Komoly fertőzést kaphatunk, ha rosszul mossuk meg a nyers húst

2024. szeptember 13.
Az egészségünk érdekében érdemes tisztában lenni a liszteriózis tüneteivel, a fertőzés kockázataival, és tudni, hogy melyek a leghatékonyabb módszerek a betegség megelőzésére. Lássuk tehát a legfontosabbakat, amit a liszteriózisról tudni kell.
Liszteriózis tünetei Listeria
  • A liszteriózist a Listeria monocytogenes nevű baktérium okozza.
  • A Listeria az élelmiszereken keresztül fertőz.
  • A liszteriózis általában enyhe lefolyású, de súlyos esetben halált is okozhat.

Bár a liszteriózis viszonylag ritkának számít, a betegséget okozó Listeria baktériumok mindenütt jelen vannak a környezetünkben. Adatok szerint az iparilag fejlett országokban 1 millió lakosból évente 0,1-10 ember betegszik meg liszteriózisban, ami a súlyos esetek 20-30 százalékában halált okoz.

Mi okozza a liszteriózist?

A Listeria a Listeria monocytogenes nevű baktérium rövidítése. Ez a szívós baktérium potenciálisan súlyos élelmiszer-eredetű betegséget képes okozni. A Listeria monocytogenes világszerte megtalálható, a talajtól a vízen át az állati ürülékig mindenhol, és betegséget okozhat emberekben, illetve állatokban is.

Sok más baktériumtól eltérően a Listeria képes túlélni és szaporodni oxigén nélkül, valamint olyan zord körülmények között is, mint a hűtőszekrény hideg hőmérséklete. Jó hír viszont, hogy a Listeria sem legyőzhetetlen. Bár a hideggel szemben ellenáll, a hő és a fertőtlenítőszerek el tudják pusztítani. Az ételek alapos megfőzése és a felületek tisztítása képes elpusztítani a baktériumot, és ezzel megelőzhetővé válik a fertőzés.

Mik a liszteriózis tünetei?

A Listeria monocytogenes által okozott betegség, a liszteriózis tünetei a fertőzött élelmiszer fogyasztása után három naptól egy hónapig terjedő időszakban jelentkeznek. A legtöbb embernél a tünetek általában enyhék és influenzaszerűek: láz, hidegrázás, izomfájdalom, fáradtság és fejfájás jelentkezik. Gyomor-bélrendszeri tünetek is kialakulhatnak, ezek közé tartozik a hányinger, hasmenés, hányás és hasi fájdalom.

A legyengült immunrendszerrel rendelkező egyéneknél azonban a Listeria a gyomor-bél traktuson túl is elterjedhet, ami invazív liszteriózishoz vezethet. Ez általában súlyosabb, az idegrendszert érintő betegséget okoz. Az invazív liszteriózis olyan tüneteket okozhat, mint a súlyos fejfájás, a nyak merevsége, zavartság és görcsrohamok. A magas kockázatú egyének körében a liszteriózis halálozási aránya elérheti a 30 százalékot is. Az Egyesült Államokban a nem tífuszos szalmonella és a toxoplazma után a liszteriózis a harmadik vezető ok az élelmiszer eredetű megbetegedések miatti haláleseteknél.

A terhesek különösen veszélyeztetettek; a terhesség alatti fertőzés vetéléshez, halvaszüléshez vagy koraszüléshez vezethet. 

A liszteriózis kezelése

A liszteriózis esetek többsége otthon kezelhető pihenéssel és folyadékpótlással. Ám ha 48 óránál hosszabb ideig tartó hányás és hasmenés, vagy véres széklet jelentkezik, illetve ha a tünetek súlyosbodnak, azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha pedig olyan tünetek jelentkeznek, mint a zavartság, a merev nyak vagy a görcsök, azonnal menjünk kórházba.

Amennyiben magas kockázati csoportba tartozunk, a fenti tünetek bármelyike esetében azonnal orvoshoz kell fordulni – még akkor is, ha nem telt el 48 óra, vagy ha nem tudjuk, hogy a tünetek a liszteriózis vagy más gyomor-bélrendszeri fertőzés miatt jelentkeznek-e. 

Milyen élelmiszerek hordozzák leggyakrabban a Listeriát?

A Listeria-fertőzés másik forrása az élelmiszerboltokban elkészített és kezelt élelmiszerek

A Listeria-fertőzés másik forrása az élelmiszerboltokban elkészített és kezelt élelmiszerek

A Listeria számos élelmiszerben megtalálható, különösen azokban, amelyeket nem megfelelően gyártottak, dolgoztak fel vagy tároltak. Gyakori forrásai közé tartozik a pasztőrözetlen tej és tejtermékek, a pasztőrözetlen gyümölcslevek, a nyers húsok, a fogyasztásra kész csemegehúsok és húskrémek, a füstölt tengeri ételek, a nyers csírák és a feldolgozás vagy tárolás során szennyezett egyéb termények. A lágy sajtok is kapcsolatba hozhatók a Listeriával, különösen, ha pasztőrözetlen tejből készülnek.

A Listeria-fertőzés másik forrása az élelmiszerboltokban elkészített és kezelt élelmiszerek, beleértve a csemegehúsokat és más fogyasztásra kész termékeket. Különösen akkor jelentenek veszélyt, ha az üzletek nem alkalmaznak megfelelő fertőtlenítési eljárásokat, mivel a Listeria hetekig életben tud maradni a rozsdamentes acélon és más élelmiszer-előkészítő felületen. 

Ki van leginkább kitéve a liszteriózis kockázatának?

Bár bárki elkaphatja a liszteriózist, bizonyos csoportoknál nagyobb a súlyos megbetegedés kockázata, és ők teszik ki az invazív liszteriózis eseteinek többségét is. A várandós nők például körülbelül 10-szer nagyobb valószínűséggel kapnak liszteriózist, mint az átlagnépesség. Ez azért van, mert a terhesség enyhe immunszupressziót okoz – ez egy evolúciós jellemző, amely megakadályozza a magzat kilökődését. A baktérium átjuthat a méhlepényen is, és a magzati fertőzés halva születéshez, vetéléshez és koraszüléshez vezethet.

A krónikus betegség, gyógyszerek vagy egyéb tényezők miatt legyengült immunrendszerrel rendelkező emberek szintén hajlamosabbak a súlyos kimenetelű fertőzésre. Ebbe a csoportba tartoznak a csecsemők, akiknek az immunrendszere fejletlen, és a 65 év feletti felnőttek, akiknek az immunfunkciója csökkent lehet.

Hogyan védekezzünk a Listeria-fertőzés ellen?

Kerüljük a pasztőrözetlen élelmiszereket, különösen a tejtermékeket. A nyers húst alaposan meg kell főzni, és a fogyasztásra kész húsokat is újra elő kell melegíteni fogyasztás előtt. Elkészítés és fogyasztás előtt mossuk meg a friss termékeket tiszta, folyó vízzel.

Az élelmiszerek kezelése előtt és után alapos szappanos kézmosással előzzük meg a keresztszennyeződést. Tisztítsunk meg minden konyhai felületet fertőtlenítőszerekkel, tisztítsuk meg a vágódeszkákat és az evőeszközöket forró tisztítószeres vízzel, és használjunk külön vágódeszkát, amikor nyers húsokat és más élelmiszereket kezelünk.

Az élelmiszerek tárolására is figyeljünk oda. Győződjünk meg róla, hogy hűtőszekrényünk 4 °C-ra vagy annál hidegebbre van beállítva. A Listeria a hűtőszekrényben is életben maradhat, de a romlandó élelmiszerek hidegen tartása lelassítja a növekedésüket, így minimálisra csökkentve a fertőzéshez elegendő mennyiségű baktérium jelenlétének kockázatát. Tároljuk a maradékokat és a nyers húsokat légmentesen záródó edényekben, hogy azok ne fertőzzenek meg más élelmiszereket.

Forrás: Popsugar Fotó: Getty Images