Ezek a gyümölcsök és zöldségek a legszennyezettebbek 2024-ben

2024. május 16.
Ismét elkészítették a zöldségek és gyümölcsök piszkos tizenkettőjének listáját. Ebből kiderült, mely növények felületén található 2024-ben a legtöbb vegyszer és soha le nem bomló vegyület. Mit tegyünk és mennyire aggódjunk emiatt?
Zöldség gyümölcs vegyszer
 • Egy friss kutatás ismét megállapította, mely zöldségek és gyümölcsök a legszennyezettebbek 2024-ben.
 • Idén is az eperé a kétes dicsőség, hasonlóan az elmúlt évekhez.
 • 2024-ben már nemcsak a növényvédő szereket vizsgálták, hanem azt is, hogy soha le nem bomló vegyületek találhatók-e a zöldségeken, gyümölcsökön.

2024-ben – a korábbi évekhez hasonlóan – az epreken találták a legtöbb vegyszermaradványt. Az elemzés szerint az eperminták 95 százalékán megfigyelhető volt valamilyen növényvédő szer és/vagy ftalátvegyület (amit soha le nem bomló vegyszernek is neveznek). 

Mennyire kell aggódnunk a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása miatt? Mit jelent az, hogy ennyi növényen találtak vegyszermaradványokat?

Melyik zöldségen és gyümölcsön volt a legtöbb vegyszermaradvány?

Idén is összeállították azt a listát, melyen azok a zöldségek és gyümölcsök szerepelnek, amiken a legtöbb növényvédő szer és soha le nem bomló vegyszer maradványait találták meg. Ezek közül a legnagyobb mennyiségben ezeken találtak a vegyszerekből:

 1. Eper (95 százalék)
 2. Szőlő (61 százalék)
 3. Cseresznye (57 százalék)
 4. Spenót (42 százalék)
 5. Paradicsom (38 százalék)
 6. Őszibarack/nektarin (38 százalék)
 7. Uborka (21 százalék)
 8. Sárgabarack (20 százalék)
 9. Bab (17 százalék)
 10. Fűszerek (14 százalék)
 11. Káposzta (12 százalék)
 12. Saláta (12 százalék)

A burgonya és alma volt a két legkevésbé szennyezett növény: mindkettőnél a minták csupán 2 százalékában találtak vegyszermaradványokat.

Ér valamit, ha megmossuk a zöldséget, gyümölcsöt?

Érdemes megmosni a vegyszerek miatt is a zöldséget és gyümölcsöt fogyasztás előtt

Érdemes megmosni a vegyszerek miatt is a zöldséget és gyümölcsöt fogyasztás előtt

A soha le nem bomló vegyületek és más növényvédő szerek már a zöldség, gyümölcs magjában is megtalálhatók, így ezeknél alapvetően nem jelent nagy különbséget, ha megmossuk vagy meghámozzuk. 

Ugyanakkor a ftalátok jó része vízben oldódik, így fogyasztás előtt azért célszerű folyó víz alatt lemosni a zöldségeket, gyümölcsöket, esetleg kefével is lesúrolni. Ezzel az olyan kórokozókat is eltávolíthatjuk, mint például az E.coli baktérium.

Hogyan együnk gyümölcsöt, zöldséget, hogy a legkevesebb vegyszer legyen rajta?

Ha minél jobban szeretnénk lecsökkenteni annak esélyét, hogy az általunk fogyasztott növények vegyszereket tartalmazzanak, néhány lépést azért tehetünk.

 • Válasszunk helyi termelőtől származó zöldséget, gyümölcsöt. Az Európai Uniós előírások meglehetősen szigorúak a növényvédő szerekre, ezért ez még biztonságos választás, ám az EU-n kívüli termelők növényeinél erre már nincs garancia.
 • Együnk szezonális zöldségeket, gyümölcsöket. 
 • Ne a feldolgozott, csomagolt élelmiszereket keressük.
 • Az ökológiai gazdaságból származó vagy biozöldségek és növények is jó eséllyel nem tartalmaznak vegyszereket.

Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash