencünk?
  • Vannak olyan lánynevek I betűvel, amiket jobb, ha nem adunk a gyerekünknek, ha nem akarunk kiszúrni velük.

A magánhangzóval kezdődő keresztnevek általában lágy hangzású, dallamos utónevek, így keményebb, mássalhangzóval végződő családnevekhez is illeszkednek. Az I betűvel kezdődő lánynevekre ez különösen igaz! 

Melyik I betűs lánynevek a legkellemesebb hangzásúak? És melyik I betűvel kezdődő lányneveket ne adjuk inkább a gyerekünknek?

A legszebb lánynevek I betűvel

1. Ilma

Vörösmarty Mihály névalkotása a Csongor és Tünde című művében az I betűvel kezdődő lánynév. A Vilma rövidítése ihlette a szerzőt. Ugyanakkor nem előzmény nélküli a női utónév. A finn nyelvben is van ilyen keresztnév, szintén 19. századi névalkotásként. Ott a jelentése levegő, ég, világ.

2. Ildikó

Meglepő eredete van a régi magyar keresztnévnek. Nem is gondolnánk, de a Krimhilda hun női névből származik. Így hívták Attila, a legendás király feleségét, aki a monda szerint a nászéjszakájukon megmérgezte férjét. A név rövidülése német nyelvben a Hilda és Ilda, mely a latin nyelven keresztül került Ildikó változatként a magyarba.

Még érdekesebb, de csak azután vált népszerűvé és széles körben ismertté az I betűs lánynév, miután Arany János használta a Buda halála című eposzában.

3. Ingrid

Talán az egyik legismertebb északi-germán eredetű női név a magyar utónevek között. Az I betűvel kezdődő lánynév jelentése Ingwio isten és lovas, lovaglás, illetve szép.

4. Iza(bella)

Többféle elmélet is létezik az Izabella (vagy rövidebb változata, az Iza, mely a becenévből önállósult) eredetére. Egyik változat szerint az Erzsébet spanyol változata az I betűvel kezdődő lánynév. Míg más feltevések szerint héber eredetre nyúlik vissza a női név, a Jezabel módosulása. Ebben az értelemben jelentése: Bál isten felemelt.

5. Inez

A magyar nyelvbe a spanyolból került az I betűs lánynév. Eredetileg ugyanis az Ágnes spanyol névváltozata. Jelentése szűzies, tiszta, szemérmes.

6. Ilang

Indonéz eredetű női név, mely az azonos nevű virág nevéből vált I betűs lánynévvé. Jelentése virág vagy gyöngy.

7. Imola

Szintén az azonos nevű virág neve alapján engedélyezte női utónévként a Nyelvtudományi Kutatóintézet az I betűvel kezdődő lánynevet. A régi magyar nyelvben is használták már az imola szót, a mocsár, hínár megfelelőjeként. Jókai Mór is használta már keresztnévként a Bálványosi vár című művében.

8. Inka

Nem a közép-amerikai civilizáció elnevezése után vált női keresztnévvé az Inka. Germán eredetre nyúlik vissza az I betűs lánynév. Az Ingeborg név egyszerűsödéséből alakult ki. Jelentése Ingwio istenre utal, illetve oltalom.

9. India

Az Indira női név egyszerűsödéséből alakult ki az I betűvel kezdődő lánynév. Az indiai eredetű utónevek jelentése csillogó, szikrázó.

10. Iringó

Hasonló nevű növényből alakult ki a női keresztnév. A virág latin neve Eryngium. Ebből egyszerűsödött és magyarosodott az i-betűs lánynév.

Az 5 legrosszabb I betűs lánynév

A csoda szép I betűvel kezdődő lánynevek mellett találunk persze ezzel a kezdőbetűvel is olyan utóneveket, ami inkább kínos lehet viselőjének. Ha nem akarunk kiszúrni a gyerekünkkel, az alábbi I betűs lányneveket kerüljük inkább:

  • Ifigénia
  • Iglice
  • Isméria
  • Immakuláta
  • Izaura

Fotó: Unsplash