Lábfotók eladása lábfétis

Koszos zoknik és női lábak – milliókért vesznek bizarr fotókat a neten a lábfetisiszták

2024. február 05.
Az OnlyFans és más hasonló elven működő pornóoldalak megjelenésével a szexipar egészen új dimenziói nyíltak meg. Manapság gyakorlatilag bárki áruba bocsáthatja a testét – vagy éppen egy testrészét – személyes találkozás nélkül. A netes szexbiznisz felpörgésével a lábakról készült fotók is egyre népszerűbbek és kelendőbbek lettek.

20 ezer euró. Több mint 7 millió forint. Ezt az összeget egy Polska nevű influenszer a saját bevallása szerint azzal kereste, hogy az Unlockt – egy biztonságos online fotóértékesítési hálózat – oldalán eladásra bocsátotta a lábáról készült egyik fotót. Polska esete korántsem egyedi: a TikTokra több száz olyan videót töltöttek fel az utóbbi időben, amelyekben kifejezetten arról áradoznak a felhasználók, mennyire jól lehet keresni az ilyen jellegű képek árusításával.

A 25 éves Carolina (@carolinastaa) nem csinál titkot abból, hogy ő is lábfotók árulásával tesz szert némi mellékesre. „Kevesebb mint egy hónap alatt majdnem a minimálbérnek megfelelő összeget kerestem” – vallja be a francia Marie Claire-nek adott interjújában a belga lány.

Bár a lábfototók adásvétele a közösségi pornóoldalak elindulásával kapott igazi lendületet, a podofília, azaz lábfetisizmus nem számít újdonságnak. Alain Héril szexterapeuta és író szerint a podofília a fetisizmus legelterjedtebb formája a világon, és mint mondja, a lábak iránti rajongás egészen az időszámításunk előtti évezredekig nyúlik vissza.

De mégis kik azok a férfiak (általában rájuk jellemző), akik a lábakról való fantáziálásban lelik örömüket?

Mi a lábfetisizmus?

Meghatározása szerint a fetisizmus alatt azt érjük, amikor egy felnőtt ember szexuális vágya valamilyen élettelen tárgyra, vagy a nemi szerveken kívüli más testrészre fókuszálódik. A 20. századi neves amerikai pszichológus, John Money definíciója szerint a lábfétis egy parafília – azaz szokatlan szexuális érdeklődés –, amely Alain Giami francia kutató meglátása szerint azt a benyomást keltheti a fetisisztában, hogy birtokolja a személyt, akinek a lábára áhítozik. (Ez utóbbi megállapítás valamelyest magyarázatot adhat arra a túlzó árra is, amelyen Polska lábfotója elkelt.)

Ezt a megfigyelést Carolina is megerősíti. „Az emberek hajlandóak fizetni a lábakért, de magáét a személyért is, valamint az általa készített képért” – mondja, majd azt is hozzáteszi, hogy bár rengeteg anonim lábfotókat áruló fiók hirdeti magát a közösségi oldalakon, valódi forgalma csak kevésnek van. Pont azért, mert a legtöbbjük nem kapcsolódik beazonosítható személyhez.

A lábfej, mint a pénisz ábrázolása 

Ám a lábfetisiszták nem kizárólag lábakra vágynak. Vannak, akik zoknikhoz, cipőkhöz, harisnyanadrágokhoz vonzódnak a tisztákhoz és koszosokhoz egyaránt. „Sokféle variáció létezik: vannak, akik a tiszta lábakat szeretik, mások sárral, ürülékkel bepiszkolt lábakra izgulnak…” – mondja Alain Héril szexterapeuta.

Egy @lillypartonn nevű felhasználó kifejezetten arról készített nemrég TikTok-videót, hogy miként árulja a használt és koszos zoknijait a Vinteden. A videó alatti kommentszekciót rövid időn belül ellepték a hasonló célból működtetett Vinted fiókok reklámjai, bizonyítva, hogy a koszos zoknik feketepiaca egy nagyon is létező jelenség. A Vinted megjelenése előtt is léteztek kifejezetten piszkos fehérneműk eladására szakosodott weboldalak (Kiffeur), valamint más online értékesítési platformok is jó ideje helyet adtak a fetisisztáknak szóló hirdetéseknek (eBay, Etsy…).

@lollypartonn

♬ original sound – Lolly 👽

És hogy honnan ered vajon ez a furcsa vonzalom? Nem teljesen tisztázott. A szexológus véleménye szerint legtöbbször olyan „tudattalan és irracionális impulzusokból” eredeztethető, amelyet még a fetisiszta sem tud megmagyarázni magának. Freud ennek ellenére világos üzenetet látott benne. „A pszichoanalízis azt mondja, hogy a láb a pénisz szimbolikus ábrázolása, és amibe a láb beleillik – a cipő, a zokni… – az a hüvely ábrázolása…” – folytatja a szakember.

Lábfetisizmus és alávetettség – van kapcsolat?

A lábfetisizmus és az alávetettség iránti vágy között viszont bizonyított a kapcsolat. „Sok férfi kifejezetten élvezi szex közben, ha a nő a lábával dominál, átsétál rajta, vagy rálép, például a heréire” – magyarázza Alain Héril.

Az alávetettség és a podofólia közti kapcsolat reprezentációja a popkultúrában is tetten érhető: emlékezzünk csak Rex Van de Kamp, Bree férjének a félrelépésére a Született feleségek című sorozatból. Rexet kifejezetten az alávetettség izgatta, ennek szellemében hetente többször is átjárt a szomszédasszonyához, hogy az tűsarkú cipőben járkáljon rajta. 

Vajon ez a kapcsolat a való életben is tetten érhető? „Igen, ajánlottak már fel pénzt azért férfiak, hogy domináljam vagy sértegessem őket. De sosem vállaltam be ilyesmit” – vallja be Carolina. Alain Héril hozzáteszi, hogy az ilyen és hasonló igények gyakran olyan férfiaktól jönnek, akiknek „problémáik vannak a férfiasságukkal”. „Lehet, hogy impotensek, amit a láb fetisizálásával kompenzálnak” – magyarázza.

A lábfotók eladása jövedelmező üzlet

„Tudom, hogy azok a lányok, akik lábfotókat árulnak és mellette dominák is, nagyon sok pénzt tesznek zsebre. Hallottam, hogy az egyikük két hét alatt 30 000 eurót keresett az egyik »alárendeltjén«, anélkül, hogy szexuális kapcsolatba lépett volna vele” – mondja Carolina.

Bár Carolina csak néhány hete vágott bele a lábfotóbizniszbe, gyorsan megértette a piac működését. „Csak szórakozásból kezdtem el. Kiraktam Twitterre egy képet egy tesztárral, és tíz perc alatt két eladásom lett. Szerencsém volt, az egyik képemet felkapta a Twitter, és több mint 3 millió megjelenést generált. Ezután az eladások robbanásszerűen megnőttek, 24 óra alatt 18 képet adtam el, és több mint 260 eurót gyűjtöttem össze”.

Hogy megvédje magát a korábban említett „különleges kérésektől”, Carolina nagyon szigorúan szűri a megrendelőit. Egy olyan alkalmazást használ, ahol az érdeklődőknek 15 eurót kell előre fizetniük, csak hogy láthassák a nő által készített fotókat, és nem adhatnak le külön megrendelést az esetleges speciális kívánságaikról. Carolina azt mondja, mostanra már kiépült egy visszatérő vásárlói köre. 

Mindennek ellenére a nő próbálja – már amennyire lehet – távol tartania magát a helyzettől. „Ezek csak lábakról készült fotók. Azt szoktam mondani, hogy ha az illető nem rám költi a pénzt, akkor valaki másra fogja. De persze nem akarom ezt csinálni egész életemben” – teszi hozzá.

Az élvezet egy másik módja

Carolina azt is elmondja, hogy kizárólag férfi kliensei vannak, ami Alain Héril szexológust egyáltalán nem lepi meg. A szakértő tapasztalatai szerint a podofília főleg férfiakra jellemző. Noha a francia Marie Claire újságírója több lábfetisizmus témában működtetett Facebook-csoportot is megkeresett, egyetlen olyan férfit sem talált, aki hajlandó lett volna mesélni erről a szenvedélyéről, még névtelenül sem. 

A lábfotók eladása jövedelmező üzlet

A lábfotók eladása jövedelmező üzlet

A nők ellenben nagyon is nyitottak voltak: a 28 éves Jamila például őszintén mesélt arról, miért jelent számára élvezetet, ha a lábai kiemelt figyelmet kapnak a partnereitől szex közben „Mások lábai nem vonzanak, azt viszont szeretem, ha a pasik az én lábamat kényeztetik, főleg szex közben. Amikor először beszéltem erről a barátaimnak, egy kicsit furcsán éreztem magam. De minél több idő telt el, annál inkább megbizonyosodtam róla, hogy nincs ebben semmi megalázó. A szexualitás képlékeny” – magyarázza Jamila.

Mint mondja, csak a véletlennek köszönheti, hogy megismerkedett a lábközpontú szexszel. „Az egyik partnerem elkezdte simogatni, masszírozni a lábamat, és ezt annyira élveztem, hogy később én magam hívtam fel az aktuális partnerem figyelmét arra, hogy ne hanyagolja el aktus közben a testemnek ezt a részét sem.”  

Lábfotók árusítása – tényleg könnyű pénz?

Amikor megkérdezik tőle, gondolt-e már rá, hogy összekapcsolja az üzletet a szórakozással, és maga is elkezdjen fétis tartalmakat árulni, Jamila igennel felel. „Pénzügyileg nagyon izgalmasnak hangzik, de félek, hogy az emberek felismernének. Arra is gondoltam már, hogy koszos zoknikat áruljak, de soha nem vettem a fáradtságot, hogy utánajárjak, hogyan kezdjek neki. És egyébként is, ez a dolog szexmunkának is tekinthető, amibe nem biztos, hogy bele szeretnék keveredni.”

Carolina nem ért egyet Jamila kijelentésével, úgy gondolja, hogy az ahogyan ő kezeli a lábfotóbizniszét, nem számít szexmunkának, mivel nem kínál szexuális jellegű fotókat. „Tudom, hogy sokan rossz szemmel nézik, mert pénzzé tesszük a testünket, amit az emberek könnyen összekapcsolnak az OnlyFansszel. De  számomra ezek csak lábak, olyan formában, ahogy a strandon is láthatod őket” – magyarázza.

Azt is hangsúlyozza, hogy a lábfotók árusítása egyáltalán nem olyan könnyű pénzkeresési lehetőség, ahogyan azt sokan gondolják. „Ha nem vagy legalább egy kicsit ismert, nem fognak érdeklődni a képeid iránt. És az árakat sem könnyű emelni” – teszi hozzá.

Rachel-Flore Pardo ügyvéd, a France Infónak adott korábbi interjújában felhívta rá a figyelmet, hogy bár a lábfotók árusítása nem számít illegálisnak, és első pillantásra veszélyesnek sem, mielőtt bárki belevágna a lábfotóüzletbe, gondoljon arra is, milyen nyomokat hagyhat ezzel a tevékenységgel maga után az interneten. „Az internet nem felejt, és manapság különösen nehéz megvédeni az online közzétett tartalmainkat. Ha egyszer valami kikerült a netre, az már nincs biztonságban.”

Forrás: marieclaire.fr Fotó: Getty Images