Extrém wellness veszélyei étkezési zavarok

A wellnessipar felfalja gyermekeit – ezért kellett meghalnia a 39 éves nőnek

2023. augusztus 25.
Vékony a határ az extrém wellness és a betegség között. Egy 39 éves influenszer most abba halt bele, hogy csak nyers trópusi gyümölcsöket evett. Nem is olyan egyszerű megérteni, miért.
  • A 39 éves Zsanna Szamszonova rendszeresen posztolt nyers trópusi gyümölcs étrendjéről az Instagramon és TikTokon.
  • Nem csak az a baj, hogy maguknak hazudnak az ilyen wellness influenszerek, de követőiket is becsapják és veszélybe sodorják.
  • A szakember rámutatott, melyik a négy legveszélyesebb wellnesstrend.

A 39 éves influenszer halála rávilágított, hogy a wellnessipar kicsúszott az irányítás alól és nincsen fék. Amikor Zsanna Szamszonova a közösségi oldalain hetente posztolt a nyers trópusi gyümölcs étrendjéről, ezrek éltették és inspirálódtak belőle. Az eredetileg orosz, de Dél-Ázsiában tartózkodó Szamszonova kizárta étrendjéből a húst, halat, olajos magvakat, tejtermékeket, gabonaféléket, sőt, még a vizet is. Csak és kizárólag gyümölcsöket, zöldségeket és ezek levét fogyasztotta.

Pár héttel ezelőtt, 39 éves korában meghalt. Édesanyja arról beszélt, hogy egy koleraszerű fertőzés végzett vele, de a barátai egyértelműen és határozottan a tápanyaghiányt okolják haláláért. Szamszonova közösségi oldalain tökéletesen kirajzolódik az étkezési zavar, amiről ő az egyetlen és tökéletes étrendként beszélt, ami egészségesebbé teszi az embert. A fiatal nő halála számos kérdést felvet a szabályozatlan wellnessiparról és az ortorexia (megszállott egészséges étkezés és edzés) egyre szélesebb körben való terjedéséről és veszélyeiről.

Nem egészséges, beteges 

Zsanna Szamszonova wellness influenszer az anorexiába halt bele, amit az extrém nyers vegán életmód fedett el

Zsanna Szamszonova wellnessinfluenszer az anorexiába halt bele, amit az extrém nyers vegán életmód fedett el

„Az ilyen esetekben tisztán látszik, hogy mentális zavarról van szó. A wellness volt az, ami elfedte a problémát, lehetőséget adott, hogy magának és másoknak is hazudjon az állapotáról – mondta T.C. Callins tápanyagszakértő. – A legnagyobb problémám az egésszel az, hogy a követőivel gond nélkül megoszthatja az agyszüleményeit bármilyen wellnessinfluenszer. Ez olyan, mintha azt néznénk, amint valaki őrült sebességgel hajt az autópályán. Kívül maradhatunk, de sok ember csak későn kap észbe.”

Extrém wellness influenszerek

Nem Szamszonova volt az egyetlen, aki extrém (egészségtelen) szintre emelte az egészséges étkezést. Leanne Ratcliffe például egy ausztrál YouTube-személyiség, akinek több mint 330 millióan követik a csatornáját. Nyersvegán gyümölcsdiétája főként banánból áll. Hatalmas port kavart, amikor arról beszélt, hogy a menstruációja nem jött meg 9 hónapig, és ez annak a jele volt, hogy a testében kevesebb a méreganyag, aminek ki kellene mosódnia a menstruációval. Mondanunk sem kell, hogy ez valójában mekkora ostobaság: ha termékeny korú nő menstruációja kimarad és nem várandós, akkor betegség vagy tápanyaghiány áll a háttérben.

Sőt, ha valaki véletlenül felismeri, hogy a megszállott étkezési mód mennyire káros számára, gyakran szembetalálja magát az egész online közösséggel. Ez történt például Essena O’Neill korábbi modell-vegán életmódinfluenszerrel is. Mikor arról posztolt, hogy az étrendje miatt beteg lett, törölnie kellett az oldalait, mert még halálos fenyegetéseket is kapott a vegán közösségtől. 

Egyre veszélyesebb a wellnessipar

Ma globálisan a wellnessipar értéke nagyjából 1300 milliárd forint. Ennyit költünk arra, hogy elhitessék velünk: a tökéletes jövő betegségektől, hízástól, szorongástól és depressziótól mentes, ennek eléréséhez nem kell más, csak méregteleníteni, de helyesen és újra megteremtenünk a testünk egyensúlyát.

A baj az, hogy a méregtelenítés egy teljes képtelenség, ahogy olyan dolog sincs, hogy egyensúlyba hozni a testünket – mondta a tápanyagszakértő. – Már van csodás dolog bennünk a méregtelenítésre, úgy hívják, máj és vese. Semmi szükségünk ötnapos zöldturmixkúrára, hogy kitisztítsuk a beleinket vagy hasonló blődségek.”

„Méreganyagokat bevinni a szervezetünkbe rossz dolog. Abszolút támogatom, hogy figyeljünk oda arra, mit eszünk. Minél kevesebb szénsavas üdítőt, cukrot, feldolgozott élelmiszert együnk, ne dohányozzunk, ne igyunk alkoholt – folytatta. – Amit nem támogatok, az a wellnessipar által terjesztett leegyszerűsítés és olyan szavakkal címkézés, mint a méregtelenítés a minél nagyobb profit érdekében.”

A szakember azt is elmondta, szerinte melyik négy wellnesscímke a legveszélyesebb:

  • Méregtelenítés, detox: kétségtelenül a leggyakrabban hallott kifejezés a wellnessiparban. Ezért isszuk a különböző zöldségleveket, böjtölünk stb. Valójában a testünk magától is tökéletesen méregtelenít, amikor vécére megyünk vagy egyszerűen lélegzünk. Sőt, még a bőrünkön keresztül is. 
  • Lúgosító étrend: egy másik nagyon népszerű irányzat az étrend, amit arra terveztek, hogy a test pH-ját savasról lúgosra változtassa. Ennek ugyancsak semmi értelme. Ha ez sikerülhetne, akkor a szervezetünk enzimjei megszűnnének működni és kómába esnénk.
  • Tiszta ételek: bár nagyon egyszerűen és egészségesen hangzik, ha ez nem azt jelenti, hogy a különböző ételek vegyszermentes változatát keressük, hanem azt, hogy csak zöldséget, gyümölcsöt eszünk, akkor ez inkább veszélyes.
  • A belek egészsége: tény, hogy az emberek többségének gondjai vannak a bélműködésével. Ezt azonban nem azzal lehet megoldani, hogy bizonyos ételeket kizárunk az étrendünkből, és attól várjuk, hogy javuljon az emésztésünk, székletünk. 

Az extrém wellness nem megoldás az elhízásra

Az egészséges étkezés a járványszerűen terjedő elhízás korában valóban életbevágóan fontos lenne. Magyarországon minden ötödik nő és minden negyedik férfi elhízott, hazánk a világon a 37. az elhízottság rangsorában, az Európai Unió negyedik legelhízottabb nemzete vagyunk. Ami még nagyobb baj, hogy nem csak a felnőttek, de a gyerekek körében is rohamosan nő az elhízottak aránya.

Ugyanakkor a wellness influenszerek által javasolt lépések az elhízás ellen sokszor inkább veszélyesek, semmint egészségesek. Sokan azt tanácsolják, ne fogyasszanak tejterméket az emberek. Ez egy olyan társadalomban, ahol a csontritkulás népbetegség 50 éves kor felett, és a fiatal felnőttkorban bevitt kalcium nagyban befolyásolja a kialakulását, katasztrofális következményekkel járna, ha mindenki megfogadná.

Szamszonova és Ratcliffe a nyers vegán táplálkozást népszerűsítette követői között. Ez olyan szinten kizáró étrend, hogy nagyon gyorsan tápanyaghiány alakul ki a szervezetben. Aki gyermeket szeretne, annál a zsírmentesség is ronthatja a teherbeesés esélyét.

Mi bajunk lehet az extrém wellnessdiétáktól?

A túledzés az extrém tápanyaghiányos étkezés mellett akár életveszélyes állapotot is előidézhet

A túledzés az extrém tápanyaghiányos étkezés mellett akár életveszélyes állapotot is előidézhet

„Nincs bajom a hússal – jelentete ki Callis. – Évmilliókon át húst evett az ember, és a szervezetünknek szüksége van a nagy energiatartalmú zsírra. Megtanultuk, hogyan hajtsuk a szolgálatunkba a tüzet, hogy még táplálóbb és finomabb legyen. Az ember húsevő is. Amihez viszont nem alkalmazkodott a testünk, az a kemikáliák tömkelege, amit az élelmiszerekkel beviszünk a szervezetünkbe. De erre nem az a megoldás, hogy nyers vegánok leszünk. Ha ez lenne, más fogazatunk volna és bélrendszerünk.”

Nagyon sok wellnessinfluenszer úgy tálalja posztjaiban a húst és tejtermékeket, mintha szennyezett eledelek lennének, amik bepiszkítják a beleinket. És az egyetlen megoldás ez ellen, ha tiszta ételeket eszünk. Ez alatt ők egy erősen kizáró diétát értenek, amiben nagyjából semmi más nincs, csak zöldségek, gyümölcsök, magvak és olajos magok, illetve víz. 

Mivel a legtöbb wellnessinfluenszer vékony és vonzó, ezért az egész wellness összekapcsolódik a fogyással. Mi az üzenet? A vékony egészséges, az egészséges vékony. Ha innen nézzük, az egész wellness nem szól másról, csak a fogyásról, köze sincs a testi-lelki jólléthez. Ugyanolyan, mint a múltbeli extrém diétakultusz más termékei, a káposztaleves-kúrától a léböjtig.

A wellness elrejti az étkezési zavarokat

„Véleményem szerint az wellness segít elrejteni az emberek étkezési zavarait, még saját maguk elől is – mondta Sheri Jacobson pszichológus. – És amikor online teremtenek meg maguknak egy párhuzamos valóságot és abban élnek, már maguk is elhiszik, hogy amit csinálnak, az úgy a jó és helyes. Főleg ha másoktól még külső megerősítés is érkezik.”

Bár a wellnesskultúra nagyobbik részét a különböző diéták teszik ki, az extrém edzés pont ugyanolyan aggasztó dolog. Az orvosok megfigyelték, hogy egyre nő az úgynevezett rabdomiolízises esetek száma. Ez igen súlyos betegség, a vázizomzat gyors pusztulásával, károsodásával, leépülésével jár. A károsodott izmok fehérjéket bocsátanak ki a vérbe. Rabdomiolízist okozhat az extrém fizikai igénybevétel, edzés is, ha valaki nem eszik mellette eleget. Nagyon veszélyes, mivel veseelégtelenséghez és halálhoz vezethet. 

Melanie Pace amerikai stylist-influenszernél akkor alakult ki a betegség, amikor végigcsinált egy 5 kilométeres katonai akadályfutást, majd két nappal később egy CrossFit tréninget. Összeesett és rabdomiolízist állapítottak meg nála. Egy hetet töltött kórházban, a betegség miatt kihullott a haja és krónikus migrén alakult ki nála.

„A wellnessipar nem fog leállni – jelentette ki Jacobson. – Amint kilépünk az ajtón vagy felnyitjuk a számítógépünk tetejét, üzenetekkel bombáz. Annyit beszélünk az ételről, mit kellene ennünk, mit nem, mit főzzünk, vásároljunk. Nem menekülhetünk előre. A wellness olyan az emiatt szorongó embernek, mint a menedék. Mentesíti a döntés alól. Még meggyőzőbb, ha ezt vonzó emberektől halljuk, akik láthatóan jól élnek, egészségesek.”

„Nagyon sok étkezési zavarral élő ember abszolút hisz abban, amit mond és elszántan terjeszti is azt, amiben hisz – mondta Collins. – Ám ha a tápanyag hit kérdésévé válik a tudomány helyett, veszélyes vizekre evezünk. Amit eszünk, annak sosem szabadna vallásos érzetet keltenie. Ma a wellness az egyik legnagyobb vallás.”

Forrás: The Telegraph, fotó: Instagram, Unsplash