5 retró női név, ami újra divatba jöhetne

2024. március 08.
40 évvel ezelőtt imádták ezeket a női neveket, rengeteg kislánynak választották a szülei. Ma már labdába sem rúghatnak az új trendi keresztnevek mellett, pedig csoda szépek és gyönyörű jelentésük van ezeknek a retró lányneveknek.
Retró női név
  • Mindig vannak divatnevek, ám nem biztos, hogy ezek huzamosabb ideig megmaradnak a kedvenc keresztnevek között.
  • A retró lánynevek között sok olyat találunk, ami igazi klasszikussá vált.
  • Melyik a kedvenc retró keresztneved, amit nem bánnál, ha újra divatba jönne?

A mai negyvenes-ötvenes generációban még sok nő viseli azokat a retró női neveket, amit a kétezres években már szinte sosem adnak a gyermeküknek a szülők. Pedig érdemes a névválasztáskor számításba vennünk ezeket a retró lányneveket is, mert csodaszép hangzásuk és jelentésük van.

Retró női nevek, melyeket mára elfelejtettünk

Az 1980-as években leggyakrabban adott keresztnevek még ma is olyan névnek számítanak, amit legtöbben viselnek Magyarországon. Ez köszönhető annak is, hogy akkoriban sokkal több gyerek született, mint korábban, másrészt sok családban hagyomány, hogy a lányok az édesanyjuk nevét öröklik.

Viszont vannak olyan retró női nevek, amik szinte teljesen kikoptak a divatnevek közül, pedig érdemes lenne elgondolkodnunk névválasztáskor ezeken is. Nem csak csoda szép jelentése van ezeknek a retró női neveknek, de nagyon jó hangzása is.

1. Andrea

Bármennyire is szeretjük azt gondolni, hogy az Andrea az András női párja, ez tévedés. A latin eredetű női név – ami a retró lánynevek közül az egyik legnépszerűbb volt Magyarországon – például Olaszországban férfi névként használatos. Magyarországon volt olyan év a ‘80-as években, amikor 3144 kislányt neveztek el Andreának. Jelentése is erre utal: férfias, férfi.

2. Anita

Később kezdődött az Anita népszerűsége, ennek megfelelően tovább is tartott. Ma azonban már nagyon ritkán választják a szülők ezt a retró női nevet a gyermeküknek. A nyolcvanas években nagyjából 2300-an kapták ezt a retró lánynevet egy évben. A spanyol eredetű név jelentése: kegyelem, könyörület.

3. Katalin

Ha a Katalin név nem is, a különböző névváltozatai – Katinka, Katica – a kétezres években ismét népszerűbbek. Ugyanakkor Katalinnak a nyolcvanas évek elején volt olyan év, hogy több mint háromezer kislányt is elneveztek. A görög eredetű retró lánynév jelentése: tiszta, nyilazó, biztos célzó.

4. Erika

Valószínűleg nem nagyon találkozunk ma olyan kislánnyal, aki az Erika nevet kapja. Pedig a hetvenes-nyolcvanas években roppant népszerű volt ez a retró női név. Érdekessége, hogy Japánban is használják az Erika nevet, ám ez nem az európai név meghonosodása a távol-keleti szigetországban, hanem ott is őshonos. A skandináv eredetű retró női név jelentése: hatalmas, nagyra becsült, uralkodó.

5. Judit

Nem sok Juditot találunk a mai iskolások, óvodások között, pedig a nyolcvanas években még a tíz leggyakoribb között volt a női neveknél. A bibliai eredetű retró női név jelentése: Júdeából származó nő, zsidó nő. 

Fotó: Fortepan/Chuckyeager tumblr