Ez az 5 étel mérgez meg legnagyobb eséllyel

2023. április 14.
A táplálkozástudományi szakemberek azt is elmondták, miért sokkal nagyobb a kockázat ezekkel az ételekkel kapcsolatban, mint más gyakran fogyasztott élelmiszereknél. A salátától a húsig rengeteg olyan étel van, ami megbetegíthet.
Ez az 5 étel mérgez meg legnagyobb eséllyel
  • A Consumer Reports 2023-ban is elkészítette azt a listát, ami a legszennyezettebb élelmiszereket rangsorolja.
  • Idén is előkelő helyen állnak a leveles zöldek.
  • A mosás és a helyes elkészítés segíthet, hogy megelőzzük az ételmérgezést.

Időről időre felkapjuk a fejünket tömeges szalmonellafertőzésre, de a listeria és az E.coli is képes sok embert megbetegíteni egyszerre. Ezek a fertőzések általában hasmenéssel, hányással járnak, és gyakori a kórházi kezelés a kiszáradás veszélye miatt. A legtöbb ember néhány nagyon kellemetlen nap után maradéktalanul felépül az ételmérgezésből szerencsére.

Szerencsére a legtöbb ételnél csak annyit kell tennünk, hogy megússzuk ezeket a betegségeket, hogy megmossuk és alaposan megfőzzük, megsütjük. A kórokozók nagy részét ugyanis a magas hőmérséklet és a megfelelő konyhai higiénia elpusztítja.

A Consumer Reports minden évben összeállítja azoknak az élelmiszereknek a listáját, amik a legszennyezettebbek és legnagyobb eséllyel okoznak ételmérgezést. Mutatjuk, 2023-ban melyik az az 5 alapanyag, amivel a legóvatosabban kell bánnunk.

1. Leveles zöldek

A csomagolt salátáknál több fertőzést semmilyen más élelmiszer nem okoz a statisztikák szerint. Bár elvileg ezeket megmosva teszik a zacskóba, mégsem árt otthon még egy alapos öblítés, hogy biztosan elkerüljük az E.coli vagy listeria fertőzést. 

Mivel a salátát általában nyersen fogyasztjuk, így ezeknél sokkal nagyobb az esély arra, hogy megbetegszünk. Próbáljunk inkább egész fej salátát vásárolni a zacskós helyett. Jó alternatíva lehet még a leveles kel vagy fodros kel is megpárolva a nyers saláta helyett, ha biztosra akarunk menni és el akarjuk kerülni az ételmérgezést.

2. Sajt és felvágott

A szeletelt sajtoknál és felvágottaknál nagyobb az esély, hogy listeriával szennyeződnek. Ez a baktérium ráadásul túlél a hűtőben is, így ha valaki szennyezett kézzel megérinti a húsfélét vagy sajtot, hazavisszük a kórokozót és megfertőződhetünk vele. 

Ha biztosra akarunk menni, inkább vásároljunk csomagolt változatot ezekből az élelmiszerekből.

3. Darált hús

Az E.coli és a szalmonella a szarvasmarha béltraktusából egyenesen a tányérunkra kerülhet a hús közvetítésével. Mindig magas hőmérsékleten készítsük el a darált húst, hogy a kórokozókat elpusztítsuk benne.

Fontos a megfelelő hőkezelés a hagymánál is

Fontos a megfelelő hőkezelés a hagymánál is

4. Hagyma

Bár még senki sem halt meg azért, mert szennyezett hagymát fogyasztott, ételmérgezést azért okozott már a szennyezett zöldség. Szerencsére a hőkezeléssel a hagymára kerülő kórokozók elpusztíthatók, így ha nem tudjuk, pontosan honnan származik a hagyma, amit vásároltunk, inkább ne együk nyersen. 

Fontos az is, hogy ha nem használjuk fel a hagymát, ne mossuk meg tárolás előtt, mert a víz miatt gyorsabban rothadásnak indulhat a zöldség. Ez megint csak kedvez az ételmérgezést okozó baktériumok elszaporodásának.

5. Pulyka és csirke

A szalmonella nagyon gyakori a szárnyasoknál, mivel a toll eltávolításakor kerül rá a pulyka vagy csirke húsára. Így a mell vagy más rész is szennyeződhet, hasonlóan a darált marhahúsnál.

A magas hőmérsékleten való sütés és főzés a legbiztosabb módja annak, hogy elkerüljük az ételmérgezést. Az is fontos, hogy ne mossuk meg a csirkehúst főzés előtt, mivel ezzel a mosogatót és a pultot is beszennyezhetjük a kórokozókkal.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash