Jobban látunk, ha sokat vagyunk a szabadban

2022. június 19.
Kivételesen nem arra gondolunk, milyen jót tesz a mentális egészségnek, ha minél több időt töltünk a zöldben és szabad levegőn. A szabadtéren eltöltött idő valóban jót tesz a szemünknek és látásunknak.

Egy friss kutatás eredményei szerint a szabadban eltöltött idő lassíthatja és megelőzheti a rövidlátás kialakulását. Mivel a szem romlása gyermekkorban kezdődik, így nagyon fontos lenne, hogy már egészen kis kortól minél több időt töltsenek a gyerekek kinti környezetben, persze csak a megfelelő napvédelem mellett ilyenkor nyáron, hiszen ez ugyanolyan fontos a szem számára.

szabadter-napfeny-rovidlatas-szem

Miért jó a szabadtér a látásunknak?

Ahogy a szemünk fejlődik és növekszik gyermekkorban, számos tényező hatással van erre a folyamatra. Dr. Ashley Brissette szemorvos elmondta, hogy „a rövidlátást a szem tengelyének meghosszabbodása okozza”. Ez más szóval azt jelenti, hogy a szem hosszabbra nő, mint az normális lenne. Ha a miópia, vagyis rövidlátás nagyon erős, az jelentősen rontja az életminőséget, homályossá teszi a távolra látást és szemüvegre van szükség, hogy korrigáljuk. A túl sok olyan tevékenység, melynek során közelre kell nézni – számítógépezés, tévézés, telefonozás, más digitális eszközök használata – komolyan befolyásolja a szem növekedését és a rövidlátás romlását. A jó hír?

A sok szabadtéri tevékenység segíthet

Egy 2020-ban publikált randomizált és kontrollcsoport bevonásával végzett, tehát tudományosan értékelhető eredményt adó vizsgálat eredményei szerint a napfényen, szabadban töltött idő jó hatással volt a 6-12 éves gyerekek szemének fejlődésére. „A természetes fény csökkenti a szem növekedését, így a miópia előrehaladását lassítja” – mondta Dr. Brissette. „Emellett ha a gyerekek odakint játszanak, gyakrabban néznek fel, elnéznek távolra, használják a látás egyéb funkcióit, ami szintén nagyon fontos a szem egészsége szempontjából.”

Tehát két okból is jó hatással van a kinti játék a gyerekekre: egyrészt kevesebbet fókuszálnak közelre, és a napfény is segít lassítani a szem növekedését, ezzel csökkentve a rövidlátás kialakulásának kockázatát. 

Így eddzük a szemünket odakint

Jóból is megárt a sok, így a szabadban töltött idő is lehet egy ponton túl káros a szemünknek. Ennek oka az UV-sugárzás, ami ahogy a bőrünkre, úgy a szemünkre is lehet veszélyes. „Ha túl sokszor van kitéve a szemünk túl erős napfénynek, idővel szürkehályog alakulhat ki idővel, illetve a szemhéj rákos elváltozásai sem ritkák” – mondta a szemorvos, kiemelve, hogy ezért fontos mindig bekenni naptejjel a szemhéjunkat is. „40 percnél többet nem szerencsés a direkt napfényen tölteni” – javasolta Dr. Brissett.

Ha a szabadban tartózkodunk, viseljünk napszemüveget. Ez olyan a szemnek, mint a bőrnek a naptej. Ne tévesszen meg a polarizáltság. Ez nem azt jelenti, mennyire képes szűrni az UV-sugarakat (a 100 százalékig UV-szűrős szemüveg az optimális), hanem azt, hogy csökkenti a tükröződést. Plusz védelmet adhat még a nagy karimájú kalap, különösen ha tudjuk, hogy hosszabb időt fogunk a szabadban tölteni. 

Soha ne nézzünk egyenesen a Napba. Hiába van rajtunk napszemüveg, az intenzív fény és UV-sugárzás akkor is károsodást okozhat a szem szövetében. Kialakulhat fotokeratitisz, ami tulajdonképpen azt jelzi, hogy leégett a szemünk, és ha ez többször is előfordul, makuladegeneráció alakulhat ki, ami egy visszafordíthatatlan, vakságot okozó probléma.

Forrás: Well+Good Fotó: Unsplash

Olvass tovább!