Az 5 legszebb lánynév 2023-ban, ami nem jön szembe az óvodában

2023. január 14.
Rengeteg gyönyörű lánynév van a Hannán és a Zoén túl is. Ha mostanában születik gyermekünk, érdemes fontolóra venni az alábbi öt lánynevet, mert ezek is gyönyörűek, ráadásul ritkák, biztosan nem lesz még egy belőlük az oviban.
  • A Magyar Keresztnevek Tára minden évben kiadja a pontos statisztikát arról, milyen nevet hány gyermeknek adtak az adott évben.
  • Az elmúlt években a Hanna, Zoé és Anna népszerűsége töretlen volt a lánynevek között.
  • Sok olyan csoda szép lánynév van, ami nem fért be a 100 legnépszerűbb lánynév közé.

Bár vannak olyan lánynevek – például a Zsófia, Anna –, melyek évszázadok óta a tíz legnépszerűbb lánynév között vannak. Hiába kapja sok gyermek, mégsem érezzük elcsépeltnek ezeket a neveket. 

Ha valami ritkább lánynevet keresel, mint a Hanna vagy a Zoé, válaszd inkább a Vettit

Ha valami ritkább lánynevet keresel, mint a Hanna vagy a Zoé, válaszd inkább a Vettit

A néhány évig felkapott, ám azután amilyen gyorsan népszerűvé váló, olyan gyorsan el is tűnő nevek – mint amilyen az 1980-as, 1990-es években a Csilla, Mónika vagy az Erika volt – helyett, ami napjainkban a Hanna, Zoé és Boglárka, lehet, hogy érdemesebb szétnéznünk azok között a lánynevek között, amik legalább ilyen gyönyörűek, mégsem mindennapiak. Így ha ezeket választjuk, garantáltan nem lesz belőle még egy az óvodai csoportban.

Héda: ha karakteres, erős nevet szeretnénk adni

A Héda skandináv eredetű női név, a Hedvig egyik változata. Bár jelentése nem túl lányos, hiszen háborúként fordíthatjuk, ez arra utalt, hogy egy karakteres, erős nevet adtak gyermeküknek a Héda név keletkezésekor, hogy képes legyen lányuk kitartani és ellenállni akkor is, ha az élet kemény kihívások elé álltja majd felnőttként. 

Jadviga: irodalmi nevek rajongóinak

Závada Pál tette híressé regényével, a Jadviga párnájával ezt a szláv–orosz eredetű női nevet, ami szintén a Hedvig egyik alakváltozata. A jelentése – az eredeti skandináv lánynévhez hasonlóan – harc, háború, így felvértezhetjük egy karakteres névvel a gyermekünket már születésekor, ha a Jadvigát választjuk.

Linett: francia báj és elegancia

A Linett francia eredetű női név, a Lina kicsinyítő képzős változata. Jelentése ideál, bálvány. Magyarországon inkább a Karolina becézéseként terjed el, de önálló névként is anyakönyvezhető. Nagyon ritka keresztnév, pedig régen is azért adták ezt a nevet a lányoknak, mert úgy tartották, viselőjére jellemző a kedvesség, finomság, igazi hölgy, aki kézben tartja az irányítást. Nem kell félteni az életben, mert bár szereti a romantikát, a helyén van az esze és a szíve. 

Rézi: nyári gyerekeknek ajánlott ritka lánynév

A Rézi a Terézia önállósult becézése. Görög eredetű női név, ám Spanyolországban vált először nagyon népszerűvé. Jelentésében a mai napig nem biztosak a nyelvészek, de valószínűleg földrajzi elnevezéshez kapcsolódik, így a mai Santorini vagy a Kréta melletti Therasia nevű sziget, esetleg a dél-olasz Tarentum (Terasz) nevéből származik. Jelentése lehet e helyről származó, de arató, szüretelő, vadásznő, vagy hőség, forróság, nyár is. 

Vetti: egykor népszerű lánynév ritka változata

A Judit női név francia változatának, az Ivettnek önállósult alakja ez a kedves, szép és ritka név, a Vetti. A kilencvenes években az Ivett gyakori lánynév volt, még a kétezres évek elején is szerepelt az első száz között, de mára veszített népszerűségéből. A Vetti pedig sosem szerepelt a népszerű lánynevek között. A név jelentése judeai nő, viselőire jellemző, hogy korlátok között érzi helyén magát. Ez ugyan néha összeütközésbe kerül szabadelvű, független énjével, de mégis keresi a kapaszkodókat.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!