A szemorvosod ezt a terméket biztosan nem ajánlja a szemedre

2024. október 02.
A szemcseppek használata gyors megoldás, de veszélyes is lehet. Érdemes kerülni a szakértő szerint.
Szemcsepp káros

Szemünk egészségét gyakran természetesnek vesszük,  és még az éves szemvizsgálatokról is megfeledkezünk. Pedig a szemproblémák időben történő felismerése és kezelése kiemelkedően fontos, sőt még a látásunkat is megmentheti!

A szakértő szerint szemünk épségének megóvásáért az éves kontrollvizsgálatokon túl mi magunk is tehetünk. Fontos például, hogy napszemüveget viseljünk az UV-sugárzás elleni védelem érdekében, ahogyan az is, hogy kerüljük a kontaktlencsék viselését alvás közben vagy vízben. Dr. Michelle Holmes szemész szakorvos pedig olyasmire is felhívja a figyelmet, amire talán nem is gondolnánk.

A szemorvos szerint a szemcsepp sokat árthat a szemnek

A szemorvos szerint a szemcsepp sokat árthat a szemnek

Kerüljük a szemfehérítő cseppek használatát

A pirosságot csökkentő, szemünk fehérségét frissítő szemcseppek hatásosak ugyan, ha szeretnénk kipihentnek tűnni, azonban éppen ezzel kárt is okozhatnak egyben. Elfedik ugyan a tényleges problémát. „A vörös szem gyakran egy mélyebb, komolyabb állapot tünete, amit ezek a cseppek csak elrejtenek” – magyarázza a szakértő.

Amikor a szem irritált, például kötőhártyagyulladás vagy allergia miatt, a szemben lévő vérerek kitágulnak, és emiatt vörösödik be a szemfehérje. Ezek a vérerek fontos szerepet játszanak a gyulladás jelzésében, amely lehet akár egy olyan enyhe probléma is, mint a szemirritáció, de jelenthet komolyabb állapotot, például fertőzést, zöldhályog- vagy szaruhártyasérülést.

A szemfehérítő cseppek összehúzzák ezeket a vérereket, így a szem fehérnek tűnik, de ezzel csak elrejthetünk egy esetleg súlyosabb gondot. „Ez olyan, mintha csak egy sebtapaszt tennénk rá, de a valós megoldás elmarad” – teszi hozzá a szemorvos. Ráadásul a cseppek gyakori használata súlyosbíthatja a helyzetet: a hatás elmúltával a vérerek újra kitágulnak, és még erőteljesebbé válik a vörösség. Ez könnyedén ördögi körhöz vezethet.

Szemünk vörössége figyelmeztető jel is lehet

Szemünk vörössége figyelmeztető jel is lehet

Így orvosolhatod mégis szemed pirosságát

Ha úgy érzed, mégis szükséged van rá, hogy elfedd a vörösséget, akkor dr. Holmes azt javasolja, válassz erre a célra műkönnyet. Ezek a tartósítószermentes szemcseppek gyengédebbek a szemhez, és biztonságosabb alternatívát nyújtanak. Ha pedig az irritáció tartósan fennál, mindenképp érdemes szakemberhez fordulni, hogy kiderüljön, szükséges-e további fontos vizsgálat. „A pirosság okának ismeretében könnyebb és hatékonyabb is megfelelő kezelést találni” – teszi hozzá Dr. Holmes.

Forrás: Huffpost, Fotók: GettyImages