Ezek a leggyakoribb szexuális fétisek a szakértők szerint

2024. szeptember 07.
A szexuális fétisekhez sok szégyenérzet tapad, pedig rengetegen vannak, akik szívesen fűszerezik velük a szexet. Szakértők elárulták, melyek a legnépszerűbb fétisek.
Milyen gyakran szexelnek valójában a párok?

A fétiseket gyakran összemossák a különböző perverziókkal, ezért sokak fejében kifejezetten negatív konnotáció tapad hozzájuk. Pedig a fétisek (akárcsak az úgynevezett kinkek) teljesen természetes részei a szexuális életnek és önmagukban egyáltalán nem jeleznek aberrációt. Mivel a szexről és a fétisekről még mindig tabunak számít beszélni, a legtöbben azt sem igazán tudják, milyen fétiseknek hódolnak a legszívesebben az ágyban az emberek  – most azonban szexualitással foglalkozó szakemberek tálaltak ki a Popsugarnek a témáról. Jöjjenek a legnépszerűbb szexuális fétisek!

Mi az a szexuális fétis?

Sarah Simon szexológus meghatározása szerint a fétis egy tipikusan nem szexuálisnak tekintett tárgy iránti fixáció. A fétis tárgya leggyakrabban emberi testrész, (ismételten: nem konvencionálisan a szexualitáshoz kötődő testrész, vagyis nem a nemi szervek, mellek vagy fenék) de ruhadarabok és tárgyak iránt is kialakulhatnak fétisek. A szexuális fétisek gyakran multiszenzorosak, vagyis a tapintás, az ízlelés és a szaglás is szerepet játszhat bennük. 

Ahogy Simon hangsúlyozza, a szexuális fétisek kapcsán fontos, hogy az érintetteknél ezek gyakran feltétlenül szükségesek a szexuális kielégülés eléréséhez és nem csupán a vágyak felkorbácsolásához kellenek. Egy lábfétis esetén például lehetséges, hogy az illető nem képes orgazmust elérni anélkül, hogy a lábak valamilyen formában részt vennének az aktusban. Ezzel szemben vannak olyanok, akik egyszerűen vonzónak vagy szexinek látják a lábakat vagy a magas sarkúba bújtatott cipőket.

A szakértő azt is kiemeli, hogy ideális esetekben a fétisek „gyakorlása” konszenzuális alapon történik, vagyis mindkét fél informált beleegyezése mellett. Mivel a fétiseknek lehet egy tárgyiasító aspektusa, fontos, hogy etikus keretek közé tereljük az ilyen aktusokat.

Perec szexpóz

Ezek a legnépszerűbb szexuális fétisek

Most pedig nézzük meg, melyek azok a szexuális fétisek, amik a leggyakrabban feltüzelik az embereket. 

  • Lábfétis: A lábfétis vagy podofília az egyik legtipikusabb szexuális fétis. Az emberek egy részét a lábak puszta látványa is ingerelheti szexuálisan, másokat a láb érintése, illetve szexuális jellegű használata tölt el örömérzettel.
  • Testnedvfétis: A leggyakoribb a vizelet iránti fétis, amikor az illetőnek szexuális kielégülést nyújt, mikor ő levizelhet másokat vagy ha őt vizelik le. De természetesen más testnedv, illetve a széklet is lehet fétis tárgya.
  • Fehérneműfétis: A köznyelv gyakran csak bugyifétisnek nevezi a fehérneműkkel kapcsolatos fétiseket. Ez természetesen nem tűnik túl elrugaszkodottnak, hiszen a fehérneműk tipikusan szexuálisan felhívó tárgyaknak számítanak. A fétis megnyilvánulhat a fehérnemű illata iránti vonzalomban vagy a fehérnemű eltávolítása során érzett örömben.
  • Voyeurizmus: A „kukkolás” vagy voyeurizmus szintén ismert fogalom: ilyenkor a másik személy meglesése okoz szexuális örömöt, általában az, ha valamilyen szexuális szituációban látjuk a partnert.
  • Latexfétis: A latex nem véletlenül bukkan fel olyan sokszor a BDSM-kultúrában és úgy alapvetően, a szexualitáshoz kapcsolódóan. A fényes, sima látványa, tapintása vagy viselése szintén tipikus szexuális fétisnek számít.
  • Megalázásfétis: Sokan (de legjellemzőbb módon a heteroszexuális férfiak) élvezik, ha partnerük verbálisan megalázza, inzultálja őket, esetleg utasításokat ad nekik, dominálja őket. Ameddig a helyzet konszenzuális és mindkét félnek erotikus örömöt okoz, természetesen ezzel sincsen semmiféle probléma.

Forrás: Popsugar Fotó: Getty Images